Nyheter och tips

Svenska seriehösten 2017

fredag 29 september, kl 23:58 av 0 kommentarer

Nu är det höst, Bokmässan i Göteborg är i full gång och även om jag helst hade velat vara på plats så känns det ändå som att jag är det då mitt Facebook-flöde svämmar över av härliga bilder från mässan. Förutom seminarier, föredrag, prisutdelningar och annat härligt så passar flera av Sveriges många serieförlag på att lansera nya smaskiga serieböcker och jag tänkte tipsa om några personliga favoriter plus ett axplock av andra serieböcker vi kan se fram emot under resten av året.

Som jag meddelat i ett tidigare inlägg så är tredje delen av Riad Sattoufs Framtidens arab från Cobolt förlag äntligen här och det ska bli en fröjd att få följa fortsättningen på unge Riads uppväxt. Jag blev också väldigt glad när förlaget meddelade att de kommer att ge ut Sarah Andersens Adulthood Is a Myth (Vuxenpoäng är en myt) på svenska och den finns också till försäljning på Bokmässan. Sarahs webbserie Sarah’s Scribbels har blivit en megahit och samlingsvolymen Adulthood Is a Myth vann också priset Goodreads Choice Award 2016 stort i kategorin Graphic Novels & Comics.

Nanna Johansson har redan visat att hon är en både rolig och stark satiriker med böcker som Välkommen till din psykos (2012) och Hur man botar en feminist (2013) och nu kan man även införskaffa hennes tredje seriebok från Ordfront GalagoNaturlig skönhetHär kommer ett litet citat från boken: ”Du får stärkande ord, kloka citat och lär känna dig själv. Och om inte det kan få dig att sluta vara deppig, deppo, ger hon även tydliga instruktioner om hur du ska göra för att leva varje dag som om den vore din sista. I slutänden handlar det ju om att just du, om ingen annan, ska älska dig själv.”

Jean Dufaux och Philippe Xaviers berättelse om den spanska erövringen av Sydamerika under 1400-1600-talen fortsätter i Conquistador II från Albumförlaget men den seriebok jag ser mest fram emot från förlaget, och som jag längtat efter i snart två år, är Dennis Gustafssons sjätte album med Viktor Kasparsson. I Viktor Kasparsson bok 6: Helvetets fasor börjar Kasparsson ana oråd efter ett brutalt massmord i Malmö som är nästan identiskt med ett brott som begicks 30 år tidigare men där den misstänkta gärningskvinnan greps och dömdes till döden. Kasparsson får i uppdrag av polisen att ta reda på hur det ligger till och utredningen leder honom betydligt längre än till Malmö…

Det var mina personliga favoriter av nyutkomna svenska serieböcker och nu följer ett axplock av vad vi kan se fram emot senare i år.

Berit Viklund och Emma Ahlqvist imponerade stort i år med sina fantastiska debutböcker Kaninhålet respektive Ta mig härifrån från Syster förlag och i november är det dags för ytterligare en debutant från förlaget, nämligen Bitte Anderssons I slutet av regnbågen som handlar om 76-åriga Marja som efter ett liv i garderoben motvilligt flyttar in på HBTQ-seniorboendet Plejaderna där hon får lära känna ett queert kompisgäng. ”Boken handlar om HBTQ-liv nu och då och om allmänmänskliga teman som att förlora en livskamrat och våga återvända till livet efter en depression.”

Sanatorium förlag har flera spännande serieböcker på gång, såsom Louis och demonerna av Isabelle Arsenault och Fanny Britt som handlar om pojken Louis som försöker hitta sin egen väg mellan en missbrukande pappa och en orolig mamma och som härdar ut vardagen tack vare sin lillebror. Arsenault och Britts första gemensamma bok var den fantastiska Jane, räven och jag som kom ut förra året och som dessutom är en av de nominerade till årets Urhunden i kategorin 2016 års bästa till svenska översatta seriebok vars vinnare tillkännages 30 september på Bokmässan. Den bok jag längtar efter mest från förlaget är dock Fabian Göransons andra bok om den unge riddaren Martilo och hans fortsatta äventyr i Martilo och riddarna där han söker upp besvärjerskan Morbiane.

Sist men inte minst har vi det relativt nybildade förlaget Nubeculis som presenterar en översättning (Lisa Gummesson) av Pénélope Bagieus hyllade biografiska serieroman California Dreamin’ (kommer ut i oktober) om Ellen Cohen som kommer till New York i början av 1960-talet med drömmar om att bli en sångerska. Ellen skulle sedermera bli känd som Mama Cass i gruppen The Mamas and the Papas och dog alldeles för tidigt 1974, bara 32 år gammal.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...