Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 5 (2018)

lördag 3 februari, kl 19:02 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

MILKWARS: JLA/DOOM PATROL SPECIAL #1
Manus: Steve Orlando, Gerard Way, Magdalene Visaggio
Illustration: ACO, Sonny Liew
Förlag: DC Comics

Sista veckan i januari 2018 bjöd verkligen på maxutdelning när det gäller nya spännande titlar och först ut är DC-etiketten Young Animals första crossover med DC:s originaluniversum. I ”icke-eventet” Milk Wars strålar Gerard Ways Doom Patrol samman med Steve Orlandos Justice League of America och tecknaren ACO (Midnighter, Midnighter and Apollo, Nick Fury) i en galen berättelse om ett företag som stjäl berättelser och gör om dem för en ny marknad samt en alternativ version av Superman som adopterades av en ondskefull mjölkbonde istället för familjen Kent och blev den mjölkälskande Milkman Man. Dessutom innehåller numret det första avsnittet av fyra om den nya skapelsen Eternity Girl, författad av Magdalene Visaggio (Kim and Kim) och tecknad av Sonny Liew (The Art of Charlie Chan Hock Chye).

HUNGRY GHOSTS #1
Manus: Anthony Bourdain, Joel Rose
Illustration: Alberto Ponticelli, Vanesa R. Del Rey
Förlag: Dark Horse Comics

Så var det så äntligen dags för första titeln från den legendariska Vertigo-redaktören Karen Bergers alldeles egna etikett Berger Books från Dark Horse Comics. Mästerkocken och TV-personligheten Anthony Bourdain och Joel Rose, skaparna bakom Vertigo-serien Get Jiro! och uppföljaren Get Jiro: Blood and Sushi om ett blodigt kulinariskt krig i ett framtida Los Angeles, bjuder den här gången på antologiserien Hungry Ghosts där middagsgäster och kockar berättar spökhistorier för varandra, inspirerad av det urgamla japanska sällskapsspelet Hyakumonogatari Kaidankai, där samurajer berättade allt mer skrämmande spökhistorier för varandra. Alberto Ponticelli tecknar seriens ramberättelse och även den första spökhistorien och den oefterhärmliga Vanesa R. Del Ray (Redlands) står för den andra som är en våldsam berättelse om pirater.

BLACK (AF): AMERICA’S SWEETHEART OGN
Manus: Kwanza Osajyefo
Illustration: Jennifer Johnson
Förlag: Black Mask Studios

Black Mask Studios har blivit ett förlag att räkna med med titlar som Space Riders, We Can Never Go Home, The Dregs, 4 Kids Walk Into a Bank och inte minst titeln Black av Kwanza Osajyefo, Tim Smith 3 och Jamal Igle. I denna politiskt tillspetsade serie frågar sig seriens skapare: hur skulle en värld se ut om de enda som hade superkrafter var svarta? Black, som förlaget själva beskriver som ”X-Men möter The Wire”, handlar om en ung svart man som skjuts ner av poliser men mirakulöst överlever eftersom det visar sig att han har superkrafter och som sedan hamnar i valet och kvalet om han ska bejaka sina krafter eller hålla sig gömd för dem som vill kontrollera svarta män och kvinnor med superkrafter. Serien får nu sin första spin-off, den andra (Black (AF): Widows and Orphans) dyker upp senare i år, i Black (AF): America’s Sweetheart där vi får följa 15-åriga Eli Franklin, USA:s första superhjälte, som desperat försöker hela en värld som fruktar svarta med superkrafter…samtidigt som hon får en superskurk på halsen.

ETERNAL OGN
Manus: Ryan K. Lindsay
Illustration: Eric Zawadzki
Förlag: Black Mask Studios

Det är inte varje vecka man får chansen att tipsa om två serier från Black Mask Studios och som dessutom bägge två är förlagets första satsning på renodlade seriealbum. Black (AF): America’s Sweetheart är ett album på 80 sidor och förlagets andra titel den här veckan, Eternal, är en ”graphic novella” på 64 sidor. Det som gör att jag inte kan motstå Eternal är dels att den utspelas i vikingamiljö där krigarkvinnor försvarar sin by mot män som vill ta deras land men också det faktum att den är författad av Ryan K. Lindsay (Beautiful Canvas från Black Mask Studios) som skapade den oförglömliga miniserien Negative Space, OCH att den är illustrerad av Eric Zawadzki som imponerade stort med sina alster i den mycket läsvärda miniserien The Dregs från samma förlag förra året. Bara på pappret låter detta som en av 2018 års bästa serier och jag ska definitivt utforska den.

MOTHERLANDS #1
Manus: Simon Spurrier
Illustration: Rachael Stott
Förlag: Vertigo

Det tidigare stilbildande förlaget Vertigo har fört en tynande tillvaro de senaste åren hos DC Comics. Flera exklusiva titlar, som Swamp Thing och Hellblazer, har blivit en del av DC:s vanliga kontinuitet och det mesta av utgivningen har på senare tid bestått av ett fåtal kreatörsägda serier och så långköraren Astro City. I år fyller dock förlaget 25 år och i augusti har den relativt nye chefredaktören Mark Doyle utlovat en nystart av Vertigo som jag säkert får anledning att återkomma till när vi får lite mer kött på benen om vad denna nystart innebär i verkligheten. Under tiden kan jag dock passa på att tipsa om nya titeln Motherlands av Simon Spurrier och Rachael Stott.

Spurrier är en av mina favoritförfattare med titlar som Six-Gun Gorilla, The Spire, Cry Havoc och Godshaper (den sistnämnda är färdigläst och kommer snart att recenseras) och Rachael Stott kommer vi att se mer av eftersom det är tänkt att hon ska illustrera fristående annuals till Matt Fraction och Chip Zdarskys Sex Criminals. Som vanligt när det gäller Spurrier bjuder han på ett härligt världsbygge och i Motherlands får vi möta en galen framtid där prisjägare är megakändisar i ett multiuniversum full av rubbad högteknolgi och oändliga möjligheter befolkad av olika inkarnationer och mutationer av mänskligheten där prisjägaren Tabitha tvingas samarbeta med sin hyperkritiska och domderande mor, en gång i tiden den mest hyllade prisjägaren av dem alla.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...