Recensioner

Negative Space

torsdag 5 maj, kl 15:53 av 0 kommentarer

27960Guy Harris är en författare som lider av djup depression. Hans enda väg ut ur mörkret är självmord men när han ska författa sitt självmordsbrev drabbas han av det som händer alla författare någon gång i livet: skrivkramp. Inte blir det bättre när han sedan upptäcker att hans otursförföljda liv orkestrerats av en hemlig organisation som samarbetar med en utomjordisk ras på havets botten vilka lever på, och hela tiden hungrar efter mer, sorg och smärta. I flera årtusenden har organisationen Kindred matat Evorah med känslomässig sorg, för om de inte gör det kommer Evorah att tillintetgöra hela människorasen, och de är extra intresserade av att Guy avslutar sitt självmordsbrev och sitt liv eftersom han är en av världens mest empatiska människor och hans djupa sorg och olycka skulle föda Evorah en lång tid framöver.

negativespace-1Miniserien Negative Space i fyra delar av australiensaren Ryan K. Lindsay (Headspace från Moonkeybrain Comics och Ghost Town från Action Lab) och Owen Gieni (färgläggare på Manifest Destiny från Image Comics) startade sommaren 2015 och gick i mål i april 2016 och är en av de bästa miniserier jag läst. Med en surrealistisk blandning av depression och Lovecraft-liknande ondska i mörka djup liknar den inget jag tidigare läst och dessutom är den kryddad med mycket svart humor, cynism och en bitterljuv känsla som är så stark att den går att ta på. Det skruvade konceptet med en utomjordisk ras som lever på sorg och en hemlig organisation som håller dem i schack genom att göra vår värld till en miserabel plats är naturligtvis en metafor för vår egen värld som hellre frossar i elände än ser glädjen i den tillvaron vi fått till skänks men Kindred bedyrar att sorg alltid har funnits…det är bara Evorah som hungrar efter mer.

negative-space-3-listeningHuvudpersonen Guy Harris själv är en djupt tragisk person. Han lufsar planlöst och kutryggigt omkring och hans stripiga hår och lätt korpulenta form får honom att se ut som en tår färdig att rulla ner för kinden. Han är olyckligt kär i bäste vännen Woody som han drömmer om att rymma bort från allt ihop med men Woody har fler strängar på sin lyra än att servera kaffe på torget i närheten av Guys lägenhet. Han är nämligen med i en motståndsrörelse som känner till Kindred och Evorahs göromål och som är fast beslutna att lyckan ska få segra. Planen är att ta sig ner till havets botten där Evorah har ett veritabelt museum över människans sorg (inklusive Vincent van Goghs öra) och oskadliggöra det med en ”glädjebomb”. Eftersom Guy är så starkt empatisk vill de att han utför handlingen – det enda problemet är att han måste ladda bomben med glädje och det är inte det lättaste när man lider av depression.

negative-space-3Hela berättelsen är underbart tecknad av Owen Gieni i en stil som både är realistisk och cartoon och dessutom härligt färglagd av honom själv. Guys inre dystra monolog är perfekt och kontrasterar bra mot det självgoda praktarslet Rick från Kindred som ser Guys elände och presumtiva död som en fjäder i hatten. Vidare har vi utomjordingen Beta som inte delar Evorahs smak för sorg utan föredrar glädje som hon presenterar med mycket sjuk och plump humor.

Guy lyckas också finna den glädje han behöver för att ladda bomben men inte på det sett man väntat sig. Istället är det saknaden och kärleken till Guys far som fyller honom med glädje. Fadern framhärdade att man skulle hålla ut och aldrig släppa taget men till slut orkade han själv inte hålla upp fasaden utan tog sitt liv och tanken på att Guy snart ska få träffa honom i nästa liv är orsaken till hans lycka.

28433Hela serien slutar inte som jag hade tänkt mig och det gjorde mig uppriktigt ledsen, men när jag sedan samlat mig och läst om det kom jag på att det faktiskt är helt perfekt. Ibland krävs det en livstid av mörker för att bevara ljuset. Jag rekommenderar Negative Space till alla som är redo för en mörk, surrealistisk men vacker resa och som inte är rädda för att fälla en tår någon gång ibland.

Manus: Ryan K. Lindsay
Illustration: Owen Gieni
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...