Recensioner

Park Bench av Christophe Chabouté

torsdag 14 mars, kl 15:55 av 0 kommentarer

”En respit, ett tillfälle, en paus.

Logi, en tillflyktsort, ett skydd.

En scen, ett sällskap.

En korsväg.

Bara lite trä och stål.”

Redan när jag läste Christophe Chaboutés mästerverk Tout Seul (Alone) så hade jag bestämt mig för att utforska ytterligare en av hans hyllade böcker, nämligen Un peu de bois et d’acier (2012). Precis som Tout Seul utgiven på det franska förlaget Vents d’Ouest och även utgiven på engelska av Simon and Schusters underetikett Gallery 13 under titeln Park Bench.

Chabouté är en mästare när det gäller bildberättande och i Park Bench går han ett steg längre med en helt dialogfri berättelse. Visserligen innehåller den små textsjok i form av böcker, klotter eller tröjtryck som skickligt vävs in i handlingen men annars känns Park Bench som en pjäs utan ord där en obetydlig parkbänk är scenen för vårt drama.

Genom årstiderna får vi följa parkbänkens vardag och alla möten och personer som korsar dess väg genom parken, antingen det är det gamla paret som kärleksfullt delar ett smaskigt bakverk, en herrelös hund som glatt markerar den varje dag, den gamla damen som förtvivlat försöker finna ro att läsa sin bok, den ensamstående mamman med barnet, den våghalsige skateboardåkaren eller den hemlöse äldre mannen som använder den som natthärbärge, fast det enligt lagen är förbjudet.

 

Små härliga scener ur livet spelas upp med årstidernas växlingar och jag hade aldrig i mitt liv trott att en seriebok på nästan 400 sidor om en parkbänk skulle kunna trollbinda mig så. Speciellt gillar jag katt-och-råtta-leken mellan den hemlöse mannen och polisen som försöker hindra honom från att sova på bänken som bjuder på storartad klassisk slapstick och stumfilmskomik. Precis som livet självt så är boken en mosaik av mänskliga känslor och uttryck och den är en sann fröjd att läsa.

Park Bench når inte samma nivå som mästerverket Alone men rekommenderas ändå varmt och inom kort tänker jag också utforska Chaboutés adaptioner av två amerikanska författares verk, nämligen novellen Construire un feu (To Build a Fire) av Jack London samt Herman Melvilles klassiker Moby Dick.

Manus: Christophe Chabouté
Illustration: Christophe Chabouté
Förlag: Simon and Schuster/Gallery 13
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...