Nyheter och tips

Svenska serievåren 2019: Stockholms Internationella Seriefestival

torsdag 4 april, kl 15:44 av 0 kommentarer

Den här helgen är det dags för årets upplaga av Stockholms Internationella seriefestival, eller kort och gott SIS, som i år bjuder på flera glada överraskningar. För det första äger festivalen rum redan första helgen i april istället för maj och dessutom i helt nya lokaler för evenemanget. Orsaken till denna flytt är att Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm genomgår en renovering (vilket bland annat inneburit att Serieteket tillfälligt flyttat sina lokaler till Under fontänen en stenkast bort) men istället spänner festivalen bågen ännu mer med ett samarbete med Konstfack vid Telefonplan som öppnar sina lokaler för ändamålet. Årets tema är möten – möten mellan institutioner, mellan konstarter och genrer, mellan nationer och generationer, mellan professionella serieskapare och amatörer och serieläsare” och detta möte sammanfattas briljant i årets festivalbild av Catherine Anyango Grünewald (lektor i grafisk design & illustration på Konstfack som bland annat illustrerat Mörkrets hjärta) och Bitte Andersson (I slutet av regnbågen och tidigare student på Konstfack, bland annat).

”Skim” av Mariko och Jillian Tamaki

Annars är mycket sig likt med ett gediget program och flera kringaktiviteter i Stockholm, bland annat utställningar, vernissage, releasefest (The Mignolaverse: Hellboy and the Comics Art of Mike Mignola, torsdag 4 april), Unga Seriefestivalen och en liveteckningskonsert på Under fontänen med den tyske serietecknaren Richard Kleist och musiker från Kungliga musikhögskolan som ägde rum redan i tisdags. Förutom störtfloden av svenska serieskapare så bjuds det som vanligt även på internationella gäster, i år från Mallorca, USA, Polen, Tjeckien och Tyskland, samt årets hedersgäst: Jillian Tamaki från Kanada. Hon tillhör mina favoriter bland världens serieskapare och här på bloggen kan du hitta recensioner av både This One Summer (tillsammans med kusinen Mariko Tamaki), SuperMutant Magic Academy och Boundless och ett givet inköp på festivalen blir Skim (återigen tillsammans med Mariko) som nu kommit ut i svensk översättning från Epix Förlag.

En av höjdpunkterna med mässan är naturligtvis marknaden Small Press Expo (SPX) där man både kan förkovra sig när det gäller de svenska serieförlagens utbud men också köpa fanzines från svenska serieskapare från hela vårt avlånga land. Förutom att jag tänker spana in Lisa Medin och Stef Gaines bord (där man kan införskaffa en smakretare till kommande andra volymen av Medins Medley samt Gaines serie Quiet Crowd) så kan jag inte låta bli att vara lite skånskt lokalpatriotisk, bland annat rekommenderar jag ett besök till Dotterbolaget (där du bland annat kan hitta Lisa Örtlund och Valentina Mazzarelli), Heartscribble Studio (spana bland annat in den underbara Blindspot av Little Lion) samt verk av Linn Olsson, Ollie Severin och Sara Israelsson.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...