Recensioner

Seriealbum 2015: SuperMutant Magic Academy

onsdag 29 juni, kl 16:24 av 0 kommentarer

51aqnA0+1IL._SX258_BO1,204,203,200_Välkommen till SuperMutant Magic Academy, en skola för tonåringar med mutantkrafter eller magiska krafter, men det handlar inte om professor Xaviers Skola för begåvade ungdomar eller Hogwarts, eller en kamp mot Magnetos brödraskap för onda mutanter respektive Voldemorts dödsätare. Nej, det här handlar om vanliga tonåringar med kärleksbekymmer, framtidsdrömmar, ångest, apati och frågor om identitet och existentialism samt performancekonst, D & D-kvällar och sista natten med gänget. En helt vanlig skola med vanliga tonåringar med andra ord, men full av magisk magi.

rsz_tumblr_llcjj6kjwz1qf56dmJillian Tamaki är en tecknare som är mest känd för de prisbelönade seriealbumen Skim och This One Summer (författade av kusinen Mariko Tamaki) men där emellan har hon även publicerat webserien SuperMutant Magic Academy via Tumblr (2010-2014) som redan vunnit en Ignatz Award två år i rad i kategorin Outstanding Online Comic. Större delen av webserien samt en del nytt innehåll finns nu samlat i en fin utgåva som kom ut 2015 från förlaget Drawn & Quarterly. Efter Black River, Nimona, Virgil, Nanjing: The Burning City och Divine saknas bara The Sculptor och Two Brothers i min genomgång av uppmärksammade seriealbum från 2015, och så naturligtvis SuperMutant Magic Academy av Jillian Tamaki.

Idén till serien fick Jillian efter att ha gjort ett bidrag till Marvel Comics antologi Strange Tales, där flera indie-kreatörer gav sin versioner av Marvels universum. Karaktären i hennes bidrag var discodrottningen och mutanten Dazzler som hon varken visste något om eller var speciellt intresserad av och Jillian kom på sig själv med att fundera mer över hennes vardagsliv, förhållandet till pojkvännen och så vidare. Vid samma tidpunkt var hon också trött på att lägga upp bilder från sitt skissblock på nätet och ville också öva på sitt författande, gärna i dagboksform, och så föddes SuperMutant Magic Academy.

tumblr_m6n74z7upx1qf56dmo1_1280Större delen av materialet är i form av ensides-strippar i svartvitt där teckningsstilen skiftar en hel del i kvalité. Om man vill se Jillian Tamakis tecknarstil i full blom rekommenderar jag Skim och This One Summer men jag vill också understryka att SuperMutant Magic Academy inte är dåligt tecknad utan bara i en enklare stil som passar webserie-formatet. Dessutom följer flera av stripparna ett klassiskt mönster där ett stort filosofiskt dilemma utforskas, ofta i en monolog, och som sedan avslutas med en dräpande kommentar eller axelryckning, typ ”Jag är sugen på pizza”, från motparten. Flera sådana strippar på raken gör anrättningen något seg, men Jillian blandar också upp det med avgrundsdjup sorg, härligt nonsens, sjuk humor, ironi och allvarliga spörsmål på ett mycket charmerande vis.

304Persongalleriet är lysande med bland andra den rebelliska feministen och performance-artisten Frances, den nervösa Trixie med ödlehuvudet som drömmer om en modellkarriär och den cyniske existentialisten Cheddar (som är mer Sartre än Sartre själv). Mina favoriter är den bedårande rävflickan Wendy, hennes bästa vän Marsha och så naturligtvis Evan, The Everlasting Boy. Denne sistnämnde stackare har en alldeles speciell superkraft som flera tonåringar drömmer om, nämligen att vara evigt ung och odödlig, men som man kan se i flera strippar med honom är det mer en förbannelse än en välsignelse. Marsha är den som står mest i rampljuset och också den karaktär som Jillian själv identifierar sig mest med. En nördig asiatisk tjej med butter syn på det mesta och som är hemligt kär i bästa vännen Wendy.

SUPERMUTANT-MA-BOOKPLATE-SNDSom jag redan berättat består serien av korta strippar men det finns några få lysande undantag som till exempel när Wendy, Marsha och Trixie har en seans i skogen och får kontakt med ett uttråkat och sexistiskt spöke samt The Grand Finale på drygt 40 sidor som handlar om skolbalen, livet efter plugget, The Chosen One och en hel del missförstånd. När jag har lagt ifrån mig albumet efter 275 sidor känner jag ett stygn av vemod samt att jag kommer att sakna alla härliga karaktärer och det är ett bra betyg om något. Näst på tur är The Sculptor av Scott McCloud.

Manus: Jillian Tamaki
Illustration: Jillian Tamaki
Förlag: Drawn & Quarterly
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...