Recensioner

Seriealbum 2015: Virgil

torsdag 21 april, kl 18:47 av 0 kommentarer

61ZJKBpP8tL._SX380_BO1,204,203,200_2876651aqnA0+1IL._SX258_BO1,204,203,200_51kiQqbAJqL._SX353_BO1,204,203,200_19351043

 

Virgil jobbar som polis i Kingston, Jamaica där han och hans tuffa kollegor drygar ut dagskassan med knarkpengar som de stoppar i egen ficka. Virgil har dock ett större mål med sitt ”sparande”: han tänker lämna det homofoba Kingston och flytta till Kanada tillsammans med sin hemlige pojkvän Ervan. När hans kollegor får reda på att Virgil är gay bryter helvetet löst. Han misshandlas brutalt och lämnas för att dö medan poliserna tar hans pojkvän som gisslan. Virgil överlever dock och är nu ute efter en gruvlig hämnd i en historia som författaren Steve Orlando (Midnighter) kallar ”A Queersploitation Revenge Tale”.

Virgil-1Efter Black River och Nimona har turen kommit till det tredje seriealbumet på mina lista över hyllade sådana från 2015: Virgil av Steve Orlando och J.D. Faith. Människorättsorganisationer har beskrivit Jamaica som ett av de mest homofoba länderna i världen med en hög nivå av hatbrott och våld mot LGBTQ-personer. Sexuellt umgänge mellan män är bland annat straffbart med upp till tio års fängelse. Att Steve Orlando placerar en historia i en sådan miljö med en huvudperson som dessutom är gay borgar för något alldeles extra men detta faktum är det enda som sticker ut i vad som i övrigt är en medioker, kliché-fylld och tämligen meningslös hämndhistoria som vi sett tusen gånger förut.

Virgil är full av logiska fallgropar, som att poliserna dödar fyra av Virgils vänner men inte kollar att han är död, och varför tar de pojkvännen som gisslan? Karaktärerna är endimensionella, dialogen knepig och svårbegriplig, J.D. Faith tecknar i en noir-stil som ibland är rätt så slarvig och förvirrande och sedan har vi själva hämndhistorien som är väldigt förutsägbar.

virgil-01-INT-03Jag tröttnar rätt så fort på Virgils blodiga framfart likt en Terminator eller Liam Neeson från valfri Taken-film och det som på ytan verkade vara en berättelse som tog upp viktiga frågor som alla människors lika värde och hatbrotten mot LGBTQ-personer på Jamaica faller som ett korthus.

Näst på tur i min utforskning av seriealbum från 2015 är den Eisner-nominerade Nanjing: The Burning City av Ethan Young.

Manus: Steve Orlando
Illustration: J.D. Faith
Färgläggning: Chris Beckett
Förlag: Image Comics
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...