Nyheter och tips

Eisnernomineringar 2016

onsdag 20 april, kl 21:30 av 0 kommentarer

eisnerawards_logo_8Nu är nomineringarna klara för 2016 års upplaga av Will Eisner Awards vilket Anders uppmärksammade på Shazams facebooksida igår. En glädjande lista med flera personliga favoriter från förra året och med tanke på det tidigare Angoulême-debaclet med en totalt mansdominerad nomineringslista för festivalens Grand Prix kändes det extra skönt att 49 av de 61 nominerade var kvinnor och att kvinnor även dominerade flera kategorier. Förlagsligan leds av Fantagraphics, 17 nomineringar, följt av Image med 14 och BOOM! Studios kom på tredje plats med 11 nomineringar.

Det första som slog mig var att Saga, som dominerat både Eisner och Harvey-priserna de senaste tre åren, inte erhöll en enda nominering och att den i mina ögon helt värdelösa serien Chrononauts (Mark Millar, Sean Murphy) fick en nominering i kategorin Best Limited Series, detta i sällskap med sådana höjdare som The Fade Out och Lady Killer. Att ens nämna Chrononauts i samma mening som The Fade Out ger mig illamående och utslag.

26356I alla fall, Lady Killer och Silver Surfer leder listan med fyra nomineringar var. Joëlle Jones nominerades i kategorierna Best Penciler och Best Cover Artist för både Lady Killer (Dark Horse) och Brides of Helheim (Oni) och serien om lönnmördaren och hemmafrun Josie Schuller dök även upp i kategorin Best 323301._SX640_QL80_TTD_Limited Series. Lady Killers färgläggare Laura Allred dök upp i kategorin Best Coloring men hon nominerades även för Art OPS (Vertigo) och Silver Surfer (Marvel) som tecknas av maken Michael Allred som själv nominerades i kategorin Best Penciler för de sistnämnda serierna. Förutom paret Allred kan även Silver Surfers författare Dan Slott sträcka på sig eftersom serien nominerades i kategorierna Best Continuing Series och Best Single Issue (Silver Surfer #11: ”Never After”)

TheFadeOut_vol03-1Fyra serier fick tre nomineringar var: The Fade Out: (som hyllats av både Anders och mig och vars tredje och sista volym påpassligt nog ligger i min läshög): Best Limited SeriesBest Writer (Ed Brubaker, nomineringen gäller även för Velvet och Criminal Special Edition) samt Best Coloring (Elizabeth Breitweiser, även för Velvet, Criminal och Outcast). March: Book Two: (Andra delen i serien om den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia berättad genom medborgarrättskämpen och kongressmannen John Lewis ögon) Best Publication ETERNAUT-fcfor Teens, Best Reality-Based Work och Best Penciler (Nate Powell). Webbserien Bandette: Best Continuing Series, Best Multimedia Artist (Colleen Coover) och Best Digital/Web Comic. Sedan har vi Fantagraphics återutgivning och översättning av Héctor Germán Oesterheld och Francisco Solano Lòpez argentinska sci fi-klassiker The Eternaut som nominerats i kategorierna Best U.S. Edition of International Material, Best Archival Collection och Best Publication Design.

MONSTRESS-v1TP_cvrFlera serier fick dubbla nomineringar, bland annat Giant Days, (andra volymen ligger i läshögen) Southern BastardsUnbeatable Squirrel Girl, Paper Girls och så Monstress, som jag länge längtat efter att få läsa och vars första samlingsvolym kommer ut i juli. När det gäller seriealbum gläds jag åt att Noelle Stevenson nominerats för Nimona samt två andra album som jag väntar på att få läsa: Two Brothers (Fábio Moon och Gabriel Bá) och Nanjing: The Burning City (Ethan Young).

Så här i skrivande stund känner jag mig tillfreds med nomineringslistan (förutom Chrononauts) och kan inte komma på vilken serie jag saknar, möjligtvis Black Magick och Injection. Är du nöjd med juryns val eller saknar du någon serie från förra året? Hela listan kommer här.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...