Recensioner

Seriealbum 2015: Nimona

tisdag 29 mars, kl 22:37 av 0 kommentarer

610yfF-huNL._SX351_BO1,204,203,200_STK67418261ZJKBpP8tL._SX380_BO1,204,203,200_twobrosp0-e934551aqnA0+1IL._SX258_BO1,204,203,200_

 

Nimona är en djärv skepnadsskiftare, bråkmakare och sidekick till Lord Ballister Blackheart, en enarmad superskurk som hyser starkt hämndbegär mot institutionen som försmått honom. Tillsammans genomför denna udda duo olika skurkaktigheter mot Ballisters ärkefiende Sir Ambrosius Goldenloin och de andra inom The Institution of Law Enforcement and Heroics, som egentligen inte är de hjältar de utger sig för att vara.

19351043Efter Black River har turen kommit till det andra seriealbumet på min lista över hyllade sådana från 2015. Noelle Stevenson började publicera Nimona som en webbserie redan 2012 när hon fortfarande studerade på Maryland Institute College of Art och gavs ut i samlad form av förlaget HarperCollins förra året och det är bara ett exempel på Stevensons makalösa talang och fingertoppskänsla. Vid 24 års ålder har hennes konstnärskap fått stort genomslag i serievärlden, bland annat med sina underbara hipstervarianter av karaktärerna i Sagan om ringen samt som en av initiativtagarna till det hejdlöst roliga och klockrena Hawkeye Intiative (där man byter ut superhjältekvinnor i omöjliga och löjliga poser mot bland annat Hawkeye). Tillsammans med de övriga skaparna av Lumberjanes har hon belönats med två Eisner Awards och även nominerats till en sådan för just Nimona och bägge dessa serier kommer att filmatiseras av 20th Century Fox respektive 20th Century Fox Animation. Inte illa pinkat, men så är Stevenson också en lysande kreatör som verkligen förtjänar att uppmärksammas, och framförallt läsas.

16249418._SX540_Det är inte ofta det inträffar men efter bara några sidor in i Nimona slås jag av hur perfekt den här serien är. En blandning mellan science fiction och fantasy där högteknologi är lika självklart som riddare och drakar. En nobel superskurk à la Doctor Doom med en hetsporre till sidekick som är lika mordisk som The Joker samt Stevensons enkla men geniala stil utan störande bakgrunder eller berättarröster. Nimona är också ett lysande exempel på Stevensons utveckling som tecknare där hennes mod och självsäkerhet ökar för varje kapitel som går, speciellt om man jämför hennes begränsade färgpalett i början jämfört med seriens senare kapitel som är förträffliga.

nimona-can-i-kill-him-nowSerien utgår hela tiden från Lord Ballister och hur han först motvilligt tar sig an denna hetsporre och hur han mjuknar ju mer han lär känna hennes mörka och tragiska bakgrund. Nimona är sjukt rolig, spännande, actionfylld, läskig och tragisk på samma gång och är lätt en av de bästa serier jag läst alla kategorier. Det finns gott om blinkningar till både klassiska fantasyberättelser men också populärkultur och framförallt skämt om stereotypa superskurkar. Nimona ifrågasätter alltid Ballistersd4ed9d643aa35e9296acb74cab8f430d högtravande manér och skjuter hål på hans gentlemannastil med osviklig timing och hon älskar lömska och listiga planer. En av mina favoritscener är när Ballister planerar att kidnappa kungen med hjälp av genmodifierade drakar, annonsera lösensumman på det högsta tornet i staden, för att sedan spränga det i småbitar när de flyger iväg. Nimona tycker istället att de ska skapa ännu mer kaos, eld överallt, mörda kungen inför allihopa och sedan tycker hon att Ballister ska kröna sig själv till ny kung. Ballister svarar efter en kort paus: ”Nej. Så går det inte till. Du kan inte bara gå omkring och mörda folk. Det finns faktiskt regler”.

Hur det går i resten av serien tänker jag inte avslöja för det här är en serie som varje serieälskare måste läsa, jag rent av kräver att du ska läsa den. Jag brukar alltid gödsla med superlativ till höger och vänster men när det gäller Nimona blir jag stum av förundran och det ända ord som dyker upp i mitt huvud är perfektion. Läs den! Jag rekommenderar den av hela mitt seriehjärta.

eeea7d5abda7e65c407eea713820a363Noelle Stevenson har blivit en idol för mig och jag kommer verkligen hålla ögonen öppna efter hennes kommande alster, bland annat det kommande seriealbumet 4 Wizards tillsammans med Todd Casey som beräknas komma ut 2017. Under tiden kommer jag följa henne på Tumblr där hon går under namnet Gingerhaze. Nästa seriealbum från 2015 blir Virgil av Steve Orlando och J.D. Faith.

Manus: Noelle Stevenson
Illustration: Noelle Stevenson
Förlag: HarperCollins
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...