Recensioner

Lumberjanes To The Max Edition, Vol. 1

lördag 26 mars, kl 17:22 av 0 kommentarer

lumberjanes-to-the-max-edition-hardcover-1Dags att stifta bekantskap med Jo, April, Mal, Molly och Ripley, fem bästa vänner som tillbringar sommaren på scoutlägret ”Miss Qiunzella Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpet’s Camp for Hardcore Lady-Types” vars motto är ”Friendship to the Max”. Detta motto gäller i högsta grad för dessa coola och självständiga tonårstjejer som är redo för en asgrym sommar och inte tänker låta sig hindras av björnkvinnor, treögda rävar, flodmonster, yetis eller jordens undergång.

Efter min recension av Giant Days Vol.1 är så turen kommen till Boom! Box största succé: Lumberjanes. Serien är skapad av Shannon Watters, Grace Ellis, Noelle Stevenson samt Brooke Allen och 2014 såg första numret dagens ljus i vad som då var en planerad miniserie med åtta nummer. Redan efter #2 blev det dock klart att den skulle bli en ongoing och sedan dess har den erövrat världen.

Lumberjanes-004-SDCC-e1441289211895Lumberjanes är verkligen en serie för alla åldrar med gott om referenser till scoutlivet blandat med populärkulturella referenser till de lite äldre som har läst X-Men (Fastball Special) eller sett Indiana Jones (den berömda rädda-hatten-i-sista-sekunden-scenen) och Jurassic Park (köksscenen med raptorerna). Varje nummer har ett speciellt scout-märke som tema där teamets olika förmågor kommer väl till pass när det gäller att erövra dessa eller lösa de övernaturliga händelser som lurar bakom varje buske och träd. Allt ifrån hjärt- lungräddning, armbrytning, Fibonaccis talföljd, anagram, astronomi, knyta armband, bågskytte, till att fånga flaggan. Teamet utför allt detta med käck optimism och kämpaglöd och det enda orosmomentet är att hamna i ovilja hos den överentusiastiska scoutledaren Jen, vilket kan leda till samtal till föräldrarna eller ännu värre: stalltjänstgöring hos älgarna (vilket skulle ses som en belöning av djurälskaren Ripley).

lumberjanes-we-can-explain1-e1439946138637

Det är lätt att dra paralleller till Goonies eller de första Harry Potter-böckerna men mest liknar Lumberjanes #1-8 en riktigt bra lördagsmatiné med Scooby Doo. Det feministiska perspektivet är välkommet och känns helt naturligt, speciellt i det sett som teamet använder sig av olika kraftuttryck där de väver in olika kvinnliga pionjärer, som till exempel Joan Jett, Bessie Coleman, Mae Jemison eller Phillis Wheatley. En fin känga till alla förståsigpåare som hävdar att man måste skriva in kvinnorna i historien, vilket inte behövs eftersom de redan finns där.

janes05Här följer en kort presentation av persongalleriet: Jon är gruppens oskrivne ledare och mästare på analytiska- eller matematiska problem. Hon är bästa vän med April som är en drama queen som trots sin ringa storlek är den starkaste i hela teamet (hon besegrar bland annat en grekisk gudastaty i armbrytning). Molly är en skicklig bågskytt som ibland inbillar sig att hon inte bidrar till gruppen. Hennes pälsmössa är egentligen en livs levande tvättbjörn vid namn Bubbles och Molly och Mal är kära i varandra. Mal är en mästare på att koka ihop planer eller intelligenta lösningar på olika problem som för det mesta ignoreras av gruppen. Hon är också, trots sitt punkiga yttre, den fegaste och känsligaste av dem alla. Sist ut har vi det naiva, orädda och galna energipaketet Ripley som inte är rädd för någonting och som älskar alla djur.

tumblr_nbzfqsL9X51s26cpho1_1280Förutom Lumberjanes-kvintetten från Roanoke-stugan har vi redan nämnda scoutledaren Jen och så själva lägrets överhuvud Rosie, en tatuerad kvinna som älskar att tälja i trä. Hon vet också mer om de övernaturliga händelserna runt lägret än vad hon visar och vill gärna höra vad teamet varit med om. Rosie verkar dessutom aldrig lära sig att Jen heter Jen och inget annat.

Lumberjanes To The Max Edition Vol. 1 samlar Lumberjanes #1-8 i en fin inbunden utgåva med mycket extramaterial, allt ifrån skisser, utdrag ur Lumberjanes fältmanual om scoutmärkena, presentation av skaparna, omslags-galleri och allas olika musikmixer som följde med lösnumren. Hela serien är skapad med en påtaglig värme och kärlek för mediet samt är oemotståndligt charmig och bedårande. Lumberjanes bubblar över av verklig kamratskap och trots det överoptimistiska tonläget blir det aldrig för mycket. Brooke Allens teckningar är båda enkla och klockrena och det finns inte en död punkt i hela serien. Jag rekommenderar den till alla åldrar och jag kommer att tvinga min yngste son att läsa den, så att jag kan njuta av hans njutning.

BOOMBOX-LJ-GothamAcademy-001-A-Main-86dc5Lumberjanes segertåg har bara börjat och efter snart 25 nummer är den en av de mest lovande serierna just nu och har en fortsatt gyllene framtid framför sig. Serien belönades förra året med två Eisner Awards (Best New Series och Best Publikation for Teens) och en Harvey Award och 20th Century Fox har även köpt filmrättigheterna. Dessutom kommer Lumberjanes att medverka i BOOM! Studios första crossover med ett annat förlag, nämligen DC Comics i en sexdelad miniserie tillsammans med ungdomarna i Gotham Academy. Lumberjanes/Gotham Academy #1 dyker upp i juni och själv ser jag fram mot nästa inbundna utgåva. Friendship to the Max!!!

Manus: Shannon Watters, Grace Ellis, Noelle Stevenson
Illustration: Brooke A. Allen
Färgläggning: Maarta Laiho
Förlag: Boom! Box
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...