Recensioner

Paper Girls, Vol. 1

fredag 11 mars, kl 14:34 av 0 kommentarer

PaperGirlsVol1TP_CvrÅret är 1988 och fyra tolvåriga flickor i den idylliska förorten Stony Stream upptäcker under sin nattliga tidningsrunda att mystiska krafter från framtiden försöker tvätta bort mänsklighetens synder genom att föra bort resten av staden. Med hjälp av list, jävlar-anamma och mycket mod lyckas flickorna överleva pteranodoner, skottskador, hjärnparasiter och rappakaljande vuxna från framtiden, mycket tack vare två tonåriga chrononauter och tekniksamlare med cybernetiska implantat. Inom loppet av några timmar lämnar flickorna den oskyldiga barndomen bakom sig och detta är bara början på serien Paper Girls.

När Image Comics presenterade den här serien för första gången beskrev man den som en blandning mellan Stand By Me och War of The Worlds och även om jag köper referensen till Stephen Kings mästerverk så har den inget med H.G. Wells klassiker att göra. Även själva titeln Paper Girls är missvisande då den egentligen bara beskriver vad flickorna gör i berättelsens början och under läsandets gång poppar tre andra tänkbara titlar upp i mitt huvud som bättre beskriver serien, antingen tillsammans eller var för sig: Nostalgia, War of the Generations eller Timebusters. Ett annat tema som Screen-Shot-2015-11-07-at-10.53.25-AMgår som en röd tråd genom hela berättelsen är olika referenser till äpplen som osökt leder tankarna till Bibelns skapelseberättelse om Kunskapens träd, förbjuden frukt, kvinnoförtryck och makt. Dessa symbolvärden förankras också i serien genom en mängd olika Steve Jobs-produkter där även Beatles gamla skivbolag Apple Records dyker upp. Tidshoppandet och en TARDIS-liknande mackapär visar också på en annan solklar inspirationskälla till Paper Girls, nämligen Doctor Who.

När jag läser igenom min beskrivning av serien i första stycket och alla olika referenser i andra är det lätt att få intrycket att Paper Girls bara är en förvirrad populärkulturell soppa som inte vet vilket ben den ska stå på men så är inte fallet. Anledningen till att jag beskriver den utförligt är för att jag fullkomligt vältrat mig i den här serien ända sedan den kom ut och trots upprepade genomläsningar hittar jag hela tiden nya och spännande detaljer. Den innehåller lager på lager av intrikata pusselbitar och gåtor och en av dessa är det mystiska språket som talas av de ovan nämnda tonåringarna från framtiden. Det som ser ut som gallimatias är egentligen ett ganska simpelt chiffer och tack vare nätets hjälp (och några entusiastiska nördar med alldeles för mycket tid) så finns det en nyckel till språket via sidan The Dinglehopper. Man behöver inte förstå språket för att läsa serien men när man gör det kan man också se titeln på Paper Girls #2-5 och vilket olycksbådande mönster det bildar: Nostalgia is Death, Death is Forever, Forever is Now och Now is Gone.

69js19

Brian K. Vaughan är i högform i sitt berättande och det här är tveklöst det bästa jag läst av honom och då räknar jag även med hans lysande Runaways. Tillsammans med Cliff Chiangs snygga bilder skapar de ett lättigenkännligt 80-tal kryddat med framtida galenskaper men det som lyfter serien mest är Matt Wilsons fenomenala färgläggning som bidrar lika mycket till berättelsen som Vaughan och Chiangs bidrag. En av mina favoritscener där dessa herrar är i perfekt synk är när Tiffany fångas in av en märklig varelse som får henne att återuppleva den Sisyfos-liknande kampen med TV-spelet Araknoid. Årstider och frisyrer kommer och går men kampen den består, för när hon äntligen klarat nivå 35 så börjar spelet om på nytt. När Tiffany slutligen befrias inser hon till sin fasa att hon slösat bort hela sin existens på ett meningslöst spel och denna insikt gör henne till en ny människa.

Paper-Girls-Vol.-1-Covers

Serien avslutas i god Vaughan-anda med en smaskig cliffhanger och återkommer senare i år för det här är som sagt bara början och det ska bli spännande att se var serien tar vägen då. Jag skulle kunna fortsätta att prisa denna konflikt mellan existensiell frihet och moralisk tyranni, barn på väg in i vuxenlivet och andra fascinerande delar som utgör Paper Girls, i evighet men det bästa är om du undersöker den själv. Rekommenderas av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Cliff Chiang
Färgläggning: Matt Wilson
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...