Recensioner

Doctor Strange Vol. 1: The Way of the Weird

lördag 12 mars, kl 19:01 av 0 kommentarer

61q1atb3ZNL._SY344_BO1,204,203,200_Vem ringer du när din dotter börjar svära på latin och gå som en spindel, varelser från dina drömmar försöker mörda dig, din hund skriker att du ska döda dina grannar eller lägenhetens väggar börjar blöda? Doctor Strange förstås! Som magins mästare är han den ende som kan skydda oss från mörkrets krafter men den gode doktorn har upptäckt att något inte står rätt till med själva magin. Magiska varelser från fjärran dimensioner flyr sina världar, sidorna i doktorns magiska böcker svartnar och dör och hans besvärjelser slutar fungera. En okänd fara mördar magi och magins mästare över hela multiversum och snart kommer de till vår värld…faktiskt är de redan här.

I november 2016 utökas Marvel Cinematic Universe med ytterligare en klassisk karaktär från 1960-talet, nämligen Stan Lee och Steve Ditkos skapelse Doctor Strange, med Benedict Cumberbatch som Sorcerer Supreme. Det kommer följaktligen inte som en överraskning att Marvel Comics åter satsar på en solotitel med förlagets namnkunnigaste magiker och det var verkligen länge sedan sist. I god All-New, All-Different Marvel-anda får vi nu en fräsch nystart och en uppdaterad version av doktorn i Jason Aaron (Thor, Southern Bastards, The Goddamned) och Chris Bachalos (Uncanny X-Men) trygga händer och det här är verkligen en titel för både gamla och nya läsare.

Doctor_Strange_1_Preview_1Den olycksbådande grundhistorien är inget nytt egentligen och jag är övertygad om att den gode doktorn klarar biffen så småningom, även om oddsen verkar mycket dåliga. Det som istället imponerar är Aaron och Bachalos gedigna arbete med själva karaktären och framförallt då det magiska som verkligen känns magiskt. På första sidan lyckas de riva av hela doktorns ursprung med hjälp av Aarons korta och kärnfulla kommentarer (rakt över Stan Lees överarbetade prosa och ett collage av Steve Ditkos bilder) innan vi kastas rakt in i Doctor Strange magiska värld av idag. Aaron är en mästare på dialog och inre röster och det är en fröjd att lära känna hans version av doktorn och vi får också en rejäl inblick i hans vardag tack vare introduktionen av bibliotekarien Zelma Stanton från Bronx. När Strange guidar henne guidar han också läsaren och det är ett berättarknep som funkar alldeles utmärkt.

tumblr_nxblaukGgK1tbnix2o1_500Det första Aaron slår fast i den första volymen av Doctor Strange (samlar #1-5 av serien) är att varje magisk handling har ett pris och att doktorn betalat, och betalar, sin beskärda del för att du och jag ska kunna sova gott om natten. Han sover tre timmar per natt annars skulle hans mardrömmar göra honom galen, har magsår lika stora som tunnelbaneråttor, hostar upp bitar av sin själ minst två gånger per dag, kan inte äta vanlig mat utan är hänvisad till tjänaren Wongs Cthulhu-liknande och leprasmakande frikassé samt bemästrar till fullo konsten att spy utan att spy.

Doktorns magiska värld uppdateras också när all magi runt omkring oss skildras i starka färger, precis som Strange själv där hans astralkropp inte ser ut som ett genomskinligt spöke, medan verkligheten är spöklikt svartvitt. Han håller också till på en mörk och mystisk bar bara för magiker (The Bar With No Doors) där gamle pajsaren Chondus huvud är bartender. En av mina favoriter i doctor-strange-3-preview-3serien är skildringen av doktorns Sanctum Sanctorum på Bleeker Street i Greenwich Village, New York. Förutom en fängslande bakgrundshistoria om själva huset får vi oss även en närmare titt när Strange ger Zelma Stanton The Grand Tour: Vardagsrummet är en djungel (prata inte med ormarna). Rör ingenting utom golvet och var försiktig var du går. Om du öppnar fel dörr kan du släppa lös helvetet på jorden och vad du än gör öppna inte kylskåpet. Titta inte på någonting för länge för då kommer dina ögon smälta in i huvudet. Dessutom har denna märkliga boning också ett eget badhus (”Självklart har du ett badhus. Kolla bara på din mustasch”)

Dr_Strange_5_5Chris Bachalos snygga blyerts och mustiga färgläggning får uppbackning av en armé av tuschare (hela sju stycken i Doctor Strange #4) vilket brukar dra ned betyget men här är det tvärtom. Tillsammans med The Vision, Scarlet Witch, Ms. Marvel och Silver Surfer är det här en av de bästa Marvel-titlarna du kan läsa just nu och jag rekommenderar den verkligen.

Manus: Jason Aaron
Illustration: Chris Bachalo
Tusch: Tim Townsend, Al Vey, Mark Irwin, m.fl.
Färgläggning: Chris Bachalo
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...