Recensioner

Bad Girls av Alex de Campi och Victor Santos

lördag 1 juni, kl 23:49 av 0 kommentarer

Den heta jazzsångerskan Taffy gör succé med sitt nummer uppe på scenen, mambodansösen och ensamstående mamman Ana gör sig redo för sitt nummer med dottern vid sin sida i logen, allt medan Carole, flickvän till klubbens ägare, gör sig redo för kvällens festligheter och också passar på att ligga med gangsterpojkvännens chaufför på resan dit. Det är nyårsafton på Kuba 1958 och snart kommer öns invånare vakna upp i ett helt annat land nu när Castros revolutionärer tagit staden Santa Clara och Kubas diktator Fulgencio Batista lämnat ön med svansen mellan benen. Mitt i allt detta kaos ser dessa tre kvinnor en väg ut och en chans till ett nytt och bättre liv…och dessutom med en resväska fylld med sex miljoner dollar.

Bland årets Eisnernominerade serieskapare dök Alex de Campi upp med två titlar: Twisted Romance (Best Anthology) och så serieboken Bad Girls som hon skapat tillsammans med Victor Santos (Violent Love, Mice Templar och så Polar som handlar om den livsfarliga spionen Black Kaiser som även blivit en Netflix-film med Mads Mikkelsen i huvudrollen). Bad Girls och Alex de Campi har nominerats i kategorierna Best Graphic Album, Best Writer och Best Lettering för Alex står även för den fina textningen i både Twisted Romance och Bad Girls och gör det med bravur.

Handlingen i Bad Girls utspelas under 12 svettiga timmar i den pulserande kubanska natten och är det bästa jag läst av Alex de Campi med tre stenhårda, men trasiga, kvinnor som nu får en chans på miljonen…eller kanske snarare sex miljoner. Det är en hård och brutal värld vi möter med skrupelfria gangsters, korrumperade militärer och rika amerikaner som gärna spenderar sina dollar på klubbarna i Havanna. Hela anrättningen frustar och svettas i värmen till tonerna av amerikansk jazz och exotisk mambo och Victor Santos härliga bildspråk, som påminner en hel del om Darwyn Cooke och Michael Avon Oemings alster, skapar en perfekt stämning med tjock tusch, konstiga vinklar och mustig färgläggning.

Tidsperioden är perfekt fångad och detta gäller även kvinnornas olika utgångslägen där nöden inte har någon lag, eller som Taffy uttrycker det: “never face a crisis without lipstick.” Vi får även följa en naiv ung amerikansk kvinna med skådespelardrömmar som tillbringar natten med att försöka få en date med Marlon Brando som hon är övertygad finns på ön. Hennes bihandling kändes malplacerad till att börja med men på slutet binds handlingen ihop på ett skickligt sätt. Bad Girls rekommenderas varmt till dig som vill läsa en annorlunda noirberättelse med tre stenhårda kvinnor i huvudrollen under de sista skälvande timmarna av den gamla tidens Kuba.

Manus: Alex de Campi
Illustration: Victor Santos
Förlag: Gallery 13 (Simon and Schuster)
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...