Recensioner

Twisted Romance

lördag 1 juni, kl 00:42 av 0 kommentarer

Det är både imponerande och glädjande att det varje år över hela världen publiceras en gigantisk mängd av nya tecknade serier men det innebär också att det är lätt att gå vilse i denna prunkande djungel, speciellt om man bloggar om tecknade serier och känner ett kall att sjunga den tecknade seriens lov. Därför älskar jag nomineringslistor för de gör det mycket lättare att hitta missade russin i kakan och detta gäller framförallt nomineringslistan från Eisner-juryn eftersom den är överlägset störst när det gäller olika kategorier och antalet nominerade per kategori. 2019 års lista bjöd på mycket som jag redan läst men också många härliga överraskningar och jag tänkte börja med att beta av Come Again av Nate Powell samt två verk av Alex de Campi som tillsammans gett henne hela fyra Eisnernomineringar, nämligen Bad Girls och Twisted Romance.

Den sistnämnda är nominerad i kategorin Best Anthology och består av totalt fyra längre serier författade av Alex med olika tecknare, fyra kortare verk på prosa av Magen Cubed (The Crashers), Vita Ayala (The Wilds), Jess Bradley, Naomi Salman samt fyra korta serier av olika serieskapare och grundbulten i antologin är, precis som titeln visar, romantiska berättelser med en twist samt att större delen av innehållet är skapade av kvinnor.

Alex de Campi är som sagt spindeln i nätet för denna antologi och min enda bekantskap med henne är den mycket läsvärda serien med den lysande titeln Semiautomagic som handlar om den techno-ockulta äventyraren, professorn och monsterjägaren Alice Creeds liv. Denna serie började som en följetong i Dark Horse Comics prisbelönade och saknade antologi-serie Dark Horse Presents som finns samlad i en volym innan förlaget gav Alix och tecknaren Jerry Ordway kalla handen. Alex och Ordway kände dock att de hade mycket mer kvar att ge och med hjälp av Kickstarter och Dark Horse Comics blev det en fin lyxutgåva av serien med ytterligare tre bra historier. Förutom denna underskattade pärla som förtjänar en större publik så har Alex härligt störda hjärna marinerad i american horror och annan härlig populärkultur (hon bor i Maine, inte så långt ifrån skräckmästaren Stephen King) bland annat kokat ihop tonårsthrillern No Mercy, den skruvade skräckantologin Grindhouse: Doors Open at Midnight samt den galna crossovern Archie Vs. Predator.

När jag läser serier vill jag verkligen bara läsa just detta och därför känner jag mig alltid obekväm när serieböcker innehåller rent prosamaterial. Därför ska jag vara helt ärlig och erkänna att jag inte ens ögnade igenom dessa delar och det kan tyckas respektlöst men jag är trots allt en serieälskare och Shazam är en blogg för tecknade serier så det är där jag lägger krutet.

Utan omsvep kan jag konstatera att Alex historier är antologins största behållning. I den första, Old Flames (tecknad av Katie Skelly) får vi möta Meserov som jobbar i en bransch som sysslar med de dramatiska följderna eller konsekvenserna som kan uppstå när kärleken tar slut. Han får i uppdrag av en svartsjuk kvinna som vill hämnas på sin make genom att röja makens älskarinna ur vägen men när Meserov börjar nysta i fallet upptäcker han att älskarinnan är en gammal bekant och precis som Meserov är hon en blodtörstig och odödlig vampyrliknande varelse med en glupande aptit men till skillnad mot henne så har han lagt vampyrinstinkterna på hyllan.

Katie Skelly (My Pretty Vampire) har en härligt naiv teckningsstil som jag inte är överförtjust i men som funkar och hela berättelsen har en skön 70-talskänsla med både brutala och blodiga inslag.

Den andra berättelsen, Twinkle & The Star (tecknad av Alejandra Gutiérrez) handlar om Twinkle som jobbar som assistent åt modefotografen Raymond X och som vantrivs något hejdlöst bland trådsmala fotomodeller och ständigt känner sig osynlig och malplacerad. Men en vacker dag dyker den unga, och superheta, kändisen Nick upp för en fotosession och Twinkle upptäcker att hon attraheras av honom och att känslan är ömsesidig…eller?

Gutiérrez stil funkar perfekt med den ungdomliga och moderna tonen i berättelsen och hennes härliga och lekfulla formspråk är mycket tilltalande. Alex de Campi briljerar med en skön dialog och en tänkvärd och ärlig slutkläm som ger mersmak.

I Invincible Heart får rymdflottans kapten Justin Rao den ökände och ytterst irriterande piraten Hawkins på kroken men ju mer Rao lär känna honom på riktigt desto jobbigare blir det när ordern kommer att Hawkins dömts till döden och att domen skall verkställas omedelbart.

Här är det Carla Speed McNeil (som samarbetar med Alex de Campi på titeln No Mercy) som står för de svartvita illustrationerna och hela denna kärlekshistoria utspelas i en klassiskt stereotyp rymdmiljö med ett förutsägbart men ändå tillfredställande avslut.

Den sista berättelsen, Treasured (tecknad av Trung Le Nguyen under sin signatur Trungles), är en bedårande saga om en prinsessa som inte är som alla andra prinsessor i sagorna. Hon vill inte växa upp och giftas bort med en prins utan bestämmer sig en vacker dag för att rymma. I den mörka skogen träffar hon en gammal drake som gör henne lycklig med sin smickrande tunga men snart blir hon hans ägodel som han förvarar som en skatt i en bur. Allt hopp tycks ute men efter flera års fångenskap kommer äntligen en mystisk spindel till undsättning men han påpekar vänligt men bestämt att han inte är hennes räddare utan bara en liten spindel…och att hon måste rädda sig själv.

Treasured är antologins höjdpunkt, mycket tack vare Trungles underbara illustrationer men också för att de Campis ”saga” har ett oväntat mörker där draken närmast framstår som en destruktiv partner som misshandlar prinsessan psykiskt.

Jag brukar vara avogt inställd till antologier eftersom kvalitén brukar skifta ganska rejält mellan de olika berättelserna och så är även fallet med Twisted Romance, speciellt i småserierna skapade av Sarah Horrocks, Meredith McClaren, Margaret Trauth och Sarah Winifred Searle som alla har det gemensamt att de är kufiska och i vissa fall rent av esoteriska samt skulle behövt betydligt större sidutrymme för att komma till skott. Detta gäller inte Alex alster som alla visar på en härlig fantasirikedom med en modern twist som jag uppskattar mycket. Om du är svag för klassiska romantiska äventyr och dessutom uppskattar mångfald och det ibland lätt absurda och bisarra så är Twisted Romance något du definitivt ska kolla upp.

Manus: Alex de Campi, m.fl.
Illustration: Katie Skelly, Alejandra Gutiérrez, Carla Speed McNeil, Trungles, m.fl.
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...