Recensioner

Blake och Mortimers äventyr: Svärdfiskens hemlighet

söndag 11 augusti, kl 23:50 av 0 kommentarer

Efter att ha läst Jean Van Hamme och Ted Benoits utmärkta fortsättning på Blake och Mortimers äventyr (Affären Francis Blake och Det mystiska mötet, bägge utgivna av Cobolt) blev jag väldigt sugen på mer och framförallt Edgar P. Jacobs originalalbum av vilka sju gavs ut på svenska av Carlsen 1978-80. Mitt eget mål blev att läsa serien i sin helhet i kronologisk ordning och tack vare biblioteket lyckades jag få tag i en engelsk översättning av de tre första albumen från det brittiska förlaget Cinebook. Dessa tre album, ursprungligen utgivna 1950, 1952 och 1954, bildar tillsammans det episka äventyret Svärdfiskens hemlighet (Le Secret de l’Espadon) som tidigare aldrig getts ut på svenska vilket jag till att börja med tyckte var anmärkningsvärt men efter att ha läst dem så kan jag förstå varför.

Flera klassiska serier jag läst genom åren har alla varit barn i början, det gäller inte minst DC och Marvels tidiga produktion, Fantomen, Lucky Luke och framförallt då Tintin, där skaparen eller skaparna inte riktigt hittat tonen, känslan eller det unika med miljön eller karaktärerna ännu. När det gäller Svärdfiskens hemlighet så briljerar Jacobs med halsbrytande action i ett febrigt tempo i ett äventyr som handlar om ett tredje världskrig i allt utom namnet där våra hjältars delaktighet är en viktig pusselbit när det gäller utgången och den fria världens fortsatta existens. Problemet är dock att vi aldrig får lära känna dem på riktigt, dialogen och berättarrösten är teatraliskt överdriven, en total avsaknad av kvinnor samt att handlingen har ett rätt krystat flöde där problem eller kniviga situationer löses genom slumpen eller bara tur.

Allt börjar superdramatiskt med ”Gula imperiet” och dess maktgalne kejsare Basam Damdu som i en serie välriktade attacker ödelägger flera av världens största städer och tar makten över hela världen. Den fria världens räddare blir britterna Francis Blake och Philip Mortimer som lyckas undkomma imperiets styrkor (framförallt Olrik, som är kejsarens närmaste man och Blake och Mortimers ständiga ärkefiende) och tar sin tillflykt till en underjordisk bas där Mortimers supervapen SX (Svärdfisken) färdigställs.

Jacobs spar verkligen inte på krutet i inledningen där han i ett svep utrotar miljoner människa vilket borde ha varit ett trauma som få hade kunnat hämta sig från, men inte våra hjältar Blake och Mortimer som är fast beslutna att ta upp kampen. Hela första albumet är i stort sett bara en jakt medan andra albumet fokuserar på att få ut Mortimer ur hans fångenskap. Tredje albumet är bäst men innehåller också en märkligt lång inledning där vi får en utförlig beskrivning av britternas underjordiska bas som känns lätt malplacerad.

Mycket är bra, som just introducerandet av en klassisk underjordisk bas där skurkarna brukar hålla till men som nu är tillhåll för de ”goda”, Svärdfiskens ascoola design och slutet där kejsar Basam Damdu inser att loppet är kört och i ett infall av maktgalen hybris beslutar sig för att hela världen förtjänar att dö. Vidare den lömske Olrik som till och med introduceras redan på seriens första sida och som både är hal som en ål och en ulv i fårakläder. Det som är mindre bra har jag redan nämnt och vill man ha en bra introduktion till Blake och Mortimers äventyr så rekommenderar jag senare äventyr som Pyramidens hemlighet eller Gula tecknet där vi faktiskt får lära känna seriens huvudpersoner.

Manus: Edgar P. Jacobs
Illustration: Edgar P. Jacobs
Färgläggning: Philippe Biermé, Luce Daniels
Förlag: Cinebook
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...