Recensioner

Videvill, vol. 1 och 2

måndag 28 oktober, kl 11:58 av 0 kommentarer

En ung flicka vaknar upp hos skogsfolket utan minnen om vem hon är eller var hon kommer ifrån. Det enda hon minns är att hon slog i huvudet, en mur som hon klättrade över och eldflammor, inget mer. Skogsfolket tar den unga och uppenbart välborna flickan till sitt hjärta, klär henne i fina lövkläder som de själva brukar göra och ger henne namnet Videvill. Hon uppskattar deras vänlighet men tröttnar snart på att plocka rovor och frukt. Hon vill veta vem hon är, varför hon omges av något märkligt som liknar älvstoft och varför hon har diffusa minnesbilder av en mäktig springare, ett svärd och en desperat strid. Även skogsfolkets vänliga inställning till Videvill förbyts snart till fruktan för när deras visa trollkvinna tittar till den sovande flickan utbrister hon med en röst fylld av fasa: ”Dårar! Vad har ni gjort? Det här monstret lockar hit skuggjägarna!”

En av de största överraskningarna på Bokmässan i år var Egmonts satsning på tre bokserier för läsare i den så kallade bokslukaråldern med unga tjejer i huvudrollen och fantastiken som ramverk. Först har vi de två franska böckerna om Sorceline (del 1: Kryptozoologi för nybörjare och del 2: Kärlek och vidunder, författad av Sylvia Douyé och illustrerad av Paola Antista) som blir antagen till en sommarkurs i kryptobiologi följt av Resan till Jotundalen som är den första boken av åtta i serien Norrsken av den norska serieskaparen Malin Falch som handlar om Sonja som upptäcker en parallell värld som inte liknar övriga Norge. Alla dessa kommer att utforskas så småningom men den tredje bokserien, Videvill, såg så lockande ut att jag införskaffade den direkt på Bokmässan och slukade den i ett nafs på tågresan hem.

Berättelsen om Videvill är utgiven i två delar – Skuggjägarna och Mot ljuset – och är en avslutad fransk serie skapad av Frédéric Brrémaud och italienaren Federico Bertolucci som har samarbetat en hel del, bland annat med bokserien Love som är olika äventyr med djur i huvudrollen, alla vansinnigt snyggt illustrerade av Bertolucci. Karaktären Videvill heter på franska Brindille, vilket betyder kvist, och Egmont har lyckats bra med att ge henne ett svenskklingande namn som både för tankarna till gamla sagor samt flora och fauna. Bokserien lånar friskt från klassiska fantasyberättelser med bland annat talande djur, övermäktig ondska, tappra riddare, lömska sjöjungfrur, men framförallt blir jag helt knockad av Federico Bertoluccis otroligt snygga illustrationer som leder historien med säker hand och fullständigt dränerar själen med sin underbara känsla för fantastik.

Sagan om Videvill riktar sig till 9-12-åringar men läses med fördel även av äldre läsare. Den bjuder på en otrolig magisk resa full av äventyr, underbara miljöer, drama, komedi och även nattsvart mörker som också innehåller en klart lysande strimma av hopp och jag rekommenderar den varmt.

Förutom att Videvill och de andra tidigare nämnda bokserierna utspelar sig i en fantasivärld med unga tjejer i centrum så är de alla rykande färska utgåvor från sina respektive ursprungsländer och Egmont ska ha en stor eloge för att de ger ut högaktuella fina svenska utgåvor av serieböcker i denna genre och för den här målgruppen.

Manus: Frédéric Brrémaud
Illustration: Federico Bertolucci
Förlag: Egmont
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...