Recensioner

Hjärtestorm/Stormhjärta

måndag 28 oktober, kl 23:44 av 0 kommentarer

Wibom Books är ett relativt litet svenskt serieförlag vars katalog innehåller många guldkorn. Här kan man bland annat hitta Benjamin Renners underbara bok Stora stygga räven, Julien Neels hela följetong Lou i åtta delar, den mycket läsvärda tonårsskildringen Närmare kommer vi inte av Monika Steinholm och Anneli Furmark samt den tyskdanska författaren Annette Herzog och den danska illustratören Katrine Clantes två böcker om Viola: Pssst! (2015) och Hjärtestorm (2019).

Pssst! handlar om 12-åriga Viola som är som vilken annan 12-åring som helst, nämligen nyfiken på det mesta och ständigt grubblande på allehanda existensiella frågor om livet, döden, vänner, ensamhet, utseende och popularitet. Tillsammans med den mycket skickliga tecknaren Katrine Clante har Annette Herzog här skapat en riktig liten pärla och i den fristående fortsättningen Hjärtestorm, som är en av de bästa serieböckerna jag läst i år, skildrar de den nu 14-åriga Violas omtumlande bekantskap med kärleken med stort K.

Med perfekt timing och en underbar mix av dagboksanteckningar, bildcollage, litterära referenser och olika möten får vi följa med på den härligt berusande och mardrömslikt läskiga bergochdalbana som tonårskärlek kan vara. Viola blir störtkär i klasskamraten Storm, så kär att hon knappt vågar nämna det för bästisen Flora.

”Det känns som en stor, vacker såpbubbla. Eller som ett fågelägg med väldigt tunt skal. Ingen får röra det, för då går det sönder.”

Hjärtestorm visar på ett uppriktigt och fint sätt hur svårt det är att hantera alla omtumlande känslor, speciellt när man drabbas av dem för första gången, och särskilt gillar jag Violas lärorika samtal med fadern, vännen Flora och framförallt hennes underbara mormor och mormoderns lika underbara vännina Magda. Historien kryddas också med dramatiska kärleksöden ur fiktionen (Romeo och Julia, Den unge Werthers lidande, Twilight, m.fl.), växter och djurs fascinerande fortplantning samt ett hejdlöst roligt brädspel om att hitta drömkillen.

Egentligen hade det räckt med allt detta men Herzog går ett steg längre genom att även presentera Storms lika omtumlande förälskelse i Viola. Boken går nämligen att läsa från två håll eftersom berättelserna möts i mitten och pojkens berättelse heter istället Stormhjärta och är tecknad av Rasmus Bregnhøi. Den blyge Storm spelar trummor i ett band, försöker vara cool istället för att bara vara sig själv och grubblar också om kärlekens alla mysterier, fast på sitt eget sätt. Här får vi bland annat följa kloka mäns tankar om kärlek (alltifrån Aristoteles, Thomas av Aquino, Rousseau, Freud och Lennon), kärlek i olika kulturer, frågor om man är normal samt pinsamma samtal med mamma när hon kommer på en med att titta på porr.

Viola och Storms olika upplevelser vävs samman till deras gemensamma kärlekssaga som inte bara är en informativ och underhållande berättelse om kärlekens historia och väsen utan också ett tonårsdrama av bästa märke som gör mig varm i hela själen. Rekommenderas av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Annette Herzog
Illustration: Katrine Clante/Rasmus Bregnhøi
Förlag: Wibom Books
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...