Recensioner

Flocken

onsdag 30 oktober, kl 17:51 av 0 kommentarer

Lova är en helt vanlig tjej som går i sjunde klass på Enskedeskolan och tycker det mesta är tråkigt, enda tills hon och hennes bonuspappa ropar in en samling av gamla tavlor på en auktion…tavlor som alla föreställer hyenor. Lova tycker att tavlorna är jättefina och de påminner henne om hennes gammelmoster Lilith som hade ett hemligt rum som man absolut inte fick gå in i fullt med liknande tavlor. Tant Lilith som verkade ha varit överallt i världen, alltid hade vänner hemma och hade så många minnen och äventyr att berätta om. Men Lovas mamma är inte lika förtjust över tavlorna eller Lovas frågor om varför de aldrig träffar tant Lilith. Mamman får ett märkligt utbrott och vill slänga alla tavlor, säger att tant Lilith är galen och att Lova ska sluta prata om henne. Men Lova lyckas rädda en tavla och hitta tant Liliths adress, som visar sig vara ett demensboende. Tant Lilith lyssnar gärna på Lovas frågor om tavlorna och varför hon gillar hyenor så mycket och säger: ”Vi är lika varandra du och jag. Inte så tama som din mamma. Följ med mig till Skogskyrkogården imorgon, så kommer du förstå.”

Halloween står för dörren och det är dags att tipsa om lite läskiga serier att läsa under denna högtid. I år är jag extra glad att jag kan presentera en svensk seriebok som passar utmärkt att läsa i pumpalyktans sken och som dessutom riktar sig till yngre läsare i 9-12-årsåldern, nämligen Flocken av Rasmus Malm och Matilda Ruta.

Inspirationen till boken kom från Matilda Ruta som själv ropade in en samling inramade gamla tryck föreställandes hyenor och ur detta mysterium föddes Flocken som är en stämningsfull berättelse om att passa in eller hitta sig själv, kryddad med en härligt läskig twist.

I centrum har vi Lova som blir som besatt av tavlorna på hyenorna men också de märkliga händelserna på Skogskyrkogården där hon också träffar och snart blir god vän med Josef. Han och Lova börjar tillbringa allt mer av dygnets mörka timmar tillsammans på kyrkogården och även om Josef också lockas av mysteriet så är han framförallt orolig över Lovas allt mer märkliga beteenden och de starka känslor han känner för henne. Lova tänker också mycket på Josef men också det faktum att hon dragit in honom i en värld som är alldeles för farlig för honom…och hon vill inte att han ska komma till skada.

Denna bitterljuva och underbara serie rekommenderas varmt och jag är särskilt förtjust i Matilda Rutas underbara illustrationer som skickligt växlar mellan vardaglig tristess och briljant expressionism samt hennes härliga akvarellfärger som starkt bidrar till den perfekta stämningen genom berättelsens alla skiftningar i vad som lätt är en av årets bästa svenska serieböcker.

Manus: Rasmus Malm
Illustration: Matilda Ruta
Förlag: Rabén & Sjögren
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...