Recensioner

Black Hammer, Vol. 4: Age of Doom Part Two

söndag 17 november, kl 23:29 av 0 kommentarer

Abraham Slamkowski jobbar som nattvakt på Spiral City Museum; marsianen Mark Markz planerar att lämna sin hemplanet med sin älskade Kev Kevz för ett nytt och bättre liv på Jorden; Gail Gibbons tillbringar sina dagar på ett ålderdomshem i staden, sittandes i en rullstol där hon med tom blick betraktar omgivningen utanför fönstret och Lucy Weber har gett upp sina drömmar om att bli journalist och jobbar istället med att ta emot beställningar på den lokal pizzerian. Hon som hade stora planer om att bli något stort har helt tappat geisten. Staden bär inte på några spännande hemligheter värda att avslöja utan varje dag är den andra lik: tråkig och innehållslös. Samtidigt kan Lucy inte skaka av sig känslan av att det är något hon glömt, något väldigt viktigt…och vad är det för märkligt väder som drabbat staden de senaste dagarna? Våldsamt skyfall och stormar som sätter myror i huvudet på både meteorologer och astronomer och som färgar himlen olycksbådande röd.

Efter tre år är det dags att säga farväl till Jeff Lemire och Dean Ormstons underbara serie Black Hammer. Det som började som en av de bästa serierna jag läst på mycket länge tappade farten rejält i tredje volymen och min första reaktion när jag läst klart fjärde volymen var en känsla av bitterljuv saknad men också besvikelse. Nu när jag fått tid att smälta allt inser jag att detta inte alls är ett farväl. Detta är bara avslutningen på första kapitlet i sagan om Lucy Weber, Spiral Citys största hjälte som bär seriens namn, och även om den bitterljuva känslan hänger kvar så väntar något nytt och spännande bakom nästa dörr.

Våra hjältar är tillbaka i Spiral City men minns inte tiden på Black Hammer Farm. I själva verket är det så att det aldrig funnits några superhjältar i staden men de illavarslande väderfenomenen talar ett annat och betydligt obehagligare språk. Spiral City må vara utan hjältar men den kosmiska balansen är likväl rubbad och om ingen stoppar den så är Jordens undergång nära.

Fjärde volymen består av sju nummer där den egentliga handlingen äger rum i #8-12, tecknad av Dean Ormston, medan inledningen i #6-7 bjuder på en trippad metahistoria i sällskap med Colonel Weird, tecknad av Rich Tommaso. Dessa nummer är visserligen lite tramsigt roliga och bygger på möten med olika karaktärer som av olika anledningar ratades av seriens skapare, läs Lemire själv, men som här får en liten stund i rampljuset. Även om inledningen är helt onödig för den övergripande handlingen så får vi i alla fall stifta bekantskap med några trevliga djursidekicks, som Golden Goose, Ham Samwich och Barbali-Bunny och hela denna episod är en skön blinkning till flera kända, och mera okända, karaktärer från olika superhjälteuniversum.

Black Hammer är alltså ingalunda slut och under 2020 kommer vi att få en soloserie med Lucy Weber tecknad av Dean Ormston och flera nya spinn-off-serier. Bara i år har vi kunnat njuta av crossovern med DC:s Justice League samt krigsserien Black Hammer ’45 och senare i år dyker även den nya följetongen Skulldigger and Skeleton Boy (tecknad av Tonci Zonjic) upp. Jag plockade även upp Dark Horse Comics Free Comic Book Day 2019 där man kan läsa en helt magiskt bra episod med titeln Horrors to Come (tecknad av David Rubin) som teasar en del om vad som komma skall. Tack för denna gången Black Hammer och välkommen åter!

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Rich Tommaso, Dean Ormston
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...