Recensioner

She Could Fly, Vol. 2: The Lost Pilot

söndag 14 juni, kl 22:11 av 0 kommentarer

Författaren Christopher Cantwell är mest känd som skaparen av TV-serien Halt and Catch Fire (2014-17) men 2018 fick han möjlighet att jobba inom seriemediet efter ett möte med den legendariska serieredaktören Karen Berger där hon beslutade sig för att hans serie She Could Fly skulle få ett alldeles eget hem på hennes underetikett Berger Books hos Dark Horse Comics. Succén var ett faktum och efter det fick Cantwell blodad tand och levererade både en fortsättning på She Could Fly, miniserien The Mask: I Pledge Allegiance to the Mask, ytterligare en titel till Berger Books, nämligen Everything, samt den Eisnernominerade Marveltiteln Doctor Doom. Som om inte det räckte så annonserades det nyligen att han även kommer att ta över som författare till Iron Man från och med september 2020.

Förutom att She Could Fly är Cantwells första tecknade serie så är den också en mycket personlig, naken och ärlig skildring av mental ohälsa, något som Cantwell själv lider av, och som här manifesteras i huvudpersonen Luna som lider svårt av tvångssyndrom, bipolaritet och förmodligen även schizofreni och som blir besatt av en mystisk flygande kvinna som förolyckas i en explosion högt ovanför Chicagos skyskrapor. Vad som följer sedan är Lunas jakt på sanningen bakom denna härva som involverar industrispionage, paramilitära styrkor, ond bråd död och fritt fall när det gäller hennes redan bräckliga tillstånd.

När vi lämnade Luna hade hon tvångsplacerats på en institution tillsammans med hennes tidigare samtalsterapeut Dana. Ingenjören Bill, som konstruerat den avancerade jetpacken och som sedan försökt sälja teknologin till högstbjudande, tillfångatogs av kineserna medan hans ryska flickvän Verna stal utrustningen från sin godtrogne pojkvän och begav sig av till hemlandet, alltmedan Lunas föräldrar försöker leva med det faktum att deras dotter verkar vara utom all räddning samt att hennes farmor avled under den blodiga massakern som ägde rum i deras egen källare. I fortsättningen, The Lost Pilot, försöker Luna balansera ett övervakat liv i skolan och ny tung medicinering, Verna stämmer, mot bättre vetande, möte med en paramilitär styrka i Sibirien, Dana vandrar runt på gatorna i Chicago utan att kunna släppa tanken på Lunas öde och hur var det nu med Lunas farmor? Hon blev skjuten men ingen kropp hittades när polisen kom dit.

Luna är fortfarande besatt av den flygande kvinnan men inte hur hon kunde flyga utan varför hon ville flyga. Hon är övertygad om att det finns ett positivt svar på den frågan och att detta ska rädda henne ur hennes eget alltmer förvirrande och ångestladdade tillstånd, men vad händer om svaret är negativt? Tänk om den flygande kvinnan också led av mental ohälsa och det enda som kunde rädda henne var att fly problemen, sin familj, sina åtagande och flyga mot solen likt sagans Ikaros?

Fortsättningen på She Could Fly innehåller alla de ingredienser som gjorde första delen så lysande (plus en scen där Luna och hennes nya pojkvän tittar på en av mina favoritfilmer, nämligen Ingmar Bergmans Smultronstället) men samtidigt så spretar historien åt alldeles för många håll. Stundtals är det svårt att hänga med i alla vändningar och efter ett tag börjar jag till och med undra om det finns någon karaktär i serien som inte lider av mental ohälsa eller om världen bara blivit galen. Att vår värld ibland är spritt språngande galen känner vi ju alla till och Cantwell lyckas med konststycket att öppna dörren på glänt så vi alla kan se eländet. Tecknaren Martín Morazzos snygga illustrationer levererar som vanligt, framförallt när det gäller alla karaktärers ögon, själens spegel, och här ryms ondska, längtan, ångest, smärta, förvirring och, framförallt, hopp om en väg bort. En väg ut.

Manus: Christopher Cantwell
Illustration: Martín Morazzo
Färgläggning: Miroslav Mrva
Förlag: Berger Books/Dark Horse Comics

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...