Recensioner

She Could Fly

fredag 7 december, kl 23:34 av 0 kommentarer

Under 51 dagar har det varit elva bekräftade rapporter om en okänd kvinna som flyger över Chicago med en hastighet av 200 km/h, 600 meter upp i luften. Sedan dör hon plötsligt i en explosion medan hon flyger över hustaken. Ingen vet vem hon var, hur hon flög eller varför. Den 15-åriga tjejen Luna, som lider av märkliga men för henne högst verkliga tvångstankar och hallucinationer, blir besatt av den mystiska kvinnan och beslutar sig för att ta reda på allt hon kan om henne. Ju närmare sanningen Luna kommer desto mer blir hon indragen i mystiska skumraskaffärer, kinesiska specialagenter och lagens långa arm men hon är övertygad om att hemligheten bakom den flygande kvinnan ska befria hennes egen plågade själ.

2018 var startåret för Karen Bergers egen etikett – Berger Books – på Dark Horse Comics. Sedan första titeln (Hungry Ghosts av kändiskocken och författaren Anthony Bourdain (som tyvärr tog livet av sig under året)) har det kommit ut ytterligare åtta (den senaste, LaGuardia, kan du läsa mer om i min kommande upplaga av Veckans nyheter) men hittills är det bara en titel som fångat mitt intresse. Tecknaren Martín Morazzos alster har jag beundrat i serier som The Electric Sublime och Ice Cream Man men författaren och producenten Christopher Cantwell, mest känd som medskapare och showrunner till AMC:s TV-serie Halt and Catch Fire, var helt okänd för mig men det fanns något i deras nya serie She Could Fly som väckte mitt intresse.

Redan från första rutan visste jag att jag hade hittat något alldeles speciellt med Lunas första möte med den flygande kvinnan varvat med hennes samtal med skolkuratorn Dana. Denna märkliga superhjälte får Luna, som plågas av vidriga tvångstankar om att hon är en blivande massmördare och en fara för alla i sin omgivning, att finna styrka och mening för första gången på mycket länge i sitt liv och hela hennes värld rasar samman när den flygande kvinnan bokstavligen går upp i atomer. Resten av serien är en underbar och alltmer fartfylld bergochdalbana fylld av oväntade vändningar, brutalt våld och konspirationer men i centrum av berättelsen är Lunas sökande efter ett nytt och bättre liv, fri från rösterna och synerna som torterar henne.

 

I sista numrets personliga efterord meddelar Cantwell själv att han stundtals lider av mental ohälsa men också att han inte vill att man ska tycka synd om honom för det, vilket också präglar serien som på ett naket och ärligt sätt tar oss med på en resa full av inre demoner och vanföreställningar utan att tappa tråden och som dessutom bjuder på något av det bästa jag läst i serieväg i år. Förutom Luna får vi även stifta bekantskap med tre andra kvinnor vars liv genomgår kraftiga förändringar, som Lunas senila farmor, skolkuratorn Dana som har ett mörkt förflutet samt den prostituerade Verna. Alla har en viktig roll att spela i denna lysande serie där inte bara Morazzo briljerar utan även Cantwell med helgjutna karaktärer och en riktig bra dialog.

Bitvis är serien så blodig att till och med Quentin Tarantino skulle tycka att det var för mycket vilket förmodligen inte kommer att tilltala alla men det jag är mest imponerad av är att serien lyckas leverera en historia om mental ohälsa som ingen annan på bara fyra nummer. Till min stora glädje meddelar Cantwell också att vi kommer att få se mer av Luna och co i en inte alltför avlägsen framtid och om du ska plocka upp en titel från Berger Books så kan jag inte nog rekommendera She Could Fly.

Manus: Christopher Cantwell
Illustration: Martín Morazzo
Färgläggning: Miroslav Mrva
Förlag: Berger Books/Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...