Recensioner

Lucky Luke av Matthieu Bonhomme

onsdag 12 maj, kl 15:57 av 0 kommentarer

2021 är det 75 års sedan den belgiske tecknaren Morris (pseudonym för Maurice de Bevere) skapade den idag klassiska Vilda Västern-serien Lucky Luke med den ensamme, sjungande cowboyen som drar snabbare än sin egen skugga som huvudperson. Cobolt Förlag uppmärksammar detta jubileum med att publicera två så kallade ”Extraordinära äventyr” skapade av den franske tecknaren Matthieu Bonhomme: ett nytryck av det hyllade och prisbelönta äventyret Mannen som sköt Lucky Luke (2016) samt den fristående uppföljaren Wanted Lucky Luke som dök upp på svenska i år, knappt en månad efter den franska originalutgåvan.

I Mannen som sköt Lucky Luke är mycket sig likt för någon som någon gång öppnat ett Lucky Luke-album men ändå så otroligt annorlunda. Det humoristiska anslaget och de mustiga karaktärerna känns igen men det som är nytt är en realistisk nerv, det cineastiska flödet samt ett psykologiskt mörker som gör anrättningen till en fulländad njutning från första början.

Vår huvudperson rider ensam in i den gudsförgätna hålan Froggy Town och råkar dras in i stadens märkliga skumraskaffärer som involverar stulet guld, lagens långa arm, en försupen läkare/revolverman, tobaksbrist och ond bråd död. Hela albumet börjar med det ofattbara: någon har skjutit legenden som drar snabbare än sin egen skugga och han ligger till synes avliden med ansiktet i leran på huvudgatan. Hur är detta möjligt och hur gick det till?

Bonhomme visar sig vara en fantastisk bildberättare som blåser nytt liv i en genre som drunknar i klichéer, just genom att kärleksfullt bruka dem, spetsa till dem och göra om dem till sin egen magnifika tolkning av denna klassiska serie. Den passionerade glöden och kärleken till Morris skapelse strålar från varje sida och det gäller framförallt den formidabla färgläggningen som gör Mannen som sköt Lucky Luke till ett sant mästerverk. Kort och gott: Det som Émile Bravo gör med Spirou och Nicke i den fantastiska pågående albumserien Hoppets tid gör Bonhomme med Lucky Luke.

I den fristående uppföljaren Wanted Lucky Luke får vi ett nytt härligt Extraordinärt äventyr signerat Matthieu Bonhomme där Lucky Luke till sin häpnad upptäcker att det finns ett pris på hans huvud, närmare bestämt $50.000, vilket naturligtvis är ett misstag eftersom den ensamme cowboyen aldrig dödat någon. I sin jakt för att rentvå sitt namn råkar han stöta på de tre systrarna Angie, Bonnie och Cherry, driftiga nybyggare och boskapsuppfödare som beslutat sig för att söka lyckan västerut. Systrarna är mer än väl förberedda och medvetna om att Vilda Västern är en farlig plats men tar tacksamt hjälp av Lucky Luke, eller om det är tvärtom. Vem som hjälper vem återstår att se men att systrarna fattat tycke för den stilige och enastående Lucky Luke står klart och må bästa kvinna segra som kan fånga hans hjärta.

Bonhomme är i toppform även i detta äventyr även om handlingen inte är lika intrikat som i Mannen som sköt Lucky Luke. Det filmiska berättandet, med klara influenser från regissörlegender som John Ford och Sergio Leone, sitter dock som en smäck och det finns gott om dramatiska förvecklingar och komiska dråpligheter att njuta av.

Manus: Matthieu Bonhomme
Illustration: Matthieu Bonhomme
Förlag: Cobolt
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...