Recensioner

Jaktfalkarna: Samlade äventyr 1: Flygskolan

söndag 22 januari, kl 15:30 av 0 kommentarer

I oktober 1959 kom första numret av den franska serietidningen Pilote ut – en serietidning som idag räknas som en klassiker där en mängd idag välkända serier debuterade, såsom Blueberry och Linda och Valentin, och som utmärkte sig som ett vuxnare alternativ till de belgiska serietidningarna Spirou och Tintin. Initiativtagare och medskapare på Pilote var bland annat Jean-Michel Charlier, Albert Uderzo och René Goscinny och redan i förstanumret debuterade Asterix (Goscinny/Uderzo), Röde Piraten (Charlier/Hubinon) och så Tanguy et Laverdure (Charlier/Uderzo) som på svenska skulle få namnet Jaktfalkarna och vars samlade äventyr nu ges ut av Cobolt.

Jean-Michel Charlier, som skaffat sig flygcertifikat och jobbade en tid som pilot på det belgiska flygbolaget Sabena, hade tidigare gjort flygserien Buck Danny tillsammans med Victor Hubinon och 1956 hade Uderzo samarbetat med Charlier på en annan serie om militärflygare, nämligen Banjo 3 svarar inte, där huvudpersonen, testpiloten Marc Laurent, har klara likheter med Michel Tanguy i Jaktfalkarna och hans kompanjon Laverdure är också en avbild av Uderzo själv.

Första äventyret, L’école des aigles (Flygskolan), är från början en följetong på 84 sidor som gick i Pilote #1 (1959) till #67 (1961) och gavs ut som album i två delar men i Cobolts första samlingsvolym kan vi läsa hela berättelsen utan avbrott. Här får vi för första gången träffa Tanguy och Laverdure som anländer till pilotskolan på den militära flygbasen Meknes i Marocko för att slutföra sin utbildning som jaktpiloter i det franska flygvapnet. Förutom den tuffa utbildningen och en spännande episod med en stridsspets från en topphemlig fransk långdistansrobot som kommer på villovägar så präglas det första äventyret av berättelsen om piloteleven Saint-Hélier, som lider av flygrädsla men döljer det bakom en kaxig och tjurskalligt snarstucken fasad. Den hårdföre flyginstruktören löjtnant Darnier tar till alla medel han kan för att få Saint-Hélier att lämna flygskolan, inte minst mobbing, men Tanguy beslutar sig för att ta Saint-Hélier under sina vingar genom att stärka hans självförtroende och framförallt tvätta bort hans rykte som en ”fegis” och istället visa Darnier och de övriga mannarna att Saint-Hélier inte bara är en mycket skicklig pilot utan också en hjälte.

På bildens högra sida kan vi se René Goscinny, Jean-Michel Charlier och Albert Uderzo som sig själva.

Serien om de bästa vännerna Tanguy och Laverdure, lika omaka som oskiljaktiga, är fängslande och rikt detaljerad, framförallt när det gäller aerodynamiska termer och teknikaliteter, redan från starten och den har en sådan helgjuten stil med bra personporträtt och miljöer så man får känslan av att hoppa in i en historia som hållit på några år. Året är 1959 och det Kalla kriget är en del av dåtidens verklighet där även Frankrikes ställning som kolonialmakt gör sig påmind, inte minst med tanke på att första äventyret utspelas på flygbasen Meknes som var i fransk ägo ända till 1961, trots att Marocko blev självständigt 1956.

Som vanligt när det gäller Cobolts samlingsutgåvor av fransk-belgiska serier så är den mycket rik på extramaterial och den nya färgläggningen av Christian Lerolle och Luc Perdriset är häpnadsväckande bra. Fem album har tidigare getts ut på svenska och den dök även upp i SM Special (jag kommer starkt ihåg mitt första möte med serien i början på 1980-talet hemma hos min flygintresserade kusin som bodde precis vid flygplatsen i Norrköping) och det känns mycket tillfredsställande att Cobolt nu ger ut serien i sin helhet och planen är att andra delen – Faran i skyn – ska komma ut i juni 2023.

Manus: Jean-Michel Charlier
Illustration: Albert Uderzo
Färgläggning: Christian Lerolle, Luc Perdriset
Förlag: Cobolt
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...