Recensioner

Spirou – Pacific Palace

onsdag 22 februari, kl 10:55 av 0 kommentarer

En vacker dag töms det anrika hotellet Pacific Palace på sina gäster och säkerhetsfolk, polis och krypskyttar slår en järnring kring byggnaden och dess imponerande park. Allt är förberett för hotellets nya gäster, den nyligen avsatte diktatorn Ilex Korda och hans familj, som inleder sin tid i landsflykt med en annorlunda hotellvistelse i väntan på att det politiska maskineriet ska avgöra tyrannens öde. Hotellpersonalen är krympt till ett minimum och består av hotelldirektören herr Paul, en kock, en städerska samt våra vänner Spirou och Nicke som kommer ansvara för markservicen iförda piccolomundering. Ingen i personalen är nöjd med den märkliga situationen, särskilt inte Spirou som ångrar att han rekommenderade sin scoophungrige vän till jobbet, och inte blir det lättare för Spirou att hålla koll på Nicke och samtidigt utföra sina sysslor när han blir blixtförälskad i diktatorns dotter Elena. Hennes hemlighetsfulla och sorgsna själ fångar honom och attraktionen är ömsesidig men Elena riktar också en kraftfull varning till Spirou: ”Akta dig för vad du råkar se och akta dig för mig”.

Sommaren 2022 gav Cobolt ut ytterligare ett Extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke, nämligen Pacific Palace av den belgiske serieskaparen Christian Durieux. Hela albumet har drag av en klassisk spionthriller under Kalla krigets sista år där Spirou och Nicke dras in i ett storpolitisk drama som utspelas på ett magnifikt lyxhotell vid franska rivieran. Dubbelspel och dolda sanningar varvas med dråpligheter som hör till album med Spirou och Nicke men i den här berättelsen är de komiska inslagen mer sparsmakade och det som dominerar är istället en klaustrofobisk känsla och den sensuella, ja, rentav erotiska spänningen mellan Spirou och diktatorns dotter Elena, albumets sorgsna femme fatale.

Det är lätt att dra paralleller mellan diktatorn Korda och Rumäniens Ceaușescu, vars politik präglades av grymhet och nepotism samtidigt som västmakterna svansade för honom på grund av hans särställning i Warszawapakten. Bägge två avsattes av en folklig revolution men där slutar likheterna, då Ceaușescu och hans hustru avrättades medan Korda lyckades fly med sin familj. De konspiratoriska följderna av diktatorns fortsatta öde passar väl in i detta annorlunda äventyr med Spirou och Nicke som rundas av med en känsla av bitterljuv frustration och saknad.

Manus: Christian Durieux
Illustration: Christian Durieux
Förlag: Cobolt
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...