Recensioner

Buddy Longway – samlade äventyr 4: Lång väg hem

måndag 20 februari, kl 23:00 av 0 kommentarer

Fjärde delen av Buddy Longways samlade äventyr kom ut på Cobolt förlag i december 2022 och innehåller albumen Den vilda vinden (1984), Svartrocken (1985), Hooka-Hey (1986) och Det sista mötet (1987). Undertiteln för samlingsvolymen är Lång väg hem och handlar om Buddys olika strapatser och spännande möten under hans sökande efter hustrun Chinook och dottern Kathleen sedan han lämnade deras gemensamma hem i äventyret Hämnden som man kan läsa i tredje samlingsvolymen. Chinooks illavarslande dröm om att familjen skulle splittras har slagit in och indiankrigens grymheter gör det svårt att skilja vän från fiende, särskilt för Buddy som brottas med sina dubbla lojaliteter som vit man och indianernas vän.

I Den vilda vinden träffar Buddy det ungerska nybyggarparet Gregor och Mariska Komonczy. De träffas efter en storm, det som indianerna kallar en ”Chinook”, vilket betyder ”Vilda vinden” och som givit namn åt Buddys hustru. Här bjuds på en historia om gamla myter från creefolket om jättar som befolkar deras heliga skog och som är som farligast när vilda vinden blåser. Enligt myten är musik det enda som kan lugna dem och Gregor är en tämligen skicklig violinist vilket ska visa sig komma väl till pass. Buddy slår följe med nybyggarna och visar dem bland annat att indianer inte är rövare och lösdrivare som de läst i ett uppslagsverk och berättar också om hustrun Chinooks liv innan hon träffade Buddy.

I slutet av äventyret utökas trion till en kvartett när de möter den franske etnologen Xavier Baron som samlar information om indianernas liv. Baron är ytterligare en i raden av Deribs karaktärer i serien som inspirerats av hans nära vänner. Tidigare har vi mött Curly som lånat sina anletsdrag av serieskaparen Cosey och Jean ”Moebius” Giraud som kreaturshandlaren Giraud och Xavier Baron är baserad på vännen och seriemanusförfattaren Georges Pernin.

Resan fortsätter i Svartrocken som börjar med att Mariska föder en son. Glädjen förbyts dock snart mot fasa när hon kidnappas av indianer men Gregors ”musikmedicin” visar sig komma väl till hand. De träffar också en ensam man som lider av minnesförlust men som visar sig vara prästen fader Morin. Efter en våldsam incident med några upproriska indianer överger fader Morin sitt prästkall för att lära sig mer om creefolkets syn på naturen medan Buddy ger sig iväg på egen hand för att hitta Chinook och Kathleen.

Återigen ensam i albumet Hooka-Hey återser Buddy en gammal bekantskap, nämligen Lilla vargen, en föräldralös varg som blev sonen Jeremias oskiljaktige vän i det tidiga äventyret Tre män red förbi. Lilla vargen spelar en viktig roll när Buddy tillfångatas av upproriska siouxer som tänker avrätta honom tillsammans med en ung soldat från det amerikanska kavalleriet. Albumet kulminerar med ett brutalt slag mellan siouxerna och en kavalleritrupp under ledning av den blodtörstige överste Carrington men trots alla hemskheter slutar äventyret lyckligt när Buddy äntligen får veta att Chinook och Kathleen lever.

Samlingens sista äventyr, Det sista mötet, är en finstämd och gripande återblick som skildrar Buddys ursprung och berättelsen om hans fader Harold, berättad av den gamla indiankvinnan Tokiga visheten. När hon träffade Harold hette hon Lilla månen och det är en historia om kärlek, svartsjuka och ödesdigert missförstånd. Sorgen blandas med glädje när Buddy äntligen får svar på alla frågor om vad som hände med hans far och snart, mycket snart, kommer han att återförenas med sina nära och kära.

Äventyren i fjärde delen trampar lite vatten och har inte samma nerv och glöd som i de övriga delarna men det kan jag ha överseende med för Derib är en fantastisk berättare och en så fenomenalt skicklig tecknare så hans lägstanivå är skyhög jämfört med många andra serieskapare.

Planen från början var att göra tjugo album men eftersom situationen på förlaget Lombard inte såg så ljus ut i slutet på 1980-talet så såg Derib till att skapa ett slags slut i Det sista mötet som han och läsarna kunde leva med, särskilt med tanke på att Buddy fick lära känna sitt ursprung. Dessa album gavs ut på svenska av Carlsen på 1980-talet och 2002, 15 år efter Det sista mötet, kom det första av de fyra sista äventyren i sagan om Buddy Longway och dessa kan vi njuta av i den sista samlingsvolymen som jag hoppas dyker upp senare i år.

Manus: Derib
Illustration: Derib
Förlag: Cobolt
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...