Recensioner

Tripp med dropp

onsdag 23 augusti, kl 10:41 av 0 kommentarer

Vårens utgivning från Epix förlag bjöd bland annat på tre tyska serieböcker i svensk översättning för yngre läsare – Selma gör byten – Hundliv (bild: Anne Becker) och Arne Elefant och Emma Gasell drömmer om den stora staden (bild: Max Fiedler) vilka är två läsvärda barnböcker av författaren Martin Baltscheidt samt en riktig pärla för mellanstadieåldern av serieskaparen Josephine Mark, nämligen Tripp med dropp som belönades med tyska Max och Moritz-priset 2022 för bästa barnserie.

I centrum för denna berättelse hittar vi en liten kanin och en stor stygg varg som flyr från en skjutglad jägare och ger sig av på en fartfylld och strapatsrik roadtrip genom vildmarken. Anledningen till att denna omaka duo överhuvudtaget slår följe beror dels på vargarnas hederskodex (eftersom kaninen av en slump råkar rädda vargen från jägarens kulor) men också för att kaninen är svårt sjuk i cancer och behöver hjälp med det mesta för att klara av sin kemoterapi.

Dynamiken mellan den buttre ensamvargen och den ständigt illamående och svaga kaninen är både mycket komisk men också hjärtskärande där kaninens kritiska tillstånd och vargens omvårdnad och omtanke får dem att överleva både skinnknuttar, vintern, björnar och inte minst den maniske jägaren och hans ettriga lilla hund. En tredje protagonist är kaninens droppställning som både är ett besvärligt hinder på resan men som också har en livsavgörande funktion och inte bara när det gäller att behandla kaninens cancer.

Tripp med dropp är en fantastisk serie om svår sjukdom, utsatthet och utanförskap men också djup vänskap och mod som rekommenderas varmt för barn i mellanstadieåldern men som funkar alldeles utmärkt även för vuxna läsare. Josephine Marks rika manus och fina illustrationer är svår att värja sig mot, oavsett om man skrattar när vargen slangar bensin eller känner ett hugg i bröstet när kaninen tappar sin päls.

Manus: Josephine Mark
Illustration: Josephine Mark
Förlag: Epix
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...