Recensioner

Flung Out of Space – Inspired by the Indecent Adventures of Patricia Highsmith

lördag 26 augusti, kl 23:18 av 0 kommentarer

Året är 1952 och trots succén med debutromanen Strangers on a Train, som nyligen filmatiserats av Alfred Hitchcock, ville Patricia Highsmiths förlag inte ta i hennes senaste verk (som först fick arbetsnamnet The Bloomingdale’s Story, vilket hon senare bytte till The Argument of Tantalus) ens med tång. En romantisk berättelse om ett lesbiskt förhållande med ett lyckligt slut var för mycket för förlaget som föreslog att en av kvinnorna i berättelsen kunde dö eller åtminstone återvända till sin make i slutet. Patricia vägrade och efter flera fruktlösa försök att sälja in sin bok hos andra förlag fick hon till slut napp hos förlaget Coward-McCann – med vissa förbehåll efter som förlaget insåg att det inte var helt riskfritt att ge ut en lesbisk roman i 1950-talets USA. Titeln, som Highsmith ändrat till Carol, blev istället The Price of Salt och den gavs ut som en kioskdeckare under pseudonymen Claire Morgan. Boken skulle så småningom bli ett portalverk inom den queera litteraturen och säljas i mer än en miljon exemplar men det skulle dröja ända till 1990 innan den gavs ut under författarens riktiga namn och med titeln Carol. Filmatiseringen av Carol kom 2015 (med Cate Blanchett och Rooney Mara i huvudrollerna) – 20 år efter Patricia Highsmiths död.

Att beskriva författaren bakom de briljanta böckerna Strangers on a Train eller de fem böckerna om Tom Ripley, med flera, är ett potentiellt minfält. Privat var Patricia Highsmith en minst sagt komplicerad person som var ful i mun, allmänt otrevlig, föredrog djur (särskilt katter) framför människor, drack och rökte för mycket och dessutom hatade judar. Mycket av detta kan förklaras med att hon led av depression under större delen av sitt vuxna liv och hon var också mycket ensam – både självvalt och inte. Att hon dessutom var lesbisk gjorde att hon i mångas ögon ansågs ”oanständig”, vilket Grace Ellis och Hannah Templer bland annat tagit fasta på i sin lysande biografi Flung Out of Space – Inspired by the Indecent Adventures of Patricia Highsmith, som vann en Eisner Award i år i kategorin Best Reality-Based Work.

Boken tar fasta på den perioden i Highsmiths liv som ledde fram till den banbrytande boken The Price of Salt/Carol då hon brödjobbade som serieförfattare (bland annat på Timely Comics, som sedermera skulle byta namn till Marvel Comics), skrev på debutromanen Strangers on a Train och dessutom gick i psykoanalys två gånger i veckan för att ”bota” sin homosexualitet. Highsmith föredrog sexuella relationer med kvinnor och de få gånger hon hade sex med män beskrev hon själv som att ”gnugga sig själv med stålull”, men samtidigt brottades hon med känslor av skuld och skam och under terapin kom hon fram till att det ”normala” var att gifta sig med författaren Marc Brandel – en man hon inte älskade.

Terapin var kostsam och därför tog hon ett extrajobb på lyxvaruhuset Bloomingdales leksaksavdelning under julruschen och det var där hon förtrollades av en kund – en blond kvinna i minkpäls. Samma kväll skrev hon i ett feberrus (på grund av vattkoppor)  ner hela utkastet till det som skulle bli hennes mest personliga bok – där hon själv är den yngre Therese som förälskar sig damen i minkpäls, Carol. Hon vävde även in tidigare förhållanden med andra kvinnor i berättelsen, som den gifta Virginia som förlorade vårdnaden om sin dotter efter att hennes man låtit en privatdetektiv banda hennes kärleksmöten med en annan kvinna.

Allt detta och mycket mer dyker upp i Flung Out of Space som lyckas teckna ett mycket fint porträtt av den komplicerade Patricia Highsmith. Hennes längtan, vilsenhet, ensamhet och inre demoner som ledde fram till hennes mest personliga bok – och ett ämne som hon aldrig mer skulle skriva om i hennes många böcker.

Manus: Grace Ellis
Illustration: Hannah Templer
Förlag: Abrams ComicArts
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...