Recensioner

Siris äventyr: Kalabalik i Konstantinopel

lördag 16 september, kl 22:31 av 0 kommentarer

Torkel och hans vikingar är tillbaka i Konstantinopel och med på resan är hans dotter Siri och hennes bästa vän Zack som dessutom råkar vara kejsarens son och tronföljare i det bysantinska riket. Kejsaren är överlycklig över att hans son är tillbaka och nu när Zack är tillräckligt stor tycker hans far att det är dags att han tar över rådgivarens roll som kejsarens högra hand, men detta ses inte med blida ögon av den nye rådgivaren Zepti Tank som smider listiga och lömska planer om att själv bli kejsare.

Planen är att stjäla den ring som sägs ge kejsaren och folket tur och sedan anklaga Siri för stölden. Sedan är det enkelt att sprida kaos och rykten om otur i staden och att det är dags att utse en ny kejsare på tronen, nämligen han själv. Men föga anar Zepti Tank att hans planer snart kommer att grusas till intet av vår påhittiga Siri.

Istanbul, Konstantinopel eller varför inte Miklagård som vikingarna kallade den. Ja, kärt barn (eller stad i det här fallet) har många namn och det är här som Patric Nyström och Per Demervall förlagt handlingen till sitt fjärde äventyr med vikingadottern Siri. Den här gången är de rätt misslyckade skurkarna Ivar och Grym utbytta mot den kejserlige rådgivaren Zepti Tank – som är en Jafarliknande typ fast utan en dynamisk partner likt papegojan Jago. Äventyret bjuder på en fartfylld katt-och-råtta-lik mellan Siri och Zack och rådgivarens palatsvakter med gott om snubblerier och tokiga missförstånd i ett raskt tempo.

Höjdpunkten är Demervalls underbara teckningar och färgläggning och särskilt vill jag lyfta fram hans briljanta överblick av Siris by i inledningen och ett fantastiskt flygfoto över det kejserliga palatset i Konstantinopel. Att Konstantinopel var en viktig handelsplats för vikingarna understryks och i efterordet får vi även stifta bekantskap med några av de mekaniska maskinerna som förbluffade stadens besökare.

Nyström och Demervall är redan i full gång med Siris femte äventyr som den här gången går i västerled till Jorvik, det vill säga dagens York, som under en lång period var ett eget brittiskt kungarike styrt av vikingar.

Manus: Patric Nyström
Illustration: Per Demervall
Förlag: Stevali Barn
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...