Krönikor och åsikter

Uppsala Comix 2013

måndag 15 april, kl 11:17 av 1 kommentar

uppsalacomixFör ett år sedan fick Uppsala en egen seriefestival arrangerad av eldsjälarna bakom legendariska butiken Seriezonen (tidigare Black Wax), givetvis med uppbackning av en massa lokala intressenter. Andra upplagan gick av stapeln igår och jag hade den stora äran att vara en av de inbjudna gästerna tillsammans med mina kollegor Anton Bjurvald och Freddie Kaplan från podcasten Hög av Serier. Vi avrundade söndagens scenprogram med en inspelning gästad av Lisa Medin, Ola Skogäng och Daniel Thollin. Inom kort kan ni höra resultatet av inspelningen här. Givetvis hade jag även andra subliminala hattar på mig och försatte inte tillfället att göra reklam för Stockholms internationella seriefestival (nu bara två veckor bort) eller som här rapportera för Shazams räkning.

Berit Viklunds (Dotterbolaget, Hemliga ritklubben) hårsvall till vänster, Sam Arthur i mitten.

Berit Viklunds (Dotterbolaget, Hemliga ritklubben) hårsvall till vänster, Sam Arthur i mitten.

Tillställningen lockade drygt 500 besökare till Grand på Trädgårdsgatan som fick chansen att lyssna på föredrag av folk som Sam Arthur från högintressanta Nobrow Press (kolla in deras snygga hemsida här). Arthur berättade om hur samlandet av böcker från Ladybird books (med heta titlar som British Utilities: Gas) inspirerade honom till att starta eget förlag. Nobrow släpper extremt fina utgåvor med lätt igenkännlig grafisk profil där man allt som oftast jobbar med endast ett par grundfärger åt gången. Utbudet spänner över rena konstböcker till serier och barnlitteratur på underetiketten Flying Eye Books. Förlagets mest kända utgåva så här långt torde vara allåldersböckerna om Hildafolk av Luke Pearson (som gjorda för Tema: Barnserier, hint hint Rikard) som blivit så populära att Arthur våndades över logistiken kopplade till en storsäljare. Ett lyxproblem om något!

Rolf Classon (Kartago) och David Haglund (Seriefrämjandet).

Rolf Classon (Kartago) och David Haglund (Seriefrämjandet).

Bland övriga gäster märktes Wibom Books, Sanatorium Förlag, delar av gänget (Karl Johnsson och Kim W. Andersson) bakom Berättelser från Engelsfors, Rolf Classon, Kolik och Sara Granér, som inte helt oväntat fick prata för en totalt smockfull salong. Huvudgästen Mike Carey (The Unwritten, Lucifer med mera) hade tyvärr tvingats ställa in sitt Sverigebesök.

Det ser glest ut på bilden, men mässan hade god genomströmning av folk hela vägen till stängning.

Det ser glest ut på bilden, men mässan hade god genomströmning av folk hela vägen till stängning.

Då jag själv är arrangör betraktades förstås delar av tillställningen med särskilda glasögon. Marknaden kändes optimerad för lokalerna där alla utställare fick möjlighet att visa upp sina grejer och besökarna kunde bläddra utan trängsel. Mest imponerad var jag dock över att programpunkterna drog så pass mycket folk överlag, och inte minst var det med stor lättnad Hög av Seriergänget kunde blicka ut över en månghövdad publik som söndagens sista begivenhet. Med tanke på den uppskattning vi fick känns det som att det inte enbart var Antons genialiska idé att ordna lotteri med en Absolute Watchmen i potten som manade folk att stanna kvar.

Hög av Seriergänget på scenen.

Hög av Seriergänget på scenen. Bild: Lisa Medin.

Jag ser redan fram emot nästa upplaga av festivalen och tackar arrangörerna för ett toppenjobb!

Den glade vinnaren i Hög av Seriers lotteri, Tomb Svalborg flankerad av dagens mesta scenpersonlighet Lisa Medin!

Den glade vinnaren i Hög av Seriers lotteri, Tomb Svalborg flankerad av dagens mesta scenpersonlighet Lisa Medin!

Kommentarer

  1. […] Anders laddade upp detta foto på mig och fotobombande Lisa från då jag vann Hög av series lotteri. Avsnittet som spelades in under festivalen är online nu också. Ta och lyssna om ni gillar serier. Intressanta diskussioner och Anders kallar mig Tomb Svalbard i slutet! […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...