Recensioner

Lilla Berlin: So Last Year

lördag 19 april, kl 21:07 av 2 kommentarer

LillaberlinJag hade faktiskt aldrig hört talas om Ellen Ekmans stripserie Lilla Berlin innan jag var på Uppsala Comics. Lilla Berlin går tydligen i Metro men den finns inte i Gävle och jag hade antagligen inte läst den ändå. När jag väl är i Stockholm så tar jag den inte. Så det var något av ett impulsköp och signerat är alltid trevligt. Lilla Berlin följer ett gäng hipsters i Stockholm. Benämningen hipster är egentligen inte speciellt ny utan har hängt med ett tag men jag hade dålig koll på uttrycket och hade i ärlighetens namn knappt hört det tills för ett par år sedan. Som jämförelse så nämns så gott som aldrig i Gefle Dagblad medan det förekommer varje helg i DN. Så det känns lite som ett storstadsfenomen som börjat bli igenkänt även ute i landet genom t.ex. Kanal 5s tråkiga komediserie SoFo. Hipster är egentligen bara en ny benämning på de skitnödiga personer som vill vara först med det senaste och gärna ”unika”.

ellen-ekman-lilla-berlinDet är ett gäng sådana personer som man får följa i Lilla Berlin. Stripserier är inte min grej och de mår framförallt oftast inte bra av att intas i mängd dvs albumformat. Dessutom har många av dem ett bäst före datum, t.ex. är Rocky numera så trött och ointressant att jag inte ens läser stripen i DN. Synd att inte DN bytt ut Rocky mot Lilla Berlin. För Ekmans serie är varken trött eller ointressant utan driver på ett skönt sätt med hipsters, besatt instagrammande och facebookande (matbilder) och i-landsproblem. Det är för det mesta småkul och ibland asflabbskul. Lilla Berlin- So Last Year bör liksom andra stripserier intas i mindre portioner. En dos feminism lyfter serien ytterligare. En annan grej som Ekman lyckats med är att få min bättre hälft att läsa ett helt album. Tack för det 🙂 Ekmans figurer är skönt knubbiga och lika. I brist på bättre skulle jag beskriva dem som lite gråare varianter av Malin Billers figurer. Det är överlag svårt att skilja dem åt personlighetsmässigt men det gör inte så mycket eftersom de iaf uppvisar vissa egenheter då och då. Jag kan nästan garantera att du som är iaf mellan 20-40 kommer att känna igen en hel del resonemang och egenheter från andra och om du liksom jag är lite skitnödig även från dig själv. Så läs Lilla Berlin för det är den bästa och roligaste stripserien jag läst på bra länge.

Illustration: Ellen Ekman
Förlag: Kolik förlag
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Niklas says:

    Jag håller med recensenten så mycket att jag gör ett första inlägg här! Det var en glad överraskning för nån som inte läser stripserier alls annars.

  2. Rikard says:

    Kul! Hoppas det blir fler.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...