Nyheter och tips

Svenska serievåren 2017: Nya seriealbum

söndag 19 mars, kl 21:39 av 0 kommentarer

I förra inlägget tipsade jag om vårens seriefestivaler i Malmö, Uppsala och Stockholm och nu är det dags att utforska några av vårens kommande nyheter från de svenska serieförlagen.

Först ut har vi Kartago förlag som nu publicerar en samlingsvolym av Frida Malmgrens serie Tjejerna på Höjden. Den delvis självbiografiska serien (som från början hette Tjejerna på Spole eftersom Frida bodde på Spolegatan i Lund när hon var psykologstudent) skapades 2014 och har gått som följetong i både Metro, Aftonbladet samt studenttidningen Lundagård och handlar om de tre tjejerna Knutsson, Moa och Finkeln som bor ihop i en söderförort i Stockholm. Vidare har vi första boken av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnssons Vei (29 mars) som är ett episkt fantasyäventyr inspirerat av nordisk mytologi (mer om denna kommer i senare inlägg); Synd (10 april) av Elin Lucassi som vänder och vrider på ordet synd i alltifrån illustrationer av de sju dödssynderna till hur reaktionerna skulle vara om en kvinna betedde sig som Plura i rutan samt den svenska översättningen av S.I.S.-aktuelle serieskaparen Derf Backderfs serieroman Trashed (Sopigt, 20 april) som är inspirerad av Derfs egna erfarenheter som sopgubbe och som även lyfter fram Skandinavien och Sverige som ett föredöme när det gäller hållbar avfallshantering.

Sanatorium förlag presenterar Fabian Göransons Martilo och helgonet (4 april) som är den första boken av tre om den unge riddaren Martilos öden och äventyr. Serien började som en följetong på SF Bokhandelns hemsida och i första boken får vi följa jakten på helgonet Sankta Helias, träffa hertigens dotter Arilone (vars högsta önskan är att själv bli ett helgon) samt att det inte är så lätt att vara en tapper riddare trots goda intentioner och ett rent hjärta. I maj månad dyker även Rui Tenreiros första svenska seriealbum Nedzus lyktor upp som är lika delar saga, kärlekshistoria samt spökhistoria och innehåller även ett alldeles eget soundtrack komponerat av Tiago Correira-Paulo.

Från Syster förlag kommer två spännande nyheter under våren: Först ut är Berit Viklunds debutverk Kaninhålet (5 april) och beskrivs av författaren själv som ”en rosa förälskelsebubbla och handlar om allt som kan pågå i en relation utan att någon vet…en berättelse om ung kärlek och övergrepp.” Viklund är serietecknare och biblioteksassistent samt är utbildad på Serieskolan i Malmö där hon 2005 var med och startade det feministiska serienätverket Dotterbolaget.

En annan debutant från Syster förlag är Emma Ahlqvist som delar sin tid mellan Sverige och skotska Edinburgh där hon jobbar som illustratör, grafisk formgivare och serietecknare. I slutet av mars kommer hennes seriealbum Ta mig härifrån som beskrivs som ”en samtidsskildring av ett Sverige de flesta svenskar har en relation till, men som få pratar om”.

Den första bok som Cobolt förlag gav ut var första delen av Linda och Valentin: Samlade äventyr (2014), vilket gav svenska läsare en möjlighet att få njuta av Pierre Christin och Jean-Claude Mézières banbrytande science fiction-klassiker i en ambitiös och välkommen satsning. Nu kommer sjunde och sista delen ut men förlaget utlovar fler berättelser med Linda och Valentin. Förlaget har hunnit fram till fjärde bandet av Thorgalkrönikan och nu börjar man även publicera de tre spinoff-serierna med samlingsnamnet Thorgals värld. Först ut är Kriss från Valnor 1: Valkyriornas dom och tanken är att de också ska ge ut de två andra albumserierna Thorgals ungdom och Ylva. En av förra årets nya bekantskaper från förlaget var Emil Maxéns Stor-Jobal från Krokjala som är en skräckserie för alla åldrar med den stornäste enstöringen Stor-Jobal som protagonist och andra boken Det surnar i säven kommer ut i maj.

Albumförlaget fortsätter sin utgivning av fransk-belgiska kvalitetsserier och har nu kommit fram till andra boken av Xavier Dorison och Ralph Meyers västernserie Undertaker med undertiteln Gamarnas dans och snart dyker även den hårdkokta gangsterthrillern Tyler Cross – Black Rock upp, författad av Fabien Nury (Det var en gång i Frankrike) och tecknad av Brüno. Dessutom är översättningen i full gång av den rykande färska Katanga, författad av samme Nury och tecknad av Sylvain Vallée, om den blodiga jakten på diamanter som följde på Kongos självständighet 1960.

Det var allt för den här gången och jag har definitivt missat en hel drös med andra utgåvor från övriga förlag men summa summarum så ser även 2017 ut att bli ett rikt svenskt serieår. Tack för mig!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...