Recensioner

Babyteeth, Vol. 1: Born

måndag 25 december, kl 23:54 av 0 kommentarer

Sadie Ritter är gravid i nionde månaden och bara 16 år gammal. Hon har lyckats dölja sitt tillstånd för alla utom hennes syster Heather men när förlossningsvärkarna sätter in och dessutom orsakar kraftiga jordbävningar i hennes hemstad Salt Lake City vid varje värk anar hon att något inte står rätt till. När Clark väl kommit till världen älskar hon och avgudar hon honom över allt annat (trots att han inte vill ta flaskan utan föredrar Sadies eget blod) och hon får också god hjälp av sin struliga syster och pappan som är tidigare marinsoldat…och det behövs verkligen. Clarks födelse sätter nämligen igång en kedjereaktion av händelser som orkestreras av den mäktiga och superhemliga organisationen ”The Silhouette” vilka är övertygade om att Sadies son är antikrist och skickar lönnmördare efter familjen…och vad är det för en mystisk demonliknande tvättbjörn som stryker omkring på gatorna i Salt Lake City?

I år har jag gjort en djupdykning i författaren Donny Cates imponerande skörd av bra serier, först hans serier från Dark Horse Comics (Buzzkill, The Ghost Fleet, tecknad av Geoff Shaw respektive Daniel Warren Johnson) följt av tre av hans egna nya serier för året: God Country (Geoff Shaw), Redneck (Lisandro Estherren) och så den första volymen av hans nya serie från det lilla förlaget AfterShock Comics tillsammans med tecknaren Garry Brown: Babyteeth.

I flera recensioner har jag sett pitchen ”Juno möter Omen” när det gäller Babyteeth men Juno slutar när titelpersonens barn föds medan Babyteeth börjar med Clarks dramatiska födelse och Omen är en mörk och episk skräckhistoria med bibliska förtoner som har det enda gemensamma med Cates serie att den handlar om Antikrist. Fokus i berättelsen vilar på Sadie själv och dynamiken mellan systern Heather, som handlar med droger, och hennes far, som Sadie kallar för ”Captain” när hon pratar med sonen. Precis som i God Country och Redneck är det familjen som är i centrum och Cates målar upp fina personporträtt som det är lätt att identifiera sig med, speciellt Sadie som är en alldeles bedårande karaktär. Förutom att hon är en nörd (sonen är döpt efter Supermans alter ego) så ramas berättelsen in av Sadies små videosamtal som hon spelat in ett år in i framtiden för sonens räkning och precis som Hazel i Saga så har hon ibland svårt att inte rusa händelserna i förväg.

Sadie får också oväntad hjälp av organisationen ”The Way” som anser att ”The Silhouettes” profetia om Antikrist är nonsens och att Clark bara är ett väldigt speciellt barn som måste skyddas till varje pris. De skickar en livs levande trollkarl (i vinröd kostym och Robert Wells-frilla) som beskyddare och första volymen slutar med att familjen lämnar Salt Lake City för att ta sig till en säkrare plats.

Babyteeth är både komisk, varm och hjärtskärande på samma gång och även om Garry Browns penna inte är klockren alla gånger så passar den serien perfekt. Detta är bara början på berättelsen och om jag ska rangordna den med hans andra nya serier från i år så hamnar den på en andraplats efter den lysande God Country.

2017 har varit ett mycket lyckat år för Donny Cates och jag väntar fortfarande på att recensera hans version av Doctor Strange (tillsammans med Gabriel Hernandez Walta från The Vision) och Thanos (tillsammans med hans bästa samarbetspartner Geoff Shaw) och kvar på listan finns även rymdvampyrserien Interceptor från Heavy Metal och fortsättningen Reactor från Vault Comics samt Dark Horse Comics samlingsvolym av hela The Paybacks (återigen Geoff Shaw) som kommer att recenseras så fort jag har dem i min hand.

Manus: Donny Cates
Illustration: Garry Brown
Färgläggning: Mark Englert
Förlag: AfterShock Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...