Recensioner

Buzzkill

fredag 27 oktober, kl 22:07 av 0 kommentarer

Rubens superkrafter kommer inte från ett bett av en radioaktiv spindel, exponering av gammastrålar, supersoldatserum eller härstamning från någon utdöd utomjordisk ras. Det enda som behövs för att Ruben ska förvandlas till ett övermänskligt superpaket är alkohol eller droger dit även ett bloss på en cigarett eller en sipp kaffe räknas. Ju mer och tyngre intag desto större blir hans krafter och i takt med att han blir starkare förlorar han också kontrollen och även minnet av sina handlingar. Hans senaste rus resulterade i att Ruben besegrade en av de mäktigaste superskurkarna men han förstörde en hel stad under sin bärsärkargång och hans flickvän har till råga på allt dessutom lämnat honom. Ruben har beslutat att nu är det nog. Han vill bli fri från alkoholen och drogerna som förstört hans liv och som samtidigt är en fara för hans omgivning…och hans ärkefiender bland superskurkkollektivet applåderar hans beslut om ett nytt och nyktert liv.

Buzzkill, författad av Donny Cates (Ghost Fleet, The Paybacks, God Country, Redneck, Babyteeth) och Mark Reznicek (även verksam som trummis i bandet Toadies) samt tecknad av Geoff Shaw, såg först dagens ljus 2013 i en fyrdelad miniserie från Dark Horse Comics och var inte bara en av Cates första serier utan också starten på ett helt superhjälteuniversum som fortsatte i The Paybacks. Cates fick dock kalla handen av Dark Horse Comics efter bara en volym av The Paybacks och istället gavs fortsättningen av serien ut på förlaget Heavy Metal (som även gett ut Cates rymdvampyrserie Interceptor). 2017 blev en vändpunkt i Cates karriär i och med succén God Country från Image Comics och helt plötsligt stod förlagen i kö att anlita honom (Marvel gav honom ett exklusivt kontrakt som innebar nya följetonger med Doctor Strange och Thanos som ser dagens ljus inom kort) eller ge ut hans äldre serier i nya samlingsutgåvor. Dark Horse Comics kröp till korset och kommer att publicera hela följetongen med The Paybacks under våren 2018 medan Image Comics redan gett ut nya utgåvor av hans tidigare serier från Dark Horse Comics under året, nämligen Buzzkill och The Ghost Fleet.

Att Buzzkill och The Paybacks nu hamnat på två olika förlag känns rätt så knasigt med tanke på att The Paybacks är en direkt fortsättning på Rubens tragiska historia i Buzzkill där även flera viktiga karaktärer (som återkommer i The Paybacks) dessutom presenteras för första gången, såsom Doctor Blaqk och High Guard, men huvudsaken är att serierna finns i tryck och når en bred publik för de är ett måste för alla konnässörer av superhjälteserier.

Själva grundhistorien i Buzzkill bygger på välkända berättelser om en missbrukande huvudpersons liv: ett inledningsvis motvilligt medlemskap i föreningen Anonyma alkoholister, genomförandet av ett tolvstegsprogram med hjälp av en sponsor eller mentor, trevande försök att förändra sitt liv och med målet att bli fri från beroendet samt att slutligen återförenas med sin stora kärlek. Cates och Reznicek gör allt detta mycket bra men lägger också till twisten att vår protagonist får sina övermänskliga krafter från just alkohol och droger, krafter som både är en välsignelse när nöden kräver det men oftast en förbannelse som drabbar de närstående. Även Rubens viljestyrka blir ett inslag i berättelsen, ja rent av en karaktär som är både en protagonist och antagonist. Den hindrar honom från att döda eller orsaka skada genom att ta ett glas men orsakar honom själv också stor fysisk och psykisk smärta när han låter bli att slå tillbaka.

Buzzkill balanserar skickligt mellan galen komedi och brutalt allvar och levererar en mycket väl komponerad superhjältehistoria på bara fyra nummer. Förutom den sköna dialogen och de få men utsökta karaktärerna (främst då Doctor Blaqk, Rubens nya sponsor, som är en skelögd hippieversion av Doctor Strange som transporterar personer genom tid och rum med ett simpelt ”pew”) så är Geoff Shaws dynamiska teckningsstil en starkt bidragande orsak till att jag gillar serien så mycket.

Hela Donny Cates moderna och annorlunda superhjälteepos (Buzzkill tillsammans med bägge volymerna av The Paybacks) är något av det bästa jag läst i superhjältegenren och jag rekommenderar alla tre delarna varmt, men börja med Buzzkill för att få mest njutning av härligheten. Näst på tur är en annan läsvärd, och mycket skruvad, berättelse av Donny Cates tillsammans med den vansinnigt skicklige tecknaren Daniel Warren Johnson (Space-Mullet, Extremity), nämligen The Ghost Fleet.

Manus: Donny Cates, Mark Reznicek
Illustration: Geoff Shaw
Färgläggning: Lauren Affe
Förlag: Dark Horse Comics/Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...