Recensioner

God Country

torsdag 3 augusti, kl 01:13 av 0 kommentarer

Roy Quinlan utkämpar ett krig på två fronter och verkar förlora på bägge: antingen att ta hand om sin alzheimersjuka far Emmet och hans ständiga vredesutbrott i en avlägsen del av västra Texas eller fortsätta den trygga tillvaro han och hustrun Janey stakat ut med deras dotter Deena i Austin. Allt verkar hopplöst enda tills en besynnerlig och våldsam tornado ödelägger hemmet och det mesta av den omkringliggande staden. I stormens spår dyker en magisk demon upp som hotar den redan kraftigt omtumlade familjen men demonen dödas av gamle Emmet som inte bara utrustats med ett gigantiskt talande svärd – han har även fått sitt minne tillbaka. Så länge Emmet bär det mäktiga svärdet Valofax är han befriad från sin sjukdom men svärdets skapare kommer förr eller senare kräva det åter. Emmet, som precis fått tillbaka sitt liv, tänker dock inte ge ifrån sig det utan strid.

2017 har verkligen varit ett bra år för Donny Cates. Först den hyllade serien God Country (med parhästen Geoff Shaw som tillsammans med Cates skapade de läsvärda serierna Buzzkill och The Paybacks) från Image Comics och sedan Rednecks på samma förlag (om ångerfulla vampyrer i Texas) samt Babyteeth från AfterShock Comics som handlar om en blivande tonårsmamma som är gravid med Antikrist själv. Succén med God Country gav honom även ett exklusivt kontrakt med Marvel och senare i höst tar han över Doctor Strange (med Shaw som tecknare och Loki som ny Sorcerer Supreme) och Thanos (illustrerad av The Vision-tecknaren Gabriel Hernandez Walta).

God Country har jag följt i lösnummer och den är lätt att avfärda som en galen serie om en gammal gubbe i amerikanska Södern som får ett gudasvärd, för även om den innehåller just detta så är den så mycket mer än så. Det är en underbar saga om familj, sorg, ensamhet, ånger och kärlek och vad man är villig att göra för att behålla minnena av de man älskar. Demens eller alzheimers är alla fruktansvärda sjukdomar som förändrar nära och kära till oigenkännlighet men, precis som serien också visar, så är det viktigt att man bevarar minnet av vem den drabbade var innan sjukdomen ändrade deras personlighet.

Ett annat tema i serien är envishet och dess konsekvenser: är det värt att kämpa till varje pris för att behålla det som gjort en till den man är om det innebär att ens egen familj och hela världen är i fara? Detta tema går parallellt i seriens två världar, dels Emmets familj på Jorden och så svärdet Valofax ursprungliga värld där en gud till och med är redo att offra sina söner för att bevara sin döende värld. Själva svärdet är utan tvekan seriens egen MacGuffin för i slutet av God Country blir det uppenbart att serien handlar om att hålla fast vid något och när det är dags att släppa taget.

Jag har alltid varit väldigt svag för Geoff Shaws lite spretiga men varma stil och jag älskar den ölmagade Emmet som bär omkring på ett kraftigt överdimensionerat svärd. Donny Cates är bäst när han berättar kortare historier och God Country är definitivt en av hans bästa skapelser och en av årets bästa miniserier. Jag tänker även recensera hans hejdlösa serie Ghost Fleet (som ni får vänta på tills jag fått tag i Daniel Warren Johnsons, som tecknar Ghost Fleet, nya serie Extremity samt Johnsons underskattade mästerverk Space-Mullet) och för er som vill bekanta er mer med Donny Cates alster så dyker Buzzkill upp igen (den här gången en samlingutgåva från Image Comics) i september och då kan ni även lägga in en beställning på The Paybacks (som utspelas i samma superhjälteuniversum) vars första volym gavs ut av Dark Horse Comics och fortsättningen på förlaget Heavy Metal (vars samlingsutgåva fortfarande lyser med sin frånvaro). Kort sagt, vill ni läsa riktigt bra och underhållande serier? Kolla in Donny Cates!

Manus: Donny Cates
Illustration: Geoff Shaw
Färgläggning: Jason Wordie
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...