Recensioner

Motor Crush, Vol. 1

lördag 5 augusti, kl 01:00 av 0 kommentarer

Välkommen till Nova Honda, motorsportens huvudstad, arrangör för den prestigefyllda World Grand Prix, det illegala streetracet Cannonball samt hemort för motorcykelesset Domino Swift som deltar i bägge loppen. På dagen försöker hon skaffa sig ära och berömmelse i WGP och på natten lever hon extra farligt i de brutala tävlingarna mellan olika motorcykelgäng där alla tävlar om högsta vinsten: den mycket sällsynta, värdefulla och illegala stimulans som ger din motor superkrafter: crush.

När någon stjäl Dominos lager av crush och säljer det vidare till Coliseum, som kontrollerar varenda tävling i hela staden, beslutar hon sig för att ta det tillbaka, vilket slutar med att hon måste sälja sin stjäl till djävulen: vinna nästa WGP eller jobba åt Coliseum för resten av sitt liv.

Lockbetet för att läsa Motor Crush från Image Comics är att serien är skapad av samma team som gjorde den kritikerhyllade nyversionen av Batgirl 2014, nämligen Brenden Fletcher, Cameron Stewart och Babs Tarr. Tyvärr har jag inte läst denna och jag är heller inte något fan av motorsport i allmänhet men eftersom jag ständigt är på jakt efter nya serier att läsa så beslutade jag mig för att kolla in vad Fletcher/Stewart/Tarr kokat ihop.

Handligen utspelas i en inte alltför avlägsen framtid med en huvudrollsinnehavare som har en riktigt hård vinnarskalle och ett komplicerat förhållande till sin omgivning där hon antingen söker bekräftelse (hennes ständiga frågor till adoptivfadern Sully om sitt ursprung) eller stänger ute folk (hennes tidigare flickvän Lola som jobbade som Dominos mekaniker och som fortfarande älskar henne). Babs Tarrs teckningsstil är animeisnpirerad och fartfylld i härligt neonljus och om serien nöjt sig med de inledande ingredienserna om underdog och skrupellösa producenter så hade den inte varit så pjåkig.

Istället fläskar man på med en förvirrad, ologisk och inte så lite överdriven twist att Domino får mystiska krafter när hon inmundigar den illegala motordrogen crush (något som brukar leda till en mycket grafisk död för de flesta som gör sammalunda), och sci fi-elementet utökas också med en närmast skrattretande förklaring till hennes dolda ursprung. Dialogen i serien är dessutom mycket krystad och närmast klichéartad och den avslutande cliffhangern får mig bara att stöna av uppgivenhet över att jag slösat både tid och pengar på en medioker serie som inte vet vilket ben den ska stå på.

Någon fortsättning på Motor Crush blir det inte för min del utan jag riktar istället blickarna mot Brenden Fletcher och Karl Kerschls kommande serie Isola, Island of the Dead vars prolog gick som följetong i första arcen av Motor Crush. Det är en fantasyberättelse om två kvinnor, rikets drottning och det kungliga gardets kapten, som ger sig av till underjorden för att stoppa en förbannelse som förvandlat en av dem till en tiger. Exakt när denna lovande serie dyker upp får jag be att få återkomma om och jag hoppas verkligen att den är bättre än Motor Crush.

Manus: Brenden Fletcher, Cameron Stewart, Babs Tarr
Illustration: Babs Tarr
Förlag: Image Comics
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...