Recensioner

Redneck, Vol. 1: Deep in the Heart

lördag 9 december, kl 16:29 av 0 kommentarer

Vampyrfamiljen Bowman har bott i den lilla staden Sulphur Springs i östra Texas långt innan det ens fanns en stad med det namnet. Här har de levt på blodet från sina kor som efter slakt serveras på deras restaurang Posse BBQ. En tillbakadragen och fredlig samexistens som nu är i fara när en gammal generationsfejd med familjen Laundry bubblar upp till ytan. De ”yngre” medlemmarna i familjen struntar i sin fars förmaningar för att göra en natt på stan…vilket resulterar i att deras boskap dödas, en av familjens medlemmar lemlästas till döds och deras restaurang bränns ner. När vampyrer sörjer klär de sig inte i svart utan rött och förr tiden brukade de ge sig på staden om någon av deras egna dödats. För att inte missa den person som orsakat dem sorg så brukade de döda alla i staden och JV Bowman gör allt i sin makt för att detta inte ska ske…men hatet och fruktan är för stor.

Serien Redneck av Donny Cates och Lisandro Estherren är en blandning av Jason Aaron och Jason Latours hårdfriterade drama Southern Bastards och TV-serien True Blood fast utan TV-seriens humor och glimten i ögat samt Jason Aarons skickliga karaktärsbygge och fingertoppskänsla när det gäller hatkärleken till den amerikanska Södern. Donny Cates har precis som Jason Aaron och Jason Latour sina rötter i den amerikanska Södern, närmare bestämt Texas som också är skådeplatsen för hans båda Image-serier God Country och Redneck, och Cates är ingen nybörjare när det gäller vampyrgenren heller eftersom dessa nattliga blodsugare står i centrum i hans rymdserie Interceptor men Redneck är en rätt så lättsmält och intetsägande historia som inte når samma höjder som Cates tidigare alster Buzzkill, The Ghost Fleet, The Paybacks och God Country.

Det bästa med Redneck är utan tvekan familjen Bowman där Cates briljerar med riktigt bra karaktärer, framförallt pater famillias JV Bowman som är familjens klippa som sett sin egen hustru bli ett offer för den gamla generationsfejden, den unga synska vampyren Perry som är långt mer kapabel att klara sig själv än vad övriga familjen anar samt den rysliga Nosferatu-liknande farfadern som hålls fången på vinden och som inte gillar familjens fredliga samexistens med staden Sulphur Springs.

Det svagaste kortet i leken råkar tyvärr vara seriens huvudperson och berättare Bartlett och de enda minnesvärda scenerna med honom är när han är tillsammans med Perry, speciellt när hon läser hans tankar. Grundbulten i första volymen är att Bartlett fått en minneslucka efter att ha försökt att stoppa familjens yngre medlemmar från att besöka staden och när alla automatiskt förutsätter att det är familjen Laundry som ligger bakom angreppet på familjen Bowman så visar sig den verklige antagonisten vara långt mera vidrig och oväntad.

Redneck är tillräckligt spännande och intressant för att jag ska vilja utforska fortsättningen men jag håller Cates tidigare serier högre och längtar efter att få sätta tänderna (ursäkta ordvitsen) i hans tredje nya serie från 2017, Babyteeth från AfterShock Comics, samt hans debut hos Marvel Comics med Doctor Strange och Thanos.

Manus: Donny Cates
Illustration: Lisandro Estherren
Färgläggning: Dee Cunniffe
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...