Nyheter och tips

Svenska seriehösten 2018

fredag 28 september, kl 23:51 av 0 kommentarer

Lagom till Stockholms Internationella Seriefestival brukar jag presentera vårens kommande utgivning av svenska serieböcker under rubriken ”Svenska serievåren” och nu lägger jag även till ”Svenska seriehösten” med anledning av den digra skörd av härliga serieböcker som brukar dyka upp lagom till Bokmässan i Göteborg. I år var första gången jag hade möjlighet att besöka Bokmässan men det blir definitivt inte sista eftersom det är en magisk tillställning och en fest för både bok- och serieälskare. Jag kommer här att presentera ett axplock av alla spännande nyheter som finns tillgängliga på Bokmässan och så lite kommande utgåvor att hålla ögonen på och har du vägarna förbi Svenska mässan i Göteborg under helgen 29-30september så kan jag verkligen rekommendera ett besök.

Från Kartago förlag har vi två självbiografiska serieböcker från två debutanter som bägge två studerat på serieskolan i Malmö. Moa Romanova Strinnholm har tidigare studerat klassiskt måleri på Göteborgs konstskola och hennes serieroman Alltid fucka upp handlar om hennes livs värsta kris men också om ”att skratta åt alltihop, och slutligen att sakta hitta rätt stigar. Eller åtminstone helt okej stigar.” Psycho Girl av Agnes Jakobsson handlar om Agnes ansträngningar för att vara den perfekta tjejen åt killen som hon är hopplöst kär i och en ung kvinnas sökande efter vem hon är. ”Varför agerar hon som hon gör, och vad är det hon söker efter – egentligen?”

Lite senare i höst kommer den fristående uppföljaren till Louise Winblads första bok Hej hej vardag som gavs ut av förlaget Kolik vilka nu lagt ner sin verksamhet.  I Hej igen vardag! får vi möta den inte fullt så glamorösa verkligheten med att vara småbarnsförälder, långt från ”gulliga och lagom busiga barn i ett välorganiserat kök. Till synes utvilade föräldrar som tittar förälskat på varandra. Ett glas rosé i kvällssolen efter att barnen somnat.”

Pelle Forshed är tillsammans med Stefan Thungren medskapare till de satiriska serierna Stockholmsnatt (om Stockholms hipsterbefolkning och klubbliv) och Le Bureau (humor i kontorsmiljö) som kan avnjutas i Svenska Dagbladet respektive den arbetsmarknadsrelaterade Internetplatsen Shortcut men han har också skapat den delvis självbiografiska novellsamlingen De anhöriga (om människorna i och runt S:t Bodils hemtjänst) som var en av de nominerade till Urhunden 2013. I november kommer en ny serieroman av Forshed från Kartago med titeln Under tiden om mysterier i villaförorten. ”En ny familj har flyttat in i det lilla villasamhället. Medan renoveringarna och uppackandet pågår försvinner pappan i familjen spårlöst och kvar står en förtvivlad fru och två barn. Grannar och vänner börjar spekulera om vad som kan ha hänt. Har han lämnat frivilligt eller blivit mördad?”

Höstens nyheter från Galago innefattar bland annat en omarbetad utgåva av Liv Strömquists 10-årsjubilerande kvinnohistoriska seriebok Einsteins fru. I Einsteins nya fru bjuds det bland annat på serier från Strömquists Ja till Liv samt nytecknade bekantskaper med fler av världshistoriens sämsta pojkvänner och deras bortglömda flickvänner.

Tillsammans med Daniel Berg, doktor i ekonomisk historia, gav sig serieskaparen Fabian Göranson iväg på en månadslång resa genom Europa 2017. Resultatet av den resan blev Fabians tecknade resereportage Drömmen om Europa där de svenska resenärerna bland annat upptäcker att ”Europa är en kontinent med på tok för mycket historia och alldeles för lite framtid.”

I den andra delen av journalisten Thomas Arnroths självbiografiska seriebok Livets ord med undertiteln ”Mina tio orimliga år som frälst” berättar Thomas om sin karriär i församlingen och hur han blev en av Ulf Ekmans allra närmaste medarbetare. Nu, cirka 20 år efter att Thomas lämnat församlingen i Uppsala, får vi följa hans liv i Livets ord när de var som störst och ett ständigt lika hett ämne i både nyhets- och samhällsdebatten. ”Thomas Arnroth gör skäl för utmärkelsen Årets journalist när han klär av de forna moralisterna och berättar om ekonomiska oegentligheter, hybris och dubbelmoral.”

På årets Bokmässa kan man bland annat införskaffa två alldeles pinfärska serieböcker från Cobolt Förlag. Sedan 2015 har förlaget gett ut bokserien Blueberry: Samlade äventyr av författaren Jean-Michel Charlier och serietecknaren Jean Giraud (mest känd under pseudonymen Mœbius). Denna franska västernserie knoppades även av till två sidotitlar – Blueberrys ungdom och Marshall Blueberry – där den sistnämnda titelns tre album samlats i en utgåva med namnet Marshall Blueberry: Samlade äventyr. Dessa författades av Jean Giraud själv och tecknades istället av William Vance och Michel Rouge.

Också ny från Cobolt Förlag är Love in Vain, berättelsen om blueslegenden Robert Johnson som enligt myten sålde sin själ till djävulen, dog en mystisk död i mycket unga år och vars inspelningar återupptäcktes på 60-talet och inspirerade en hel rockgeneration med Bob Dylan, Eric Clapton, Rolling Stones och Led Zeppelin i spetsen. Denna biografiska återberättelse av Johnsons liv är skapad av fransmännen J.M. Dupont (tidigare musikjournalist) och serietecknaren Mezzo.

På årets bokmässa passade jag även på att fynda serieantologin Draw the Line med undertiteln ”En serieantologi i spåren av #metoo”. Antologin, som är utgiven av Doob förlag, skapades på initiativ av serietecknarna Karin Didring och Malin Biller som samlat 19 serietecknare, bland andra Anneli Furmark, Stef Gaines, Elin Lucassi, Adrian Malmgren, Lisa Medin, Lina Neidestam, Berit Viklund och Lisa Wool-Rim Sjöblom, som här berättar helt eller delvis självbiografiska historier i serieformat på temat #metoo. ”#metoo gav oss en oanad styrka och drivkraft, den här boken var något vi måste göra. Kraften hos berättelserna från #metoo ska ut, och nu är det serietecknarnas tur.”

Redan på Stockholm Comic-Con införskaffade jag andra delen av Fabien Nury och Sylvain Vallées brutala men lysande serie Katanga som utspelas under Kongokrisen på 1960-talet och som ges ut på svenska av Albumförlaget. Andra volymens undertitel är ”Diplomati” där jakten på diamanterna fortsätter in i djungeln, samtidigt som det pågår ett högt spel i maktens byggnader.

Den kanadensiska serietecknaren Isabelle Arsenault har varit Sverigeaktuell den här veckan med anledning av det svenska boksläppet av hennes senaste samarbete med författaren Fanny Britt, Louis och demonerna som ges ut av Sanatorium Förlag, samt Colettes fågel från Bokförlaget Opal. Det blev bland annat besök på Konstfack, Serieteket och Söderbokhandeln i Stockholm samt en tripp till Bokmässan i Göteborg. Jane, räven och jag av Fanny Britt och Isabelle Arsenault var nominerad till en Urhunden förra året och fick högsta betyg i min recension och jag ser verkligen fram mot att få sätta tänderna i den Eisner-nominerade Louis och demonerna som ligger och väntar på nattygsbordet.

Under många år har jag varit svältfödd på min favorit bland fransk-belgiska serier och även min favoritserie när det gäller den postapokalyptiska genren, nämligen Jeremiah av Hermann. Att inget svenskt förlag tagit sig an en seriös utgivning av detta mästerverk är ren och skär kulturskymning men det lilla ljuset i tunneln står ändå Mooz Förlag (ett svenskt systerförlag till det danska Forlaget Zoom) för som gett ut tre snygga samlingsvolymer av Comanche och i år även två volymer av Bernard Prince, två titlar skapade av Greg och Hermann. Att få information om kommande utgivning av Mooz förlag är i stort sett omöjligt och de lyste även med sin frånvaro på Bokmässan men så länge jag får njuta av snygga svenska volymer av Hermann är jag mer än nöjd…även om jag saknar Jeremiah.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...