Krönikor och åsikter /Nyheter och tips

Vinnarna av Urhunden 2019 och rapport från Bokmässan

söndag 29 september, kl 00:18 av 0 kommentarer

Igår, 28 oktober, delade Seriefrämjandet för 33:e gången ut seriepriset Urhunden i kategorierna årets bästa originalsvenska seriebok och årets bästa till svenska översatta seriebok på Bokmässan i Göteborg.

I första kategorin vann Drömmen om Europa (Ordfront Galago) av Fabian Göranson och juryns motivering löd: ”Drömmen om Europa är en unik kombination av illustrerad resedagbok och politiskt reportage från ett Europa i kris. Fabian Göransson skildrar populistiska högervågor, misslyckad integrationspolitik och finanskrisernas efterdyningar, men speglar dessa svårgripbara ämnen i möten på det personliga planet. Den kontrastrika, svartvita serien, med en blåton som komplementfärg, fångar med karikerade, inte sällan visuellt groteska bilder de motsättningar och problem som är Europa av idag – en kontinent med mer historia än framtid. En serieroman på hög internationell nivå som kryddar en bitvis nattsvart framställning med en befriande, självutlämnande humor.

2018 års bästa till svenska översatta seriebok gick till Louis och demonerna (Sanatorium Förlag) av Fanny Britt och Isabelle Arsenault och juryns motivering löd: ”I Louis och demonerna skildrar Fanny Britt och Isabelle Arsenault vardagens dramatiska vändningar i pojken Louis liv. Britts poetiska text berättar om en tillvaro starkt präglad av pappans alkoholism, men också om pirret i den första kärleken. Arsenault fångar berättelsens olika stämningar i sina känsliga blyertsteckningar, där inslag av krita, akvarell och gouache ger ett avskalat och symboliskt laddat färgschema. En dämpad turkos bär fram berättelsens vemod och minnet av en tid då familjen var intakt, men ger också effektfullt emfas åt de inslag av klargult som symboliserar hopp och kärlek. Detta är konst för alla åldrar när den är som bäst.

Även om Under tiden av Pelle Forshed var min personliga storfavorit i den första kategorin så är Drömmen om Europa en lysande reportageserie och Louis och demonerna förtjänar att läsas av många, både stora och små. Själva priset Urhunden är under förändring och tyvärr får vi vänta på nästa prisutdelning till 2021 men då kommer det att delas ut priser till serier utgivna både 2019 och 2020 så håll ut.

Själv besökte jag Bokmässan i fredags och håller fortfarande på att smälta alla intryck och möten från mitt besök, plus att jag har ännu fler härliga serieböcker att både läsa och recensera.

Officiellt slog Svenska mässan i Göteborg upp portarna kl. 09.00 på Bokmässans andra dag men eftersom jag gått upp tidigt i gryningen och var en av de första på plats så slank jag in lite tidigare. Ett av målen för årets besök var att kolla in om serieutgivningen blivit bättre hos renodlade svenska bokförlag som till exempel Natur & Kultur, Rabén & Sjögren och Norstedts. Efter lite detektivarbete visade det sig att svaret tyvärr blev nej, förutom Flocken av Rasmus Malm och Matilda Ruta (Rabén & Sjögren), men med tanke på Natur & Kulturs utgivning av Vi kommer snart hem igen, Vi skulle segla runt jorden och Kvinnor i kamp samt Norstedts överraskande och fina utgåva av Nora Krugs Heimat – Ett tyskt släktalbum (recension är på gång) så har jag inte gett upp hoppet.

Jag styrde istället stegen till Egmonts imponerande monter som bjöd på många nya godbitar. Blickarna föll längtansfullt på Justice League Antologi och Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr av Kalle Lind och Jimmy Wallin men det som framförallt lockade var böckerna om Videvill och Sorceline samt första delen i norska Malin Falchs Norrsken. Bägge albumen i serien om Videvill inhandlades (vilket visade sig vara ett klokt val, recension följer snart) och jag passade också på att skaffa Jeffrey Browns ljuvliga böcker Darth Vader och son och Vaders lilla prinsessa.

Nu var jag redo att vältra mig i Bokmässans dignande serieutbud och i rask takt införskaffades Hjärtestorm av Annette Herzog och Katrine Clante (Wibom Books), jubileumsnumret av tidningen Galago, andra delen av Spirou: Hoppets tid av Émile Bravo (Cobolt) och den tredje och avslutande delen av Katanga av Fabien Nury och Sylvain Vallée (Albumförlaget)

Mycket nöjd med mina köp ägnade jag resten av mitt besök åt att guida några kompisar rätt i mässdjungeln och avslutade dagen med att lyssna på Olivia Skoglunds intervju med My Palm (Festens charmigaste tjej) och Yvette Gustafssons entusiastiska presentation av Seriefrämjandets nya satsning Göteborg Seriefestival som går av stapeln 28 oktober till 3 november med en mängd aktiviteter i hela staden. Till min redan stora glädje meddelades det att Svenska Serieakademin kommer att genomföra sin utdelning av Adamsonstatyetterna under festivalen och med ett leende på läpparna traskade jag genom ett mycket regnigt Göteborg med förvissningen om att jag snart kommer tillbaka igen.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...