Nyheter och tips

Svenska seriehösten 2020

torsdag 6 augusti, kl 00:26 av 1 kommentar

Om några dagar är det dags att kavla upp jobbärmarna inför årets spännande hösttermin men det är också dags att ta en titt på vad som kommer ut i serieväg på svenska under hösten 2020. Tyvärr blir det ingen Bokmässa i Göteborg på grund av pandemin, vilket naturligtvis är oerhört trist eftersom det är en av årets höjdpunkter när det gäller att förkovra sig i vad de svenska serieförlagen har att bjuda på, men misströsta inte för den svenska seriehösten 2020 innehåller likafullt en mängd härliga serieböcker som bara väntar på att du ska sluka dem.

Under augusti månad bjuder Egmont på ett dignande smörgåsbord, dels av helt nya titlar men också flera kära återseenden. 2019 publicerade förlaget tre läsvärda fantasytitlar för mellanstadieåldern med tjejer i huvudrollen, nämligen Videvill (Frédéric Brrémaud/Federico Bertolucci), Norrsken (Malin Falch) och Sorceline (Sylvia Douyé/Paola Antista) och i år kommer det nya volymer av de två sistnämnda plus den fristående berättelsen Björnar som utspelas i Malin Falchs Norrskensuniversum och berättar historien om Espens pälsklädde vän.

Författaren Carbone (Bénédicte Carboneill) har tillsammans med Gijé (Jérôme Gillet) skapat följetongen Glaskulans värld (La Boîte à musique, vars första volym vann Angoulême-festivalens skolpris 2019) som handlar om lilla Linnea som får en spelande glaskula av sin pappa som tar henne till fantasivärlden Pandoria där hon får uppleva många spännande äventyr och nya bekantskaper. Fyra volymer är publicerade på förlaget Dupuis och Egmont ger nu ut de första två – Resan till Pandoria och Cyprians hemlighet.

George Orwells satiriska roman Djurfarmen räknas till klassikerna och den har även inspirerat Xavier Dodson och Félix Delep i deras skapande av serien Djurslottet (Le château des Animaux) var första del, Fröken Bengalore, släpps på svenska i augusti och handlar om den diktatoriska tjuren Silvio som tagit över ett slott och tvingar de andra djuren att arbeta till utmattningens gräns och där en udda trio (bestående av en katt, en kanin och en råtta) står upp mot orättvisorna. Fyra delar är planerade av denna tolkning av Orwells moderna fabel som tyvärr fortsätter att vara aktuell även i våra dagar.

Flera av Fabien Nurys verk finns översatta till svenska, såsom Det var en gång i Frankrike, Katanga och första delen av Tyler Cross (Albumförlaget) samt Död åt tsaren och Stalins död (Faraos cigarer). 2020 är det också dags att introducera en annan av Nurys skapelser för den svenska publiken, nämligen privatdetektiven Silas Corvey (tecknas av Pierre Alary) som löser kniviga gåtor i Första världskrigets Frankrike. Första äventyret, Aquilamysteriet, består av två delar som bägge två ges ut i augusti.

Cobolt har redan levererat en imponerande utgivning under första halvåret 2020, trots pandemin, men vissa av vårens annonserade titlar har drabbats av förseningar och dyker istället upp nu i höst. Dit hör andra delen av Buddy Longways samlade äventyr, Illustrerade klassiker del 3 och fjärde boken om Kriss Valnor från Thorgals värld medan vi tyvärr får vänta till januari 2021 på tredje delen av Orbital.

Förutom dessa titlar kan vi njuta av åttonde delen av Thorgal-krönikan, fjärde delen i den kompletta samlingen av Gaston samt andra delen av Enki Bilals BUG. Utgivningen av de svartvita retroutgåvorna av Tintins äventyr fortsätter också i oktober med Den svarta ön och Kung Ottokars spira samt ytterligare ett extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke med titeln Spirou i Sovjet. Mycket smaskigt på serietallriken med andra ord men glöm inte att lämna lite plats i magen för en av årets mest emotsedda serier, nämligen fjärde delen av Riad Sattoufs fenomenala självbiografi Framtidens arab som dyker upp i november.

Kartagos planerade utgivning i april av Knut Larssons nya seriebok Dödens ö smög sig tyvärr på grund av pandemin men Larsons efterlängtade bok dyker äntligen upp i augusti. Stéphane Melchiors adaption av Philip Pullmans fantasytrilogi Den mörka materian fortsätter med första och andra delen av tre av Skarpa Eggen (tecknad av Thomas Gilbert) som dyker upp i september respektive november och i oktober kan man också njuta av Åsa Ekströms självbiografi om hennes karriär som mangatecknare i Japan i boken Mitt liv i Japan – En svensk mangatecknares bekännelser. Kartago kröner även sin utgivning under hösten 2020 med en fortsättning på en av 2019 års bästa svenska titlar, nämligen Joakim Lindengrens noirmysare Ugly med den lovande undertiteln Pungdjävlar.

Förutom utgivningen av Åsa Schagerströms (f.d. Grennvall) broderade serie Urmodern i december 2019 så har det varit väldigt lugnt på utgivningsfronten på Syster Förlag sedan 2017 då man gav ut fyra mycket läsvärda titlar – Kaninhålet (Berit Viklund), Ta mig härifrån (Emma Ahlqvist), I slutet av regnbågen (Bitte Andersson) och Djupet (Karin Gafvelin). 2020 kavlar förlaget upp ärmarna igen med två mycket lovande titlar: Malin Skogberg Nords debut Nikki, som handlar om att vara tonåring, sexualitet och kroppsnormer, samt Marie Tillmans andra bok En trasig historia – ”en serieroman om att växa upp med en gränslös förälder”.

Kaunitz-Olsson bjuder på tre spännande titlar under september månad: Kent State – fyra döda i Ohio (som egentligen skulle ha kommit ut i april) av Derf Backderf som ni kan läsa mer om i inlägget Svenska serievåren 2020, postapokalyptiskt knas och satir i Råttornas herre av Carl Johan De Geer och Jan Lööf samt Olga Lavrentievas uppmärksammade serieroman Survilo som handlar om ryskan Valentina Survilos umbäranden, först under Stalins godtyckliga arresteringar, rättegångar och arkebuseringar som har gått till historien som ”Den stora terrorn” följt av nazisternas långa och fruktansvärda belägring av Leningrad under Andra världskriget.

Wibom Books presenterar första delen av fem i den franska följetongen Cerises anteckningsböcker (Les Carnets de Cerise) som kommer ut i september 2020. Böckerna om 11-åriga Cerises författardrömmar och hennes många äventyr är skapade av Joris Chamblain och Aurélie Neyret och riktar sig till läsare i mellanstadieåldern. Första boken har titeln Den hemliga djurparken där Cerise och hennes kompisar undersöker skogen och upptäcker en gåtfull äldre man med stora färgburkar.

Efter två fina volymer av Simon Hanselmanns verk är det dags för Lystring Förlag att presentera den brittiske serieskaparen Joe Kessler för svenska serieläsare. Hans färgsprakande enmans-antologi Fönsterruta (Windowpane) belönades med priset för bästa debut vid seriefestivalen i Angoulême 2020 och kommer ut i handeln 10 augusti.

Coco Moodysson har tidigare gett ut seriealbumen Coco Platina Titan Total (2002), Vårdcentralen Fontanellen (2005, tillsammans med maken Lukas), Aldrig godnatt (2008, som även blev en film 2013 av maken Lukas med titeln Vi är bäst!) och Jag är ditt fan in i döden (2010). I september kommer hennes femte seriealbum ut på Ordfront Galago med titeln Mörkt album – ”En ömsint serieroman om krav, kreativitet, småbarnsliv och att hysa en osund fixering vid mordfall”.

Anneli Furmark är en av Sveriges ledande serieskapare som bland annat vunnit Urhunden-priset tre gånger – Amatörernas afton (2005), Jamen förlåt då (2008) och Den röda vintern (2016) – samt erhöll Adamsonstatyetten 2010. Efter den fantastiska Närmare kommer vi inte (2018, baserad på norska Monika Steinholms ungdomsroman) är det nu dags för hennes senaste efterlängtade seriebok: Gå med mig till hörnet – ”Brokeback Mountain med kulturtanter istället för cowboys”.

Författaren Gabi Beltrán och tecknaren Bartolomé Segui är bägge två födda och bofasta på ön Palma de Mallorca och skildrar i boken Återvändsgränder en mycket annorlunda bild av semesterparadiset, ett stenkast från palmerna, stranden och sangrian. Droger, prostitution, alkohol och våld är en del av Gabis vardag i de fattiga delarna av Palma på 1980-talet men den präglas också av stark vänskap och stor frihetskänsla.

2017 kunde man läsa Derf Backderfs självbiografiska seriebok Trashed (Sopigt) på svenska vilken är en dråplig och informativ berättelse om hans korta karriär som sopgubbe och avfallshanteringen i största allmänhet. Nu kommer en svensk motsvarighet i Ulrika Linders Återvinningscentralen där vi får följa med i hennes jobbvardag bland spillrorna och resterna av Folkhemmet och Prylsverige.

Kommentarer

  1. Henke says:

    Vilket jobb att sammanställa denna lista! Bra gjort!

    Kul att senaste delen av Framtidens Arab äntligen kommer på svenska. Trodde aldrig att det skulle hända och köpte den på engelska istället förra hösten. Fantastisk läsupplevelse!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...