Nyheter och tips

Svenska serievåren 2020: Kulturkarantän och härliga serieböcker

lördag 21 mars, kl 23:50 av 0 kommentarer

Serievåren är här och även om mycket är sig likt så liknar det ingen annan vår i mannaminne. Som vanligt radar de svenska serieförlagen upp en rad nya svenska serieböcker – både översatt material och spännande nyheter från svenska serieskapare – men en lömsk pandemi stoppar seriefestivaler, workshops och föreläsningar och gör distributionen besvärlig och osäker.

Ingen Littfest i Umeå, inget Uppsala Comix, ingen Malmö Seriefest, inget Nordsken i Skellefteå och inte heller någon internationell seriefestival i Stockholm. Att festivallivet nu är satt på vänt gör ont i min seriesjäl men det är värre för alla serieskapare och bokförlag i vårt avlånga land som nu missar flera chanser att nå ut med sina skapelser. Min uppmaning till alla svenska serieälskare är därmed enkel: läs och köp mer svenska serier! I kristider måste vi alla hjälpas åt och nu har du chansen att visa hur mycket du älskar serier och bryr dig om alla fenomenala serieskapare i Sverige. Biblioteken är fortfarande öppna och innehåller en guldgruva av serier, kontakta din lokala seriehandlare eller någon av SF Bokhandlarna som gärna skickar dina dyrgripar på posten eller beställ fanzin, konstryck, pins, böcker, med mera direkt av dina favoritserieskapare.

Själv tänker jag tipsa om några av årets spännande nyheter som jag känner till från förlagen och om jag missar något får ni gärna fylla på i kommentarerna.

Först ut har vi Epix Förlag som redan i början på året kom ut med tre härliga och efterlängtade böcker. Johannasviten av Patrik Rochling och Li Österberg har varit en gedigen långkörare sedan 2001 och nu är den läsvärda följetongen framme vid del tio, Koppar. Nyligen införskaffade jag Kartagos feta samlingsvolym som innehåller de fem första delarna och planen är att så småningom göra en djupdykning i hela härligheten. En annan höjdare från förlaget som jag väntat länge på är Hilda och stenskogen, femte delen i Luke Pearsons formidabla bokserie för alla åldrar som även blivit en animerad succé på Netflix. Den tredje nyheten är Damian Duffy och John Jennings serieadaption av Octavia E. Butlers Kindred (Blodsband) – en science fiction-berättelse om slaveriet i USA som jag längtar efter att få sätta tänderna i.

När det gäller vad Epix Förlag har på gång under resten av året så har jag inga bestämda datum men jag vet att vi har många godsaker att se fram emot, bland annat What Is Obscenity? The Story of a Good For Nothing Artist and Her Pussy (Rokudenashiko); The Instinct for Cooperation (Noam Chomsky och Jeff Wilson); Phil, Une vie de Philip K. Dick (Laurent Queyssi och Mauro Marchesi); Threads From the Refugee Crisis (Kate Evans); Pénis de Table (Penissamtalen – 7 killar berättar allt om sin sexualitet, Cookie Kalkar) samt en nyöversättning av Art Spiegelmans Maus; Pénélope Bagieus fantastiska Brazen: Rebel Ladies Who Rocked the World (De oförskräckta: Kvinnor som bara gjorde det de ville) samt första delen i John Lewis, Andrew Aydi och Nate Powells hyllade och prisbelönade trilogi March.

Under året kommer Cobolt fortsätta att ge ut lyxiga samlingsvolymer av kvalitetsserier, såsom en nyöversättning av den första samlingen med Kalle och Hobbe (del 1 ute nu och del 2 kommer i juni), Illustrerade klassiker del 3 (kommer i april och innehåller Dr Jekyll och Mr Hyde, Frankenstein, Den osynlige mannen och Djungelboken), femte samlingen med Roger Leloups serie om elektroingenjören Yoko Tsuno (ute nu och innehåller äventyren Vindens dotter, Rhenguldet och Spöket och villebrådet), MAD – De största tecknarna 4 (som fokuserar på Mort Drucker, karikatyrernas mästare, som gav oss flera härliga parodier på filmer och TV-serier som Gudfadern, Superman, Ur dödlig synvinkel och många fler, ute i april), ett hylllningsalbum till 70-årsjubilaren Snobben med det bästa från 1970-talet (kommer i april) samt fjärde boken om Kriss Valnor från Thorgals värld (kommer ut i sommar).

Under bokrean passade jag på att fynda den första albumtrilogin av Angel Wings, Yann och Romain Hugaults följetong om den kvinnliga transportpiloten Angela ”Angel” McCloud och hennes olika uppdrag i Stilla Havet under Andra världskriget, och nu har äntligen del 5, Black Sands, kommit som är det andra albumet i seriens andra albumtrilogi. Recension kommer inom några dagar.

En av förra årets höjdpunkter var Cobolts första samlingsutgåva av Deribs klassiker Buddy Longway och i april dyker del 2 upp som innehåller albumen Hemligheten, Älgen, Vildhästarna och Eldvatten.

En annan läsvärd följetong från Cobolt är fortsättningen på Blake och Mortimers äventyr efter Edgar P. Jacobs död. Hittills har vi kunnat njuta av tre album – Affären Francis Blake och Det mystiska mötet av Jean Van Hamme och Ted Benoit samt den suveräna Den siste faraonen av François Schuiten med flera – och i april är det dags för Doktor Voronovs komplott, äventyret som ursprungligen gavs ut mellan de förstnämnda albumen och som är skapat av Yves Sente och André Juillard och som tillsammans gjort ytterligare fem nya album med kapten Blake och professor Mortimer i huvudrollen.

En annat fynd på bokrean var de två första samlingsvolymerna av Orbital – Sylvain Runberg och Serge Pellés Linda och Valentin-inspirerade science fiction-serie om det omaka agentparet Caleb och Mezoke som utför diverse riskabla fredsuppdrag mellan Konfederationens många hundra världar – och i juni kommer äntligen del tre ut. I sommar kommer även första delen av tre av Enki Bilals (Gudarnas marknad) hyllade serie BUG som handlar om den ende överlevande från en expedition till planeten Mars och snart världens mest jagade man, misstänkt för att ha orsakat en global datakrasch och som nu återvänt till Jorden och dessutom verkar vara i besittning av hela världens förlorade data.

Under sommaren börjar Cobolt också att ge ut Tintins första nio äventyr i album som är snarlika originalutgåvorna, vilket innebär att de är svartvita, har fler sidantal, större rutor och dessutom innehåller alla ett mindre antal helsidesplanscher i färg. Tintinälskare kan till att börja med glädjas åt dessa specialutgåvor i äventyren Faraos cigarrer och Blå Lotus men i augusti kommer även Kapten Haddocks ordbok. De fantasifulla kraftuttryckens mästare sätter ofta översättare på prov och ingen är väl bättre på att guida oss genom denna guldgruva än Tintinkännaren och översättaren Björn Wahlberg.

När det gäller Kartagos utgivning 2020 har jag redan recenserat tredje delen av Guldkompassen samt Daniel Thollins mycket läsvärda och starka bok Jag minns varje slag. Näst på tur bland mina recensioner är Johannes Torstenssons självbiografiska debutbok Bord för en – som till att börja med ser ut att vara en bok om hur mycket han älskar mat men som egentligen är en ung mans kamp mot ensamhet – följt av Malin Granroths debut En klump i magen – en läsvärd bok om graviditet, feminism och könsroller samt ett välbehövligt debattinlägg om en förlossningsvård i kris.

I april är det också äntligen dags för en ny seriebok av Knut Larsson. Senast det begav sig var 2015 då Larssons version av Harry Martinssons klassiska rymdepos Aniara kom ut. Sedan dess har han bland annat tilldelats Adamsonstatyetten (2016) av Svenska Serieakademin och hans kommande bok Dödens ö (med undertiteln Drömmar från den andra sidan) är en skrämmande och surrealistisk blandning av folksagor och uråldriga myter fylld av ”berättelser från glipan mellan dröm och veklighet, där allt kan ske.”

Egmont bjuder i år, förutom diverse samlingsutgåvor av 91:an, Fantomen, Kalle Anka och Asterix-album, bland annat på en läcker samlingsutgåva av Frank Robbins strippserie om Johnny Hazard från 1953 till 1955; Pascal Jousselins metaserie om superhjälten Oslagbar (”Den enda sanna serietidnings-superhjälten!”) samt den första svenska samlingsvolymen med norrmannen Kenneth Larsens serie Bästis som skapades redan 1994 och som gått som följetong i både norska och svenska serietidningen Pondus.

Förra året gav Lystring Förlag ut en samlingsvolym med Simon Hanselmanns hysteriskt roliga och samtidigt djupt tragiska serie Megg, Mogg and Owl (Livet är en jävla fest) som kommer att recenseras inom kort. Hanselmann var inbjuden som en av hedersgästerna på årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival men eftersom festivalen ställdes in och arrangörerna ännu inte bestämt något nytt datum senare i år så är det osäkert om han kommer att kunna medverka. Vad som däremot blir verklighet är Lystring Förlags utgåva av hans senaste bok Bad Gateway (Inkörsporten) som är den mörkaste och längsta boken hittills i serien om Megg, Mogg and Owl och jag längtar verkligen efter att få läsa den.

Från det relativt nystartade förlaget Kaunitz-Olsson dyker en annan oväntad överraskning upp i april, nämligen Kent State – fyra döda i Ohio av Derf Backderf. Kartago har tidigare gett ut Backderfs mycket läsvärda böcker Sopigt och Min vän Dahmer och Kent State – fyra döda i Ohio kommer ut samtidigt i både USA och Sverige. 4 maj 1970 sköts fyra obeväpnade collegestudenter till döds av Nationalgardet under en Vietnamdemonstration och efterverkningarna av detta illdåd är kännbara än i dag. Sin vana trogen så bygger Backderfs senaste bok på grundlig efterforskning och jag förväntar mig en läsupplevelse utöver det vanliga.

Albumförlaget bjuder i år bland annat på tredje samlingen av Lucky Luke som innehåller albumen Doktor Doxey, Människojakt,  Lucky Luke möter Phil Defer, Lucky Luke och Plutten, Järnhästen och Trubbel i Pancake valley samt en hårdkokt thriller av Sylvain Runberg och François Miville-Deschénes, nämligen Zaroff, som är löst baserad på Richard Connells bok (och även den klassiska filmatiseringen från 1932) The Most Dangerous Game och handlar om en amerikansk storviltsjägare som lider skeppsbrott på vägen till Sydamerika och hamnar på en gudsförgäten ö i Karibien där han själv förvandlas till ett villebråd när han jagas av den ryske aristokraten Zaroff.

Galago har hittills under året publicerat två nya serieböcker: Sara Granérs träffsäkra enrutingar i hennes nya bok Allas lika mellangärde samt Alma Thörns nyligen recenserade, och fantastiska, debutbok Alltid hejdå. Om några veckor dyker nästa debutant upp, nämligen Olivia Skoglund med serieboken Nästan i mål: En komisk transition (ute i april). ”En unik skildring av en pågående könstransition berättad med lätthet, svart humor och cartooniga teckningar” och i maj kan ni se fram emot Rakhsha Razanis nya seriebok Luta sig mot vinden. Hennes första bok, Var ska jag lägga mitt huvud? handlade om hennes uppväxt i Iran och flykten därifrån och hennes senaste bok är också självbiografisk och handlar om när hennes man skadades i en bilolycka samtidigt som hennes syster drabbades av svår cancer.

Sist men inte minst vill jag bara nämna Hegas Förlag som inte bara ger ut bra lättlästa böcker för yngre läsare utan även flera riktigt bra serieböcker, såsom Lumberjanes (Vildmarks-systrar) som nu kommit fram till tredje delen samt Molly Knox Ostertags fenomenala ungdomsserie Witchboy vars tredje bok kommer ut i april. Första har jag läst och andra ligger på nattygsbordet så det blir snart en recension.

Ta hand om er alla där ute, glöm inte att tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk och läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...