Nyheter och tips

Will Eisner Awards 2020

lördag 25 juli, kl 07:55 av 0 kommentarer

Precis som Stockholms Internationella Seriefestival så kör San Diego Comic-Con en digital festival, som är i full gång den här veckan med olika digitala paneler och intervjuer, och precis som vanligt så är utdelningen av Will Eisner Awards en del av festivalen och i natt presenterades alla de lyckliga vinnarna.

Årets storvinnare blev Laura Dean Keeps Breaking Up With Me (First Second) med tre priser: Best Publication for Teens, Best Writer till Mariko Tamaki (även för Harley Quinn: Breaking Glass) och Best Penciller till Rosemary Valero-O’Connell.

Tre publikationer vann två priser vardera, nämligen Invisible Kingdom av G. Willow Wilson och Christian Ward (Berger Books/Dark Horse Comics) i kategorierna Best New Series och Best Painter/Digital Artist; Raina Telgemeier för Guts (Scholastic Graphix) i kategorierna Best Publication for Kids och Best Writer Artist samt Lynda Barry, lektor vid University of Wisconsin–Madison, med sin inspirerande bok Making Comics (Drawn & Quarterly) som prisbelönades i kategorierna Best Comics-Related och Book Best Publication Design.

Laura Dean Keeps Breaking Up With Me är mycket läsvärd precis som första volymen av Invisible Kingdom och jag är lite extra glad över att Raina Telgemeier, som tidigare vunnit Eisners för både Smile, Sisters och Ghosts, prisbelönades även denna gången. Hennes verk, som jag läst under sommaren, är en stor inspirationskälla för yngre läsare och jag hoppas att något svenskt förlag, till exempel Hegas, ger ut dem inom en snar framtid.

Flera andra titlar som jag läst och gillat belönades också, såsom Are You Listening? av den fenomenala Tillie Walden (Best Graphic Album – New), den mysrysliga Snow, Glass, Apples av Neil Gaiman och Colleen Doran (Best Adaption from Another Medium), den fina familjeberättelsen The House av Paco Roca (Best U.S. Edition of International Material), den mycket läsvärda serien Bitter Root (Best Continuing Series) samt Little Bird (Best Limited Series) av Darcy Van Poelgeest och den mästerlige tecknaren Ian Bertram.

Listan över verk som jag tänker läsa utökades som vanligt och först på tur blir Hot Comb av Ebony Flowers (Best Short Story), They Called Us Enemy av George Takei, Justin Eisinger, Steven Scott och Harmony Becker (Best Reality-Based Work) samt Afterlift av Chip Zdarsky och Jason Loo (Best Digital Comic).

Grattis till alla vinnare och hela listan hittar ni här.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...