Recensioner

Little Bird: The Fight For Elder’s Hope

fredag 20 december, kl 22:18 av 0 kommentarer

En ny dag randas i New Vatican, huvudstaden i United Nations of America. Dess ledare, Bishop, och hans fruktade armé har precis oskadliggjort det sista rebellfästet och nu är det dags att smida planer för framtiden. En framtid i Guds namn där ingen lyssnar på darwinistiska obskyriteter eller lyder den finansiella elitens infall. Där människan vänder sig till Gud som den enda och sanna auktoriteten och där deras böner kommer att bli hörda.

Men ur nederlagets aska reser sig en ensam tolvårig flicka med ett mål i sikte: att åter tända motståndsrörelsens gnista genom att hitta och befria den mytomspunna krigaren Axe och samtidigt försöka hitta sig själv i denna grymma värld som hon knappt förstår. För om hon inte bekämpar ondskans imperium som försöker ta hennes land och själ – vem är hon då?

Little Bird är ett dystopiskt och brutalt drama som skildrar ett framtida USA i händerna på en ultranationalistisk teokratisk regim. En mycket våldsam saga som för tankarna till episka science fiction-serier à la Heavy Metal, Dante Alighieris Den gudomliga komedin eller medeltidens mest gruvliga skildringar av till exempel skärselden eller Digerdöden. Här presenteras också vetenskapliga landvinningar, som till exempel ”The resurrection gene” som gör människor i praktiken odödliga. En vetenskap som kyrkan kallar kätteri men som Bishop tänker använda för sina egna mål. Folket är döende och i desperat behov av ett mirakel – och det tänker han ge dem.

Själva dramat är pompöst och teatraliskt och innehåller också vissa ingredienser som skulle få George Lucas att le igenkännande – och samtidigt lite besvärat. Det är en serie som präglas av mycket grafiskt ultravåld och ett högtravande tonfall som definitivt inte kommer falla alla i smaken men själv fascineras jag av världsbygget och framförallt Ian Bertrams otroligt snygga illustrationer som gör att jag har överseende med seriens övriga små skavanker.

Little Bird gavs ut på engelska av Image Comics och samtidigt i en fransk version av Editions Glénat och hela serien finns nu att läsa i en lyxig inbunden utgåva från Image Comics som verkligen gör rättvisa åt Bertrams imponerande illustrationer. Serien kommer även få en fortsättning under 2020 med titeln Precious Metal vilket jag välkomnar för det finns definitivt utrymme att berätta fler historier från denna mörka värld.

Manus: Darcy Van Poelgeest
Illustration: Ian Bertram
Färgläggning: Matt Hollingsworth
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...