Recensioner

Sentient

måndag 16 december, kl 11:53 av 0 kommentarer

Året är 2105 och enligt de senaste prognoserna kommer Jorden att vara helt obeboelig om tio år. Alla resurser läggs på att få fart på produktionen av nya rymdskepp som kan transportera den döende planetens invånare till den avlägsna kolonin i rymden men även där är situationen kritisk eftersom kolonins militanta separatister vill leva sitt eget liv och tänker fortsätta använda våld för att förhindra att deras hem överbefolkas av diasporan från Jorden. Rykten går att separatisterna rekryterar för fullt och även planerar att kapa rymdskepp innan de lämnat Jorden.

Detta är dock inget som lilla Lil Wu oroar sig över. Hon har befunnit sig på resande fot mot kolonin på rymdskeppet U.S.S. Montgomery i drygt två år tillsammans med elva andra barn och deras föräldrar. Just denna dagen närmar sig skeppet ett radioaktivt kosmiskt bälte vilket innebär att de inte kommer att kunna meddela sig med omvärlden på ett helt år men det är också Lils tioårsdag och hon frågar sin mor om hon inte kan få sin present redan nu. ”Jag har redan sagt att du kommer få den efter jobbet”, svarar modern. ”Det ger dig något att se fram emot”.

Som jag redan nämnt har 2019 varit ett imponerande år för den fenomenale serieskaparen Jeff Lemire. Det är inte bara mängden serier han ligger bakom som imponerar utan även det faktum att han inte verkar ha någon lägstanivå när det gäller sitt skapande. Detta gäller även hans nya serie Sentient som tecknas av Gabriel Hernandez Walta och som ges ut på det relativt nystartade förlaget TKO Studios – en rymdhistoria som lånat klassiska ingredienser från bland annat Alien, 2001: A Space Odyssey, Lost in Space och lite Flugornas herre. Få serieskapare hade kunnat ro iland ett liknande koncept men Lemire vet precis vad han håller på med och levererar en gripande och otroligt spännande historia om tolv barn som plötsligt blir föräldralösa i rymden och som får en ny vårdnadshavare som är beredd att gå i döden för dem, nämligen skeppets artificiella intelligens Valarie.

Man måste vara gjord av sten för att inte hysa medlidande med dessa stackars barn och Lemire leker också skickligt med den nya familjedynamiken som uppstår med den truliga Lil som ledare, eftersom hon är äldst, oron för framtiden och Valaries överbeskyddande men samtidigt oväntat kärleksfulla roll som barnens nya ”mor”. Tillsammans blir de en familj som alla strävar mot samma mål: att ta sig till kolonin till varje pris och framförallt – inte lita på några andra vuxna som kommer i deras väg.

Ett av de stora bekymren med serien är själva tillgängligheten. Visserligen gör TKO Studios jättefina och lyxiga serier som antingen kan köpas i lösnummer, digitalt eller i en samlingsvolym men problemet är att de valt att distribuera dem själva utan hjälp av Diamond som distribuerar i stort sett alla amerikanska serier på marknaden. Detta gör att deras produkter inte köps in av svenska seriebutiker eller bokhandlar så vill man ha en fysisk serie i handen kostar det en rejäl slant med bland annat frakt och tullavgifter. Själv valde jag att läsa den digitalt men saknade känslan av att bläddra, vrida och vända och lukta på sidorna för det här är verkligen en riktigt bra serie som jag vill ha i min bokhylla. Nästa person i min bekantskapskrets som reser till USA kommer att få en inköpslista med Sentient överst och även Sara av Garth Ennis, Steve Epting och Elizabeth Breitweisers som också getts ut av TKO Studios och som kommer att recenseras under julhelgen.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Gabriel Hernandez Walta
Förlag: TKO Studios
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...