Recensioner

Laura Dean Keeps Breaking Up with Me

fredag 11 oktober, kl 21:04 av 0 kommentarer

Första gången Freddy träffade Laura Dean var när de dansade square dance på idrotten. Laura var en av de populäraste personerna på hela skolan och Freddy fanns definitivt inte på hennes radar men när de dansade med varandra uppstod magi, eller som Freddy uttryckte det: ”Det kändes som tusen hjärtattacker över hela kroppen”. När dansen och lektionen var slut frågade Laura om hon ville gå på bio och tillade också självsäkert: ”Du kommer att säga ja. Vet du varför? För att jag är oemotståndlig.”

Sedan dess har Laura Dean gjort slut tre gånger av olika märkliga anledningar och lika märkligt blir de alltid tillsammans igen…men den här gången känns det annorlunda. Freddy är en skugga av sig själv som tappat allt självförtroende och självrespekt. Visst, Laura Dean är oemotståndlig men hon är också en usel flickvän och deras komplicerade på-och-av-förhållande gör att Freddy beter sig uselt mot de vänner hon faktiskt har. Vänner som bryr sig om henne och älskar henne för den hon är men som inte förstår varför Freddy blir tillsammans med Laura om och om igen. Det enda Freddy önskar är att Laura Dean ska sluta göra slut med henne innan hon går sönder inombords.

Mariko Tamaki ligger bakom några av de bästa serieböckerna jag läst om tonårskärlek, nämligen Skim och This One Summer tillsammans med kusinen Jillian Tamaki (bägge två utgivna på svenska av Epix respektive Placebo Press) och hennes senaste bok i samma genre, den här gången tillsammans med tecknaren Rosemary Valero-O*Connell, har hyllats av många och prisbelönats med tre Ignatz Awards och en Harvey Award.

Laura Dean Keeps Breaking Up with Me handlar om ett destruktivt förhållande mellan två tjejer på high school och är späckad med bitterljuv tonårsangst som fångas mycket skickligt av Valero-O’Connells mangainspirerade illustrationer. Laura är skolans populäraste tjej medan Freddy befinner sig långt ner i hierarkin och bokens skapare beskriver perfekt känslan av att bli sedd av någon men också hur det känns när någon manipulerar ens känslor och man förvandlas till obetydlig ägodel.

Freddy har drabbats av en besvärjelse, eller snarare en förbannelse, och försöker få hjälp, bland annat av ett medium samt webbaserad rådgivning, och bokens egentliga budskap är att Freddy inte behöver Laura Dean för att få bekräftelse. Man behöver inte ett förhållande, speciellt inte ett destruktivt, för att stå på egna ben. Du duger som du är, Freddy. Du är omgiven av fantastiska vänner och nya spännande bekantskaper väntar runt hörnet som öppnar nya dörrar och får dig att bli en ännu bättre människa än den fantastiska person som du redan är.

Det jag fascineras mest av när jag läser böcker av Marko Tamaki är att hennes verk inte bara skildrar tonårslivets alla dramatiska skeenden. De ÄR tonårsdrama på riktigt. Hennes karaktärer andas, pratar, tänker och handlar precis som tonåringar jag möter i korridoren på skolan där jag jobbar och det är verkligen inte många författare som lyckas med detta konststycke.

Boken har även några små charmiga detaljer, som att alla K i texten skrivs med versaler och att alla gosedjur pratar med varandra och att Freddy och hennes bästa vän Doodle hör vad de säger. Även om jag tycker att både Skim och This One Summer är bättre så är Laura Dean Keeps Breaking Up with Me en mycket bra seriebok för unga vuxna som jag rekommenderar varmt.

Manus: Mariko Tamaki
Illustration: Rosemary Valero-O'Connell
Förlag: First Second
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...