Recensioner

Kid Gloves: Nine Months of Careful Chaos

tisdag 8 oktober, kl 21:19 av 0 kommentarer

Mitt ökade intag av så kallade graphic novels de senaste åren har öppnat en helt ny värld full av otroligt skickliga serieskapare och detta har i sin tur väckt en lust att hitta både äldre och nya verk skapade av dessa inspirerande kreatörer. Hit räknar jag bland annat Jillian Tamaki, Faith Erin Hicks, Eleanor Davis, Vera Brosgol, Tillie Walden samt, efter ett tips från personalen på Rum för serier i Malmö och en nominering till årets Harvey Awards, Lucy Knisley.

Hennes framgångsrika karriär som serieskapare har bestått av att skildra livets alla skiftningar utifrån sitt eget perspektiv i läsvärda seriememoarer, såsom French Milk, Relish: My Life in the Kitchen, An Age of License, Displacement, Something New: Tales From a Makeshift Bride och så hennes senaste verk Kid Gloves: Nine Months of Careful Chaos som skildrar den största förändringen i hennes liv, nämligen att bli en mamma.

Med knivskarp skärpa, brutal ärlighet och omistlig timing skärskådar Knisley processen att bli en mor – både ur ett historiskt, feministiskt och vetenskapligt perspektiv – på ett mycket skickligt, informativt och enkelt sätt utan att slå knut på sig själv. Varje ord eller mening är vägd på guldvåg och detsamma gäller hennes enkla men otroligt charmiga teckningsstil som ger mersmak.

I hela sitt liv hade Knisley längtat efter att få bli en mamma och boken handlar också om hennes egen graviditet – som blev mycket mer komplicerad än vad hon någonsin kunnat föreställa sig. Först hade hon problem att bli gravid överhuvudtaget och råkade ut för två missfall och när hon väl skulle föda sin son drabbades hon av preeklampsi och var nära att stryka med på kuppen. Detta mörka kapitel skildras utifrån hennes makes berättelse, eftersom Lucy inte har några minnen från händelsen, i svartvita bilder där färgen återkommer sakta men säkert allteftersom Lucy vaknar upp och äntligen får hålla sitt barn.

Knisleys egen berättelse är en berg-och-dalbana av skratt, gråt, frustration, ilska, skam, ångest, hopp och total glädje och detta blandat med bokens övriga mycket informativa material gör den mycket underhållande och läsvärd. Boken har en stil och ett tilltal som jag verkligen gillar och jag kommer definitivt kolla in hennes övriga verk, framförallt Relish och Something New som jag hört mycket gott om.

Manus: Lucy Knisley
Illustration: Lucy Knisley
Förlag: First Second
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...