Nyheter och tips

Svenska serievåren 2023

lördag 29 april, kl 22:46 av 0 kommentarer

Valborgsmässoafton närmar sig och våren spritter i buskar och träd och därmed är det också dags att spana in vad 2023 hittills haft att erbjuda i serieväg, vilket som vanligt varit mycket. 3 maj släpper Serieteket programmet för årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival (12-14 maj) och jag har redan gjort en diger lista över vad jag tänker utforska på festivalen. Här följer en sammanställning över vad som getts ut på de svenska serieförlagen så här långt och även en lite grumlig flukt i kristallkulan när det gäller titlar som ges ut under sommaren.

Cobolt började året med att ge ut fortsättningar på tidigare följetonger på förlaget, såsom Zafir 2 – Den onde lärlingen av Munuera; Thorgal Krönikan 10 – Den utvalde av Jean Van Hamme och Grzegorz Rosinski samt fjärde delen av Alice Osemans internationella succé Heartstopper.

Under 2022 började Cobolt även publicera manga och först ut var den franske serieskaparen Tony Valentes Radiant, som handlar om den unge trollkarlen Seth som drömmer om att besegra alla monster som faller från himlen, och Solo Leveling av Chugong och Dubu, vilken från början är en koreansk webtoon som också handlar om magi och monster. I februari kom andra delen av Solo Leveling och i mars tredje delen av Radiant och dessa titlar ges ut i rask takt så håll ögonen öppna längre ner.

Då är vi inne i april månad som bjöd på färgversionen av klassikern Tintin i Sovjet av Hergé samt Lucky Luke – Maskrosdalen, ett extraordinärt äventyr med Lucky Luke signerat den tyske veteranen Ralf König, som Alexander nyligen recenserat. Lagom till biopremiären av den franska äventyrsfilmen D’Artagnan – De tre musketörerna i slutet på april så kommer även en mangaversion, skapad av Néjib och Cédric Tchao, som bygger på filmens manus och nästa del ges ut senare i år när det filmens andra del, Milady – De tre musketörerna, har premiär.

Maj månad bjuder på många höjdare från Cobolt med en samlingsvolym av François Bourgeons Skymningens färdkamrater; andra delen av Blake och Mortimer – De trettio silvermyntens förbannelse av Jean Van Hamme, Antoine Aubin och Etienne Schreder; Millennium 2 – Flickan som lekte med elden av Sylvain Runberg och Manolo Carot; tredje delen av redan nämnda Solo Leveling samt åttonde samlingsvolymen av Roger Leloups Yoko Tsuno som har titeln På jakt efter tiden och innehåller albumen Tidsspiralen, Världens morgon och Astrologen från Brygge. Den tredje och kraftigt försenade samlingsvolymen av Illustrerade klassiker (som innehåller Frankenstein, Den osynlige mannen, Ringaren av Notre Dame och Dr Jekyll och Mr Hyde) är också planerad för maj månad och så även andra samlingsvolymen av Jaktfalkarna med undertiteln Faran från skyn.

När våren övergår i sommarmånaden juni får vi fjärde delen av mangan Radiant samt Appacheupproret del 1: Den bittre krigaren som är Joann Sfar och Christophe Blains första nya album med den klassiska västernserien Blueberry som skapades av Jean-Michel Charlier och Jean Giraud. Sist men inte minst dyker även sjätte och sista delen av Riad Sattoufs mästerliga uppväxtskildring Framtidens arab upp i juni. Sattouf, som är årets mottagare av Angoulême-festivalens Grand Prix, är hetare än någonsin och det ska bli en fröjd att läsa finalen på detta moderna epos.

Årets första titel från Kartago blev Ryan North och Albert Monteys läsvärda adaption av Kurt Vonneguts fascinerande antikrigsskildring Slakthus 5 eller Barnkorståget som jag rekommenderar varmt.

Jag håller också på och skriver ett inlägg om alla förträffliga barn- och ungdomsserier som förlaget ger ut och under våren har vi sett nya delar av Systrarna Gyllenspets av Giovanni Di Gregorio och Alessandro Barbucci; Ella av Aveline Stokart och Kid Toussaint samt Batpig av Rob Harrell. Inom kort kommer även första delen av Carole Trébor och Gabriele Bagnolis Prinsessan Tavutatet som handlar om en levande mumie av en egyptisk prinsessa som längtar efter att få upptäcka världen utanför sarkofagen på museet.

Vårens sista titel från Kartago blev Hårda sanningar, Malin Svedjeholms första längre serieberättelse som handlar om okontrollerbar ilska och hur detta påverkar dem man älskar mest.

Sin vana trogen så släppte Egmont Comics ett härligt knippe böcker redan under årets första månad, såsom femte och sista delen av Sylvia Douyé och Paola Antistas magiska följetong Sorceline och den tredje delen av Djurslottet, Xavier Dorison och Felix Deleps fenomenala fabel om förtryck och civil olydnad.

Nya bokserier för året blev Den magiska tidsskogen 1 – Jakten på kristallen av Tristan Roulot och Mateo Guerrero, som handlar om de eviga barnens by där allt är frid och fröjd tills en vuxen stjäl kristallen som får tiden att stå stilla, samt Ellana 1 – Begynnelsen, av Lylian, Pierre Bottero och Montse Martin, vilken är en både gripande och spännande berättelse om en liten flicka som förlorar sin familj och vars uppväxt och jakt efter sitt ursprung blir början på en legend: Legenden om Ellana!

Galago började året med att ge ut en lyxig nyutgåva av Marjane Satrapis moderna klassiker Persepolis följt av Ulrika Linders mycket läsvärda seriebok Diskbänkstecknaren som samlar det mesta och det bästa från hennes Instagramkonto med samma namn där hon skildrar det kaosartade livspusslet som småbarnsförälder – ärligt, naket och utan tjusigt filter.

I april kom sedan sjätte delen av Fabian Göransons underbara barnboksserie Hokus Pokus med undertiteln Sommarens hemligheter och Den ömma modern, Klara Nordin Stensös första seriebok för vuxna, som är en självbiografisk berättelse om att föda sitt första barn och det inre kaos som följer när amningen inte fungerar. Inom kort kommer också Galagoboken – historien om serietidningen Galago av en av dess grundaren: Rolf Classon. Myter, legender och anekdoter trängs med ett rikligt arkivmaterial och detta är en bok jag verkligen ser fram emot.

Under 2023 kommer Lystring förlag ge ut flera internationellt uppmärksammade serier på svenska och först ut var belgiska Dominique Goblets imponerande självbiografi Att låtsas är att ljuga följt av ytterligare ett självbiografiskt verk av amerikanen Frank Santoro, nämligen Pittsburgh, som både är en berättelse om hans barndom, föräldrarnas historia och om hur staden förändras liksom dem. Flera av serieskaparna vars verk ges ut av Lystring förlag dyker även upp på Stockholms Internationella Seriefestival (12-14 maj), såsom Dominique Goblet samt amerikanska Tara Booth och finska Emmi Valve vars respektive böcker Ratfylleri och Nåden beräknas vara klara lagom till festivalen.

Nosebleed Studio, Sveriges äldsta och största renodlade mangaförlag, gav ut flera spännande titlar under 2022, såsom Phantomland av Maaria Laurinen, The Secret of Scarecrow 1 av Gin Zarbo och Nidur av Linn Olsson, och under våren 2023 dök andra delen av The Secret of Scarecrow upp plus två helt nya härliga mangatitlar från förlaget: Cold – The Creature av schweiziska Ban Zarbo, tvillingsyster till ovan nämnda Gin, samt Uriah av svenska Magnolia Winroth. Cold handlar om överlevnad bland iskalla snöstormar och ismonster medan Uriah är en psykologisk thriller som även har över 600.000 följare på WEBTOON.

Näst på tur blir Albumförlaget som började året med att ge ut det senaste albumet med Lucky Luke på svenska, Lucky Luke 95 – Ratatas ark, samt första delen av två av den mycket spännande och läsvärda 1629…eller den förskräckliga berättelsen om de skeppsbrutna från Jakarta av Xavier Dorison och Thimothee Montaigne. Jag blev också glatt överraskad när den härliga nyheten dök upp att åttonde delen av Viktor Kasparsson getts ut den här veckan. Dennis Gustafssons ockulta mästerverk är en av mina absoluta favoritserier på svenska och i Viktor Kasparssons arkiv är vår hjälte är försvunnen och två av hans vänner djupdyker i hans arkiv i jakten på ledtrådar till hans befinnande. Lagom till Stockholms Internationella Seriefestival är det även dags att önska välkommen åter till ytterligare en svensk favoritserie, nämligen Theos ockulta kuriositeter av Ola Skogäng. Daniel Thollin gjorde ett eget album med karaktären 2018 (Theo och Uppsalas väktare) och det senaste äventyret Den magiska cirkeln (som utspelas på det förfallna mentalsjukhuset i Säter, där en besökare försvunnit spårlöst) är Olas första nya Theo-äventyr på åtta år.

Efter en lyckad Kickstarter har också Albumförlaget tillsammans med Ades Media gett ut den första samlingsvolymen av Kari Leppänens episka scifiserie Achilles Wiggen i färg och med ny översättning. Volymen innehåller äventyren Transportören, Monsteräggen och Arvet från Atlantis som tidigare publicerats i Fantomen på 1980- och 90-talen.

Förutom Achilles Wiggen och Tex Willer 5 – Nordvästterritoret så är Ades Media även involverad i Retrobokklubbens förträffliga utgivning som hittills i år gett oss härligheter som Usagi Yojimbo – Drakvrålskonspirationen (en inbunden lyxutgåva av Stan Sakais klassiker som fortsätter handlingen efter de samlingsvolymer som Epix tidigare gett ut på svenska) samt den senaste delen i Transformers-sagan, nämligen Optimus Prime – Tillbaka till jorden. Snart är det också dags för Barry Windsor-Smiths klassiker Wolverine: Vapen X, mera Teenage Mutant Ninja Turtles med Den siste ronin samt The Amazing Spider-Man: Kravens sista jakt.

Den senaste samlingsvolymen av Art Spiegelmans moderna klassiker Maus på svenska gavs ut av Brombergs 2009 men nu har den getts ut i nytryck av Epix förlag med ny översättning av 80-årsjubilaren Horst Schröder, som även publicerade den första tresidorsversionen av serien i antologialbumet Dom är som djur (Medusa, 1983). Epix har under våren också gett ut två böcker av Neil Gaiman med illustrationer av P. Craig Russell, nämligen American Gods 1 – Skuggor och Kyrkogårdsboken 1, samt Yakari – Himlens vrede av Derib och Job. De första 21 albumen om den lilla siouxpojken Yakari som kan tala med djuren gavs ut av Carlsen, följt av albumet Yakari och stora örnen från Cobolt. Epix tar vid där Cobolt slutade och förlagets utgåva innehåller albumen Himlens vrede, Yakari och gaffelantiloperna samt Yakari och spökbjörnen.

Inom en snar framtid dyker ytterligare två titlar upp från Epix, nämligen Selma gör byten del 1 – Hundliv, en tysk seriebok för barn av Martin Baltscheit och Anne Becker, samt Prins Pajform av Pretzelburg av George Carlson. Redan 1983 pratade Horst Schröder och Johan Andreasson om att ge ut en samling av denna knasiga sagoserie för barn, som först dök upp i Jingle Jangle Comics 1942, och nu har Johan gjort ett urval och översatt dessa utefter två enkla principer: Vilka som han och Horst tyckte var roligast och vilka som överhuvudtaget gick att översätta till svenska.

Sist men inte minst har vi några enskilda titlar från andra förlag:

Bokförlaget Hedvig kan man hitta Drakarnas stad – Kampen börjar av Jaimal Yogis och Vivian Truong där Grace får ett mystiskt ägg av en gammal gumma på en skolflykt, och som när det kläcks visar sig innehålla en liten drake med magiska krafter, precis en sådan som hennes bortgångne far brukade berätta sagor om för Grace när hon var liten.

Patric Nyström och Per Demervalls vikingatjej Siri reser till Konstantinopel tillsammans med Zack i Siris äventyr – Kalabalik i Konstantinopel (Stevali) där kejsarens nye rådgivare smider lömska planer på att ta över makten i det Bysantiska riket

Allra sist har vi Ensam ung kvinna söker av Iris Hautaniemi (Kaunitz-Olsson) som är årets hittills starkaste debut. I denna semi-självbiografiska serie längtar en ung kvinna i latexöron efter drömprinsen med stort D. Hon dejtar coolguy, en kille från Helvetet, och hon blir både sorgsen och besatt av honom, trots att han ”bara vill vara en vän”. En mycket rolig, personlig och läsvärd debut!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...