Recensioner

Slakthus 5 eller Barnkorståget

tisdag 4 april, kl 22:57 av 0 kommentarer

Kurt Vonnegut deltog i Andra världskriget som spejare i infanteriet men tillfångatogs av tyskarna under Ardenneroffensiven. Han hamnade i Dresden där stadens övergivna slakthus användes som fångläger och det var i köttlagerrummet under Schlachthof-fünf han befann sig 13-15 februari 1945 när de allierade bombade staden med petroleumbomber vilket skapade en eldstorm som utplånade allt och alla ovan jord. Efter kriget blev Vonnegut författare och 1969 kom hans mästerverk Slakthus 5 eller Barnkorståget ut – en briljant blandning av självbiografi, cynisk antikrigsskildring, satir, metafiktion, svart humor och inte minst science fiction där vi får följa huvudpersonen Billy Pilgrim som överlever bombningen av Dresden och drygt tjugo år senare kidnappas av utomjordingar som lär honom hur tiden egentligen fungerar: att alla ögonblick i tiden existerar parallellt.

Slakthus 5 har både filmatiserats och satts upp i olika pjäsversioner men 2020 kom den första serieadaptionen ut på Archaia som är en underetikett hos BOOM! Studios. För manus står Ryan North, som bland annat gjort den mycket läsvärda The Unbeatable Squirrel Girl (Marvel Comics) tillsammans med Erica Henderson, och för illustrationerna står den spanske serieskaparen Albert Monteys som även gjort science fiction-serien Universe! (Image Comics).

Det här är en riktig klassiker som är både fascinerande och inte så lite skrämmande med tanke på hur aktuell den fortfarande är. Utomjordingarnas (Tralfamadorianerna) fatalistiska världssyn där alla ögonblick existerar samtidigt ger upphov till den kända repliken ”så kan det gå” varje gång Billy Pilgrim kommer i kontakt med döden och de lär honom också hur man ”lösgör” sig från tiden – men oavsett var Billy befinner sig i tid och rum kommer han alltid tillbaka till samma ställe: den fruktansvärda bombningen av Dresden.

Vonnegut kallade boken ”en skyldighetsdans med döden” och även om han överdrev dödstalen vid bombningarna, vilket åtgärdats i serieversionen, så går det inte att komma ifrån att det var en medveten hänsynslös handling från de allierade för att få tyskarna att ge upp, eftersom staden, som kallas Florens vid Elbe, varken hade någon krigsindustri eller annan strategisk betydelse. Dödstalen var drygt 25.000 människor och eldstormen som skapades av bensinbomberna var så intensiv att människor sögs in i brinnande hus, temperaturen steg till 500 grader celsius så att besättningen på bombplanen kunde känna värmen på 4000 meters höjd och människor som sökte skydd vid stadens fontäner kokades levande.

Serieversionen av detta innehållsrika verk är alldeles lysande och är en uppvisning i seriemediet som unik konstart. Som exempel kan nämnas soldaten Roland Wearys alla militära persedlar som en klippdocka, parallella händelser som skildringen av Derbys död samtidigt som han vakar över Billy som brutit samman på grund av posttraumatisk stress, Vonneguts olika fysiska samtal med Billy eller den usle science fiction-författaren Kilgore Trouts verk som skildras som klassisk pulp med härligt gulaktigt tryck.

Ända sedan Kartago annonserade att de tänkte ge ut en svensk översättning av detta mästerverk så har jag längtat efter den och även om väntan blev lång så är jag otroligt glad att jag har den i min ägo. Jag vill också passa på att uppmärksamma att denna bok också är den sista som Olle Sahlin hann översätta innan han gick bort i januari 2021. Olle var en stor idol för mig och präglade min nördiga uppväxt eftersom han var anställd hos Äventyrsspel och bland annat jobbade som redaktör på deras legendariska tidning Sinkadus. Förutom detta var han aktiv under Medeltidsveckan, medlem av Stockholms Tolkiensällskap, hängiven lajvare, fotograf, figurmålare och modelljärnvägsbyggare samt översatte en mängd härliga böcker i fantasygenren som till exempel Terry Pratchetts Skivvärldsböcker och Philip Pullmans Den mörka materian. Hans hustru Karolina färdigställde översättningen av Slakthus 5 och driver fortfarande deras företag Sahlins språktjänster med den äran och det värmer mitt hjärta lite extra när jag tänker på att denna bok blev den sista pärlan i Olles rika testamente till eftervärlden.

Manus: Kurt Vonnegut, Ryan North
Illustration: Albert Monteys
Förlag: Kartago
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...