Recensioner

Lucky Luke – Maskrosdalen

lördag 22 april, kl 00:00 av 0 kommentarer

(Alexander har läst Lucky Luke – Maskrosdalen av Ralf König)

Då fick jag äntligen tid och ro att avnjuta det femte och senaste extraordinära äventyret med Luke Luke från Cobolt Förlag, nu med Maskrosdalen av Ralf König.

Denna serie startade 2017 med Jolly Jumper svarar inte och den senaste delen var Wanted: Lucky Luke och premissen kring denna utgivning (precis som motsvarande med Spirou) är att ge visuella serieskapare fria händer att utforska och även tänja gränserna på vad som kan berättas inom denna tradition och seriearv.

Jag har sett fram emot Königs del sedan jag såg den engelska översättningen från Cinebook. Då jag har övriga delar från just Cobolt så la jag i detta fall band på mig själv och höll mig till det svenska släppet vilket inte tillhör det vanliga kring mina mönster.

För den som har följt de släpp av König som finns i Sverige (vilket runt räknat är nio album mellan 1987 och 1998) så kan man lite på förhand räkna ut albumets grundpremiss; jag själv hade en klar vision om något som påminde om Ang Lees filmatisering av Annie Proulx Brokeback Mountain och blev i sammanhanget inte besviken just för att man även fick så mycket mer i detta metanarrativ som även tar in de buddymovies inom västernfilm som gjordes med Terence Hill och Bud Spencer; ingen slump att seriens huvudpersoner heter just Bud och Terence även om man här bytt ut lite typiskt karaktäristiska drag skådespelarna sinsemellan.

Andra typiskt humoristiska exempel från König är gällande namn såsom staden som heter Straight Gulch samt bikaraktärer med Buffalo Bitch och Sitting Butch. Det är också hysteriskt roligt med en sekvens där fem kossor presenteras som påminner om när Kapten von Trapp i Christopher Plummers skepnad presenterar sina barn för Julie Andrews rollkaraktär i Sound of Music samt när Joel Grey som Master of Ceremonies i filmversionen av Cabaret presenterar alla prostituerade som befinner sig i kulisserna på Kit Kat Club i Berlin. Att König även tar med Calamity Jane och representerar hennes uppenbara sexuella preferens är ytterligare en bonus som lyfter detta album till snäppet högre en de tidigare i serien då man ställer sig i dialog med seriens historia.

En pärla som står sig för vidare omläsningar.

Manus: Ralf König
Illustration: Ralf König
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...