Krönikor och åsikter

Andreas årskrönika 2020

fredag 1 januari, kl 01:23 av 0 kommentarer

När man läser, lyssnar eller tittar på årets årskrönikor så kan man konstatera att 2020 är ett år många av oss helst vill glömma men ur min synvinkel har det varit ett härligt år fyllt av en strid ström av nya serier. Det mesta har satts på paus eller vänt men året har också skapat nya plattformar och digitala möten som gjort att jag kunde delta i digitala versioner av både Stockholms internationella seriefestival och Seriefest i väst. När pandemin stängde ner samhället valde jag också att prioritera årets svenska utgivning, vilken var både inspirerande och imponerande, så jag kan lugnt konstatera att rent seriemässigt har 2020 varit ett fantastiskt år. Som vanligt vill jag passa på och tacka de svenska förlagen Cobolt, Kartago, Syster Förlag, Albumförlaget och Galago samt Egmont Comics, Lystring Förlag, Kaunitz-Olsson och Palabra som alla varit mycket generösa med att skicka recensionsex, något som är oumbärligt och hedrande när man tillbringar sin lediga tid med att blogga om tecknade serier. Årets höjdpunkt för min egen del var när jag fick äran att prata om vårens svenska utgivning av serier i den eminenta podden Hög av serier (avsnitt #365) vilket gjorde mig sugen på att skapa en egen kanal och kanske blir det verklighet 2021 om jag bara får ändan ur vagnen.

Filmåret blev det inte mycket med men jag har trots allt njutit av en del filmer och TV-serier baserade på tecknade serier. Umbrella Academy och The Boys är mycket sevärda och jag gillade Chris Hemsworths rollprestation i den blytunga actionthrillern Extraction men den film som gjorde störst intryck på mig var ändå The Old Guard med en strålande Charlize Theron som den odödliga legosoldaten Andy (Andromache).

Nu raskt över till listan över mina personliga favoriter från året 2020:

10. ÅRETS BÄSTA SVENSKA SERIEBOK: GÅ MED MIG TILL HÖRNET

Listan över mina favoriter bland årets bästa svenska serieböcker innehåller bland annat Jag minns varje slag av Daniel Thollin (Kartago), Dödens ö av Knut Larsson (Kartago) och En trasig historia av Marie Tillman (Syster Förlag) men den seriebok som gjorde störst intryck på mig var utan tvekan Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark (Galago). En underbar och hjärtslitande skildring av när kärleken drabbar en mitt i livet när man trodde att lugnet skulle lägra sig. Rysningar av välbehag och bottenlöst vemod på samma gång.

9. ÅRETS BÄSTA TILL SVENSKA ÖVERSATTA SERIEBOK: HEROS HUNDRA NÄTTER

Här blir listan över kandidater lika lång som den är imponerande. Allt ifrån Anne Franks dagbok av Ari Folman och David Polonsky (Norstedts) till Djurslottet, del 1: Fröken Bengalore av Xavier Dorison och Félix Delep (Egmont Comics), Kent State – Fyra döda i Ohio av Derf Backderf (Kaunitz-Olsson), Emilio och glömskan av Paco Roca (Palabra Förlag) samt Återvändsgränder av Gabi Beltrán och Bartolomé Seguí (Galago). Min favorit är dock Heros hundra nätter av Isabel Greenberg (Epix Förlag) som golvade mig totalt. En feministisk klassiker i Tusen och en natt-anda som utan tvekan är den bästa svenska seriebok jag läst i år och en av de bästa jag läst överhuvudtaget.

8. ÅRETS BÄSTA SVENSKA DEBUT: ALLTID HEJDÅ 

Bland årets bästa debutanter hittar vi Malin Granroth med En klump i magen (Kartago), Olivia Skoglund med Nästan i mål (Galago), Malin Skogberg Nord med Nikki (Syster Förlag) och Disa Wallander med Becoming Horses (Drawn and Quarterly). Vinnare blir Alltid hejdå av Alma Thörn (Galago) – en fantastisk debut som även nominerades till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

”Med rosiga kinder, minimalistiskt kroppsspråk och en vemodig känsla av en ensam sommar tecknar Alma Thörn ett fint porträtt av två personer, mor och dotter, båda skilsmässobarn som på var sitt håll med ca 30 år emellan sig tar sig igenom en av livets kriser, för även om det inte är barnens fel att föräldrar slutar älska varandra, bråkar och slutligen skiljer sig så är det likafullt så att det är barnen som drabbas och kommer i kläm, hur mycket än vuxenvärlden försöker skydda dem från detta.”

7. ÅRETS BÄSTA SERIEBOK: PULP

Min lässkörd av amerikanska serier har minskat betydligt under året och det är först nu jag börjat beta av några av årets nya utgåvor från staterna. Dock känner jag mig väldigt trygg med att utnämna Pulp av Ed Brubaker och Sean Phillips (Image Comics) till årets bästa seriebok. Härlig mix av crime noir och western och det är alltid tillfredsställande att se nazister bita i gräset.

6. ÅRETS BÄSTA MANGA: CATS OF THE LOUVRE

I år har jag faktiskt läst en del manga, närmare bestämt Mitt liv i Japan av Åsa Ekström (Kartago) samt Witch Hat Atelier, Vol. 1 av Kamome Shirahama (Kodansha Comics) och Cats of the Louvre av Taiyo Matsumoto (VIZ Media) som bägge två fick dela på en Eisner Award i kategorin Best Manga. Den senare var en fullständigt lysande surrealistisk saga och ni får läsa mer i min recension som kommer i början på januari 2021.

5. ÅRETS BÄSTA DIGITALA SERIE: CRISIS ZONE

Redan i mars när pandemin drabbade USA beslutade sig Simon Hanselmann, skaparen av den fantastiska serien Megg, Mogg and Owl, för att låta sin galna serie ta del av en ännu galnare verklighet i pandemins fotspår på sitt Instagram-konto. Detta mastodontprojekt är nu till ända och kommer att dyka upp i samlad form på svenska tack vare Lystring Förlag under våren 2021. Det är bara att bita och bryta ihop.

4. ÅRETS BÄSTA ÖVERRASKNING: KAPTEN HADDOCKS ORDBOK

Förutom den lysande följetongen Glaskulans värld av Carbone och Gijé (Egmont Comics) och Penissamtalen av Cookie Kalkair (Epix Förlag) så stod Cobolt samt Tintin-kännaren och översättaren Björn Wahlberg för årets bästa överraskning. Kapten Haddocks ordbok är ett måste för alla serieälskare och förtjänar en hedersplats i var persons bokhylla.

3. ÅRETS BÄSTA FÖRFATTARE: ED BRUBAKER

Under året har vi kunnat läsa den lysande tonårsdeckaren Friday av Ed Brubaker och Marcos Martin (Panel Syndicate), Pulp och första delen i bokserien Reckless tillsammans med Brubakers vapenbroder Sean Phillips. Serier som alla visar att Brubakers lägstanivå är toppklass som levererar allt det jag vill ha från en tecknad serie – varje gång.

2. ÅRETS BÄSTA NYA SERIE: THE DEPARTMENT OF TRUTH

Jag har läst ett knippe av årets nya serier från USA men ingen har lämnat något större avtryck, förutom ovan nämnda Friday, Billionaire Island av Mark Russell och Steve Pugh (Ahoy Comics), Red Mother av Jeremy Haun och Danny Luckert (BOOM! Studios) samt min nya favorit: The Department of Truth av James Tynion IV och Martin Simmonds (Image Comics). Gastkramande thriller i Agent X-anda om konspirationsteorier i en tid när dessa får en allt ohälsosammare spridning. En blivande klassiker i perfekt synk med vår samtid.

1. ÅRETS BÄSTA PÅGÅENDE SERIE: SOMETHING IS KILLING THE CHILDREN

I denna kategori hittar vi bland annat The Immortal Hulk av Al Ewing och Joe Bennett, m.fl. (Marvel Comics), Monstress av Marjorie Liu och Sana Takeda (Image Comics), Ice Cream Man av W. Maxwell Prince och Martín Morazzo (Image Comics), Ascender av Jeff Lemire och Dustin Nguyen (Image Comics) och Black Magick av Greg Rucka och Nicola Scott (Image Comics) samt Once and Future av Kieron Gillen och Dan Mora och så min storfavorit Something is Killing the Children av James Tynion IV och Werther Dell’edera (BOOM! Studios). Denna spännande moderna rysare är fantastisk och jag fullkomligt avgudar Erica Slaughter.

Det var allt för det här året och även om det varit rikt på serier så har det varit fattigt på så mycket annat. Under 2021 längtar jag efter seriefestivaler, bokmässan och besöka bibliotek samt att få utforska en rejäl packe med serieböcker som dykt upp på flera årsbästalistor, såsom The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist av Adrian Tomine, Dracula, Motherf**ker! av Alex de Campi och Erica Henderson, The Magic Fish av Trung Le Nguyen, Don’t Go Without Me av Rosemary Valero-O’Connell, The Impending Blindness of Billie Scott av Zoe Thorogood, Flake av Matthew Dooley, Glass Town: The Imaginary World of the Brontës av Isabel Greenberg, Blue in Green av Ram V och Anand RK samt Hedra av Jesse Lonergan.

När det gäller serier på svenska ser jag fram emot Norrsken 3 – Kråksystrarna av Malin Falch och Djurslottet, del 2: Vinterns blommor från Egmont Comics, I huvudet på Sherlock Holmes, Hjältedåd av Daniel Thollin och Slakthus 5 eller barnkorståget från Kartago, Baby Blue av Bim Eriksson från Galago, Homo Consumericus av Max Gustafson från Placenta Förlag, Framtidens arab del 4 från Cobolt samt Los surcos del azar av Paco Roca som är en av flera spanska serieböcker som kommer i svensk översättning från Palabra Förlag under 2021.

För övrigt får vi njuta av dubbla prisutdelningar av Seriefrämjandets Urhunden samt Svenska Serieakademins Adamson-statyetter och så hoppas jag återigen att 2021 blir året då vi äntligen får läsa Hermanns Jeremiah på svenska. Gott nytt serieår!!!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...