Recensioner

Penissamtalen

tisdag 11 augusti, kl 11:09 av 0 kommentarer

Sju män och bästa vänner samlas runt ett bord en gång i månaden för att dela med sig av sina erfarenheter om sex. Här dryftas allt ifrån onani, sexuell läggning, själva penisen, orgasmen, fantasier och prestationer – ”Utan tabun, utan blygsel, utan att döma någon. Som om det var…normalt”.

Detta är premissen för Cookie Kalkairs dokumentära seriebok Penissamtalen (Pénis de table) som kom ut i en svensk översättning av Göran Ribe på Epix Förlag våren 2020. Det är en mycket underhållande och informativ seriebok som vilar tryggt i det dynamiska kompisgängets genuina ärlighet och respekt för varandra. Slutprodukten är ett mycket inspirerande gruppsamtal, där deras olika historier ur livet, och ofta mycket dråpliga och målande beskrivningar av sina sexuella erfarenheter, skickligt vävs samman på ett mycket befriande och avväpnande sätt.

Utgångspunkten för boken var Kalkairs kaotiska upptäckt av sin egen sexualitet under tonåren där han ofta ställde sig frågan om det han gjorde och kände var ”normalt” – en fråga som var minst lika aktuell när han blev vuxen. Penissamtalen är därför utformad som en bok som han själv hade velat läsa som sökande tonåring och med hjälp av sina fina vänner – tre heterosexuella (inklusive Kalkair, eller Charly som han kallas i boken), två bisexuella (eller som de själva kallar sig: Bi-nyfiken), en gay och en pansexuell – som antingen är singlar eller lever i parförhållanden så tycker jag att han når fram och jag kommer själv införskaffa den till min egen tonårsson.

Förutom det informella och öppna samtalet så är Penissamtalen även en estetiskt tilltalande bok rent uttrycksmässigt, med underbar och tydlig färgläggning för respektive kapitel samt en skön metafaktor där varje enskilt samtal äger rum i en passande fiktiv miljö som deltagarna känner till och broderar ut efter sin egen personlighet, nästan som ett rollspel. Till exempel äger kapitlet om onani rum kring ett pingisbord, i samtalet om sexuell läggning befinner de sig i en djungel, kapitlet om orgasmen sker på en rymdstation och i det avslutande samtalet om prestation så är de olika krigare kring det runda bordet.

Manus: Cookie Kalkair
Illustration: Cookie Kalkair
Förlag: Epix
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...